temperatura refermentacji

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • HansCastorp
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.04
    • 6

temperatura refermentacji

Witam!

Niedawno zakapslowalem swoje pierwsze piwo (3,2kg John Bull Light 3,2 kg, chmiel w formie granulatu Marynka 20g Lubelski 40g, 6 dni burzliwej). Trzymam je juz zakapslowane w mieszkaniu 4 dni i zastanawiam sie czy nalezy przenosic je do piwnicy. Temp w domu wynosi 21 stopni natomiast temperatury panujacej w piwnicy nie jestem pewien. Butelki w domu mi nie przeszkadzaja, wiec moja watpliwosc dotyczy jedynie kwestii czy lezakowanie piwa w nizszej temp jest konieczne i czy ewentualne zaniechanie moze odbic sie niekorzystnie na smaku piwa lub stopniu jego nagazowania.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Proponuje przenieść do piwnicy. Zawsze lepiej leżakowac w niższych temperaturach.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Wprawdzie temat był już omawiany setki razy i wystarczyło trochę poszukać, ale odpowiem:
      Temperatura refermentacji nie ma wpływu na stopień nagazowania, jedynie na szybkość tworzenia gazu, może mieć natomiast istotny wpływ na walory smakowe piwa. Im wyższa temperatura fermentacji i refermentacji, tym więcej powstaje w piwie estrów, nadających winno - owocowy posmak. Jeśli natomiast zamierzasz osiągnąć czystszy, bardziej pilsowy smak, powinieneś piwo przenieść do temperatury ok. 10 C.

Comment

• HansCastorp
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.04
        • 6

Dzieki za odpowiedz. Mam jednak kolejne pytania:
        1. Jaka jest najwyzsza dopuszczalna temperatura do przeprowadzenia dolnej fermentacji w celu uzyskania Pilsnera?
        2. Jakie drozdze polecalibyscie do przeprowadzenia fermentacji brzeczki na bazie ekstraktu Weyermann Bavarian Pilsner?

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23977

założyłeś temat o konkretnym temacie. niechaj posłuży on jeszcze komuś, więc może do osobnych wątpliwości, o ile wyszukiwarka nie da Ci odpowiedzi, zakładaj osobne wątki.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• HansCastorp
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.04
            • 6

Rzeczywiscie jest to temat o konretnym temacie . Przepraszam i zakladam nowy watek.

Comment

• ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23977

nie zauważyłem że wyprodukowałem masło maślane, ale najważniejsze że wiadomo o co chodzi
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...
              X