Kolejne pytanie odnośnie refermentacji piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jujojujo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.04
    • 7

    #1

    Kolejne pytanie odnośnie refermentacji piwa

    Witam.

    Minęły już dwa tygodnie od rozlania mojego pierwszego piwka z WES-owego brew-kita do butelek, wiedziony więc ciekawością postanowiłem spróbować jak wyszło Ku mojemu zaskoczeniu smak okazał się całkiem przyjemny. Jedyne rzeczy które mnie zmartwiły to: wyraźne drożdżowy posmak (dla mojej kobiety nieakceptowalny ), oraz słabe nagazowanie piwa (dodałem płaską łyżeczję glukozy na butelkę przy rozlewaniu). Moje pytanie zatem brzmi: czy z czasem drożdzowy posmak zacznie zanikać, czy nagazowanie ma jeszcze szanse się poprawić, czy może coś poprawić przy montowaniu kolejnej wareczki? Co nastąpi zapewne wkrótce (Blg pocz. 14,2, końcowe 4,5 Blg, składniki 1,8 kg nachmielony ekstrakt słodowy + 1,2 kg nienachmielony, 15,5 litra nastawu, 1/4 hop aroma tabs przy ferm. cichej)

    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich amatorów domowego piwka!
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    1. O posmakach drożdżowych i "świeżych" piwowarach na forum pisano już nie raz więc użyj szukajki
    2. Płaska łyżeczka to trochę mało. Ile glukozy zuzyłeś na te 15 litrów? A jak wygląda narazowanie teraz?

    Comment

    • kishar
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.10
      • 1691

      #3
      1) Drożdżowy posmak z czasem znacznie się zmniejszy, moje pierwsze piwo które warzyłem po roku praktycznie go nie ma już.
      2) Nagazowanie a także piana wraz z upływem czasu powinny się poprawić.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • e-prezes
        Pinta, Portermass Amburana
        e-prezes
        Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
        2025-01-19, 15:40
      • Darins
        Ile glukozy?
        Darins
        W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
        2021-08-09, 12:13
      • bartek90
        Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
        bartek90
        Cześć wszystkim,
        jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
        Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
        2020-05-14, 12:41
      • KulisBrew
        KuliśBrew
        KulisBrew
        Mam na swoim koncie ok. 15 warek zaczynając od brewkitów w 20L garnku, a kończąc na...
        Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
        kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie...
        2020-08-28, 14:09
      • bastion
        Bułgaria, Triavna, Pencho Raikov 5, Biraria Triavna Luc's.
        bastion
        Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
        Centrum...
        2025-02-02, 20:53
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...