Niby grodziskie ale też i nie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • luk102
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.02
    • 65

    #1

    Niby grodziskie ale też i nie

    W niedzielę popełniłem wareczkę a'la grodziskie (1/2 wędzonego + 1/2 pszenicznego, wyszło 18l z 11BLG) i z braku laku zadałem ją drożdżami do pszeniczniaka.
    Zastanawiam sie czy w tym przypadku stosować fermentację cichą
  • luk102
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.02
    • 65

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika luk102
    W niedzielę popełniłem wareczkę a'la grodziskie (1/2 wędzonego + 1/2 pszenicznego, wyszło 18l z 11BLG) i z braku laku zadałem ją drożdżami do pszeniczniaka.
    Zastanawiam sie czy w tym przypadku stosować fermentację cichą
    Dzieki za wszystkie porady , jednak wczoraj po długich dyskusjach poszło na cichą.

    Comment

    • kosta72
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.04
      • 40

      #3
      Ja warzyłem to samo i identyczny wikin uzyskałem i tez sie zastanawioam nad cichą poniewaz piana juz znikła a na wirzchu płuwaja kawalki drożdzy daj znac jak sie zachowuje

      Comment

      • luk102
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.02
        • 65

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosta72
        Ja warzyłem to samo i identyczny wikin uzyskałem i tez sie zastanawioam nad cichą poniewaz piana juz znikła a na wirzchu płuwaja kawalki drożdzy daj znac jak sie zachowuje
        Po tygodniu na cicej, przelałem do butelek z dodatkiem suchego ekstraktu.
        Podczas wstępnej degustacji podczas butelkowania piwko wydało mi się nader interesujące.
        Myślę że będzie udane.

        Comment

        • kosta72
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.04
          • 40

          #5
          ja rozlelem po 3 dniach cichej i testowałem po 4 dni od zabutelkowania naprawde fajne piwo pachnie boczkiem wędzonym

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • e-prezes
            Grodzisk, Modern Grodziskie
            e-prezes
            Było już "a la grodziskie", "quasi grodziskie", "w stylu grodziskie", "grodziskie 2.0", "hoppy grodziskie" a nawet grodziskie, które nie smakowało jak grodziskie. Cóż przyszła pora na wersję "modern". Czym ten modern typ się wyróżnia..?...
            2024-04-18, 07:24
          • woosaa
            Przyspieszona cicha
            woosaa
            Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
            2025-01-09, 16:18
          • etman
            Piwowar nr 50
            etman
            Hejka, przez jakiś będę się tu udzielał w imieniu Centrum Piwowarstwa

            Niedawno dotarł do nas Piwowar nr 50.

            Numer 50 magazynu "Piwowar" skupia się głównie na grodziskim piwowarstwie, prezentując różnorodne aspekty tego stylu. Zawiera wywiady z pasjonatami...
            2024-09-18, 13:25
          • Charlie44
            Pierwsze zlewanie na cichą.
            Charlie44
            Cześć wszystkim,

            Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

            1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
            2018-10-22, 11:08
          • fligiert
            Drożdże na cichą?
            fligiert
            Witam
            Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
            Pozdrawiam

            Sent from my...
            2019-06-24, 18:34
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...