Piwo na bazie słodu monachijskiego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    Piwo na bazie słodu monachijskiego

    Zostały mi resztki słodów które muszę zużyć, pomóżcie mi wymyslić jakiś rozsądny przepis. Podstawą piwa będą słody:

    monachijski II 4.2 kg
    pilzneński 0.5 kg

    Chciałbym z tego zrobić np. mocne Ale (na drożdżach English Ale) lub coś w rodzaju Alta (na S04).

    Do zagospodarowania mam ponad 2 kg słodów karmelowych, myślę zeby dodać:

    Caramunich - 0.4 kg
    Karmelowy jasny - 0.2 kg
    Karmelowy ciemny - 1 kg (ale może nie wszystek?)

    Mam jeszcze:
    Carared 0.7 kg
    Melanoidowy - 0.3 kg
    i troszkę Carafa
    ale te chyba do tych piw nie pasują....
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Nie pchaj na siłe słodów karmelowych do piwa, zostaw na następny sezon. Nic im się nie stanie. Zrób albo z samego monachijskiego z pilźnienskim albo dodaj góra 0,2-0,3 kg karmelowych łącznie.

    Comment

    • kham
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.01
      • 751

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
      Zostały mi resztki słodów które muszę zużyć, pomóżcie mi wymyslić jakiś rozsądny przepis. Podstawą piwa będą słody:

      monachijski II 4.2 kg
      pilzneński 0.5 kg

      Chciałbym z tego zrobić np. mocne Ale (na drożdżach English Ale) lub coś w rodzaju Alta (na S04).

      Do zagospodarowania mam ponad 2 kg słodów karmelowych, myślę zeby dodać:

      Caramunich - 0.4 kg
      Karmelowy jasny - 0.2 kg
      Karmelowy ciemny - 1 kg (ale może nie wszystek?)

      Mam jeszcze:
      Carared 0.7 kg
      Melanoidowy - 0.3 kg
      i troszkę Carafa
      ale te chyba do tych piw nie pasują....
      Od dłuższego czasu kusi mnie alcik z monacha z 5% dodatkiem monacha karmelizowanego. Te pół kilo pisa to można chyba jako dodatek potraktować.

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie pchaj na siłe słodów karmelowych do piwa, zostaw na następny sezon. Nic im się nie stanie.
        Dziękuję za rady, w końcu dałem tylko 0.25 kg Caramunich. Czy ześrutowane słody karmelowe także mogę przechować do nastepnego sezonu?

        Comment

        • Borysko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.02
          • 1144

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
          Czy ześrutowane słody karmelowe także mogę przechować do nastepnego sezonu?
          Jak pisał Mapajak - bez najmniejszego problemu. Byle miały sucho i nic im nie będzie.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X