mam pytanie czy można rozlewać piwo do mokrych butelek z pirosiarczanu potasu (do dezynfekcji stosynek 10g na 2l)??? prosze o szybką odp. bo piwko czeka
czy można rozlewać piwo do mokrych butelek zaraz po dezynfekcji pirosiarczynem potasu
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Comment
-
Pirosiarczyn nie odparuje. Odparować może co najwyżej woda. Własności dezynfekujące ma SO2 powstający przy rozpadzie pirosiarczynu. Piwo można nalewać do butelek mokrych. Ja mimo wszystko polecałbym ich przepłukanie wodą.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Ja robię tak: płuczę butelki roztworem piro (2-3g na 200-300ml). Roztwór przelewam z jednej do drugiej butelki. Jak przepłuczę ostatnią butelkę, to biorę kilka z początku odwracam do góry dnem. W czasie gdy płukałem kolejne butelki roztwór ze ścianek butelek spłynął na dno. Napełniam je piwem i kapsluję. Procedurę powtarzam, aż zabraknie piwa w baniaku. Nigdy nie miałem problemu z refermentacją. Nie wyczułem również żadnych obcych posmaków.Comment
-
Related Topics
Collapse
-
Sprzedam 77 szt butelek na własne piwo. Butelki bez etykiet, czyste, odkażone pirosiarczynem potasu.
Odbiór tylko osobisty Kraków - Nowa Huta. Koszt 40zł
Tel. 660 811 0111 Photo-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2022-02-27, 16:05 -
-
Witajcie,
Mam pewien problem. Otóż w końcu wziąłem się za warzenie swojego piwa. Na pierwszy ogień z Brewkitu - Czeski Pils. Przy warzeniu korzystałem z instrukcji, oraz filmu Kopyra. Niestety nie zmierzyłem BLG początkowego, nie było o tym mowy ani w instukcji ani u Kopyra...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Sprzedam zestaw na start, większość sprzętu z zestawu startowego z Twojego Browaru, historia: 3 warki.1. Fermantator z kranikiem 33 l
2. Fermentator z rurką 33l
3. Aerometr
4. Łyga
5. Środek do dezynfekcji ok. 50 % opakowania
6. Filtrator z oplotu
7. Jodowy...3 Photos-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2022-05-23, 19:49 -
-
Chciałbym zwrócić Waszą uwagę na nowy środek do dezynfekcji - dwutlenek chloru. Napotkałem szereg artykułów chwalących jego właściwości przy zastosowaniach w przemyśle spożywczym. Ma bardzo dobre właściwości bakteriobójcze przy bardzo krótkim czasie kontaktu (1-2 min), i co najważniejsze...
-
Channel: Sprzęt
-
-
Porównanie skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych roztworem płynu do mycia naczyń i roztworem pirosiarczynu sodu
Autor: huanghua
Cel:
Celem tego opracowania jest próba porównania skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych...-
Channel: Opracowania
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment