Mam w planach nastawienie piwa miodowego ale mam kilka pytań/wątpliwości.
Che żeby było to piwo dolnej fermentacji, tylko nie wiem jakie drożdże byłyby odpowiednie- wiem, że robi się coraz cieplej, ale zrobiłem styropianowy termosik, więc to nie jest problem, od wymiany wkładów się nie umiera
Chciałbym otrzymać piwo, którego smak będzie bardzo zharmonizowany ale bardzo wyraźny, który będzie smakował jak pils z dodatkiem miodu, wyczuwalny i wyraźny smak miodu (jakbyśmy go jedli łyżeczką) ale również wyczuwalny smak piwa. Nie chce mieć zbyt dużo estrów, jakie otrzymuje się po górnej fermentacji.
Wiem, że różne efekty otrzymuje się zależnie od etapu w jakim doda się dodatek niesłodowy, tu moje kolejne pytanie, na jakim etapie najlepiej byłoby dodać miód?
Jaki miód byłby lepszy, wielokwiatowy, jakiś łagodny czy może jakiś ostry/goryczkowy w smaku?
Myślałem o chmielu aromatycznym Lubelski, słód pilzneński Optima i miodku kwiatowym tylko nie wiem jaka proporcja byłaby dobra na 20 litrową warke.
Che żeby było to piwo dolnej fermentacji, tylko nie wiem jakie drożdże byłyby odpowiednie- wiem, że robi się coraz cieplej, ale zrobiłem styropianowy termosik, więc to nie jest problem, od wymiany wkładów się nie umiera
Chciałbym otrzymać piwo, którego smak będzie bardzo zharmonizowany ale bardzo wyraźny, który będzie smakował jak pils z dodatkiem miodu, wyczuwalny i wyraźny smak miodu (jakbyśmy go jedli łyżeczką) ale również wyczuwalny smak piwa. Nie chce mieć zbyt dużo estrów, jakie otrzymuje się po górnej fermentacji.
Wiem, że różne efekty otrzymuje się zależnie od etapu w jakim doda się dodatek niesłodowy, tu moje kolejne pytanie, na jakim etapie najlepiej byłoby dodać miód?
Jaki miód byłby lepszy, wielokwiatowy, jakiś łagodny czy może jakiś ostry/goryczkowy w smaku?
Myślałem o chmielu aromatycznym Lubelski, słód pilzneński Optima i miodku kwiatowym tylko nie wiem jaka proporcja byłaby dobra na 20 litrową warke.
Comment