mam pytanie czy można rozlewać piwo do mokrych butelek z pirosiarczanu potasu (do dezynfekcji stosynek 10g na 2l)??? prosze o szybką odp. bo piwko czeka
czy można rozlewać piwo do mokrych butelek zaraz po dezynfekcji pirosiarczynem potasu
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bryszard-rz Wyświetlenie odpowiedzimam pytanie czy można rozlewać piwo do mokrych butelek z pirosiarczanu potasu (do dezynfekcji stosynek 10g na 2l)??? prosze o szybką odp. bo piwko czeka
Z tego co wiem piro powinno odparować, a wiec flaszki powinny być suche.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziZ tego co wiem piro powinno odparować, a wiec flaszki powinny być suche.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Ja robię tak: płuczę butelki roztworem piro (2-3g na 200-300ml). Roztwór przelewam z jednej do drugiej butelki. Jak przepłuczę ostatnią butelkę, to biorę kilka z początku odwracam do góry dnem. W czasie gdy płukałem kolejne butelki roztwór ze ścianek butelek spłynął na dno. Napełniam je piwem i kapsluję. Procedurę powtarzam, aż zabraknie piwa w baniaku. Nigdy nie miałem problemu z refermentacją. Nie wyczułem również żadnych obcych posmaków.
Comment
-
Comment