Niby grodziskie ale też i nie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • luk102
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.02
    • 65

    Niby grodziskie ale też i nie

    W niedzielę popełniłem wareczkę a'la grodziskie (1/2 wędzonego + 1/2 pszenicznego, wyszło 18l z 11BLG) i z braku laku zadałem ją drożdżami do pszeniczniaka.
    Zastanawiam sie czy w tym przypadku stosować fermentację cichą
  • luk102
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.02
    • 65

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika luk102 Wyświetlenie odpowiedzi
    W niedzielę popełniłem wareczkę a'la grodziskie (1/2 wędzonego + 1/2 pszenicznego, wyszło 18l z 11BLG) i z braku laku zadałem ją drożdżami do pszeniczniaka.
    Zastanawiam sie czy w tym przypadku stosować fermentację cichą
    Dzieki za wszystkie porady , jednak wczoraj po długich dyskusjach poszło na cichą.

    Comment

    • kosta72
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.04
      • 40

      #3
      Ja warzyłem to samo i identyczny wikin uzyskałem i tez sie zastanawioam nad cichą poniewaz piana juz znikła a na wirzchu płuwaja kawalki drożdzy daj znac jak sie zachowuje

      Comment

      • luk102
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.02
        • 65

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosta72 Wyświetlenie odpowiedzi
        Ja warzyłem to samo i identyczny wikin uzyskałem i tez sie zastanawioam nad cichą poniewaz piana juz znikła a na wirzchu płuwaja kawalki drożdzy daj znac jak sie zachowuje
        Po tygodniu na cicej, przelałem do butelek z dodatkiem suchego ekstraktu.
        Podczas wstępnej degustacji podczas butelkowania piwko wydało mi się nader interesujące.
        Myślę że będzie udane.

        Comment

        • kosta72
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.04
          • 40

          #5
          ja rozlelem po 3 dniach cichej i testowałem po 4 dni od zabutelkowania naprawde fajne piwo pachnie boczkiem wędzonym

          Comment

          Przetwarzanie...
          X