Kolejne pytanie odnośnie refermentacji piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jujojujo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.04
    • 7

    Kolejne pytanie odnośnie refermentacji piwa

    Witam.

    Minęły już dwa tygodnie od rozlania mojego pierwszego piwka z WES-owego brew-kita do butelek, wiedziony więc ciekawością postanowiłem spróbować jak wyszło Ku mojemu zaskoczeniu smak okazał się całkiem przyjemny. Jedyne rzeczy które mnie zmartwiły to: wyraźne drożdżowy posmak (dla mojej kobiety nieakceptowalny ), oraz słabe nagazowanie piwa (dodałem płaską łyżeczję glukozy na butelkę przy rozlewaniu). Moje pytanie zatem brzmi: czy z czasem drożdzowy posmak zacznie zanikać, czy nagazowanie ma jeszcze szanse się poprawić, czy może coś poprawić przy montowaniu kolejnej wareczki? Co nastąpi zapewne wkrótce (Blg pocz. 14,2, końcowe 4,5 Blg, składniki 1,8 kg nachmielony ekstrakt słodowy + 1,2 kg nienachmielony, 15,5 litra nastawu, 1/4 hop aroma tabs przy ferm. cichej)

    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich amatorów domowego piwka!
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    1. O posmakach drożdżowych i "świeżych" piwowarach na forum pisano już nie raz więc użyj szukajki
    2. Płaska łyżeczka to trochę mało. Ile glukozy zuzyłeś na te 15 litrów? A jak wygląda narazowanie teraz?

    Comment

    • kishar
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.10
      • 1691

      #3
      1) Drożdżowy posmak z czasem znacznie się zmniejszy, moje pierwsze piwo które warzyłem po roku praktycznie go nie ma już.
      2) Nagazowanie a także piana wraz z upływem czasu powinny się poprawić.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X