temperatura refermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • HansCastorp
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.04
    • 6

    #1

    temperatura refermentacji

    Witam!

    Niedawno zakapslowalem swoje pierwsze piwo (3,2kg John Bull Light 3,2 kg, chmiel w formie granulatu Marynka 20g Lubelski 40g, 6 dni burzliwej). Trzymam je juz zakapslowane w mieszkaniu 4 dni i zastanawiam sie czy nalezy przenosic je do piwnicy. Temp w domu wynosi 21 stopni natomiast temperatury panujacej w piwnicy nie jestem pewien. Butelki w domu mi nie przeszkadzaja, wiec moja watpliwosc dotyczy jedynie kwestii czy lezakowanie piwa w nizszej temp jest konieczne i czy ewentualne zaniechanie moze odbic sie niekorzystnie na smaku piwa lub stopniu jego nagazowania.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Proponuje przenieść do piwnicy. Zawsze lepiej leżakowac w niższych temperaturach.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Wprawdzie temat był już omawiany setki razy i wystarczyło trochę poszukać, ale odpowiem:
      Temperatura refermentacji nie ma wpływu na stopień nagazowania, jedynie na szybkość tworzenia gazu, może mieć natomiast istotny wpływ na walory smakowe piwa. Im wyższa temperatura fermentacji i refermentacji, tym więcej powstaje w piwie estrów, nadających winno - owocowy posmak. Jeśli natomiast zamierzasz osiągnąć czystszy, bardziej pilsowy smak, powinieneś piwo przenieść do temperatury ok. 10 C.

      Comment

      • HansCastorp
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.04
        • 6

        #4
        Dzieki za odpowiedz. Mam jednak kolejne pytania:
        1. Jaka jest najwyzsza dopuszczalna temperatura do przeprowadzenia dolnej fermentacji w celu uzyskania Pilsnera?
        2. Jakie drozdze polecalibyscie do przeprowadzenia fermentacji brzeczki na bazie ekstraktu Weyermann Bavarian Pilsner?

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24058

          #5
          założyłeś temat o konkretnym temacie. niechaj posłuży on jeszcze komuś, więc może do osobnych wątpliwości, o ile wyszukiwarka nie da Ci odpowiedzi, zakładaj osobne wątki.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • HansCastorp
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.04
            • 6

            #6
            Rzeczywiscie jest to temat o konretnym temacie . Przepraszam i zakladam nowy watek.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24058

              #7
              nie zauważyłem że wyprodukowałem masło maślane, ale najważniejsze że wiadomo o co chodzi
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • balon91
                porada dotycząca temperatury
                balon91
                Witam serdecznie.
                Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                2021-07-10, 14:47
              • bartek90
                Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                bartek90
                Cześć wszystkim,
                jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                2020-05-14, 13:41
              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 10:28
              • RomaNzRumunii
                Kolsch temperatura fermentacji
                RomaNzRumunii
                Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                2023-11-25, 22:07
              • wirdar1
                Brewkit Czech Pils
                wirdar1
                Witam
                To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
                Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
                13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
                2023-03-21, 16:51
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...