Piwo na bazie słodu monachijskiego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #1

    Piwo na bazie słodu monachijskiego

    Zostały mi resztki słodów które muszę zużyć, pomóżcie mi wymyslić jakiś rozsądny przepis. Podstawą piwa będą słody:

    monachijski II 4.2 kg
    pilzneński 0.5 kg

    Chciałbym z tego zrobić np. mocne Ale (na drożdżach English Ale) lub coś w rodzaju Alta (na S04).

    Do zagospodarowania mam ponad 2 kg słodów karmelowych, myślę zeby dodać:

    Caramunich - 0.4 kg
    Karmelowy jasny - 0.2 kg
    Karmelowy ciemny - 1 kg (ale może nie wszystek?)

    Mam jeszcze:
    Carared 0.7 kg
    Melanoidowy - 0.3 kg
    i troszkę Carafa
    ale te chyba do tych piw nie pasują....
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Nie pchaj na siłe słodów karmelowych do piwa, zostaw na następny sezon. Nic im się nie stanie. Zrób albo z samego monachijskiego z pilźnienskim albo dodaj góra 0,2-0,3 kg karmelowych łącznie.

    Comment

    • kham
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.01
      • 751

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
      Zostały mi resztki słodów które muszę zużyć, pomóżcie mi wymyslić jakiś rozsądny przepis. Podstawą piwa będą słody:

      monachijski II 4.2 kg
      pilzneński 0.5 kg

      Chciałbym z tego zrobić np. mocne Ale (na drożdżach English Ale) lub coś w rodzaju Alta (na S04).

      Do zagospodarowania mam ponad 2 kg słodów karmelowych, myślę zeby dodać:

      Caramunich - 0.4 kg
      Karmelowy jasny - 0.2 kg
      Karmelowy ciemny - 1 kg (ale może nie wszystek?)

      Mam jeszcze:
      Carared 0.7 kg
      Melanoidowy - 0.3 kg
      i troszkę Carafa
      ale te chyba do tych piw nie pasują....
      Od dłuższego czasu kusi mnie alcik z monacha z 5% dodatkiem monacha karmelizowanego. Te pół kilo pisa to można chyba jako dodatek potraktować.

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
        Nie pchaj na siłe słodów karmelowych do piwa, zostaw na następny sezon. Nic im się nie stanie.
        Dziękuję za rady, w końcu dałem tylko 0.25 kg Caramunich. Czy ześrutowane słody karmelowe także mogę przechować do nastepnego sezonu?

        Comment

        • Borysko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.02
          • 1144

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
          Czy ześrutowane słody karmelowe także mogę przechować do nastepnego sezonu?
          Jak pisał Mapajak - bez najmniejszego problemu. Byle miały sucho i nic im nie będzie.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • e-prezes
            HB Traditional Brewery, Transylvania Doppelbock Amber Delight
            e-prezes
            Duży, komercyjny browar z Rumunii, wcześniej nazywający się Fabrica de bere Satu Mare, produkujący piwa dolnej fermentacji. Kupiony przez spożywczą firmę Sam Mills Group, która oferuje produkty m.in. na rumuńskim rynku. Od 2016 roku wznowiona produkcja w browarze po zamknięciu w 2014 roku....
            2023-01-22, 14:28
          • darekd
            Podkováň, Karamel
            darekd
            Browar z Środkowych Czech (okolice Mlada Boleslav) z długą historią, ale z problemami w XXI w. /na szczęście produkcja uratowana/.

            Piwo ma 4% alk.

            Aromat - słodowy (tony ciemnych i karmelowych słodów)
            Piana - wysoka, średnia trwałość, dłuższy kożuszek,...
            2021-12-08, 01:01
          • Orzech1988
            X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
            Orzech1988
            Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

            Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
            2019-01-13, 21:23
          • wpadzio
            Cyclades, Nissos 7 Beaufort
            wpadzio
            Jednym z kilku piw warzonych w Cyclades Microbrewery at Tinos Island jest mocny ciemny pilsner. Piwo ma 7% alkoholu przy 15°Plato. Użyto tutaj słodów żytnich, pszenicznych oraz ciemnych karmelowych. Do chmielenia wykorzystano trzy odmiany chmieli, ale nie pochwalono się ich nazwami. Nissos 7 Beaufort...
            2019-05-31, 11:43
          • darekd
            Lupulus, Jolly Poupée
            darekd
            Znany w Polsce browar z walońskiej prowincji Luxembourg nieopodal granicy z Luksemburgiem.

            Na ecie info: "modern red beer", chmiel Styrian Golding, zaw. alk. bardzo dokładnie podana: 6,671%

            https://lupulus.be/biere/jolly-poupee-33cl

            Aromat - na początku...
            2024-12-22, 22:43
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...