piwo miodowe- kilka pytań i wątpliwości

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mlody_w_fachu
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.12
    • 325

    piwo miodowe- kilka pytań i wątpliwości

    Mam w planach nastawienie piwa miodowego ale mam kilka pytań/wątpliwości.

    Che żeby było to piwo dolnej fermentacji, tylko nie wiem jakie drożdże byłyby odpowiednie- wiem, że robi się coraz cieplej, ale zrobiłem styropianowy termosik, więc to nie jest problem, od wymiany wkładów się nie umiera
    Chciałbym otrzymać piwo, którego smak będzie bardzo zharmonizowany ale bardzo wyraźny, który będzie smakował jak pils z dodatkiem miodu, wyczuwalny i wyraźny smak miodu (jakbyśmy go jedli łyżeczką) ale również wyczuwalny smak piwa. Nie chce mieć zbyt dużo estrów, jakie otrzymuje się po górnej fermentacji.

    Wiem, że różne efekty otrzymuje się zależnie od etapu w jakim doda się dodatek niesłodowy, tu moje kolejne pytanie, na jakim etapie najlepiej byłoby dodać miód?

    Jaki miód byłby lepszy, wielokwiatowy, jakiś łagodny czy może jakiś ostry/goryczkowy w smaku?

    Myślałem o chmielu aromatycznym Lubelski, słód pilzneński Optima i miodku kwiatowym tylko nie wiem jaka proporcja byłaby dobra na 20 litrową warke.
    po prostu mlody_w_fachu
    - - -
    gdzieniegdzie znany jako winorobek
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Miód, według mojego rozeznania (małego ), dodaje się na koniec gotowania.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #3
      Były przepisy na miodowe, najlepiej wychodzi podobno z miodem sztucznym którego drożdże nie zjedzą podczas fermentacji(Miodowe z Ciechanowa).

      Najlepiej wyjaśnił zagadnienie Krzysiu tutaj

      Comment

      • mlody_w_fachu
        Porucznik Browarny Tester
        • 2006.12
        • 325

        #4
        A jakie drożdże dolnej fermentacji byście polecili, no i jaką proporcje?
        po prostu mlody_w_fachu
        - - -
        gdzieniegdzie znany jako winorobek

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
          , najlepiej wychodzi podobno z miodem sztucznym którego drożdże nie zjedzą podczas fermentacji[/URL]
          ja robiłem z miodem szucznym i wyszlo super miodowe ,chyba nawet Marek otrzymał je na warsztatach co do drożdży to były 2206
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
            ja robiłem z miodem szucznym i wyszlo super miodowe ,chyba nawet Marek otrzymał je na warsztatach co do drożdży to były 2206
            Oj będziem opisywać co za cuda Waść uwarzył
            Last edited by mark33; 2007-05-17, 20:03.

            Comment

            • mlody_w_fachu
              Porucznik Browarny Tester
              • 2006.12
              • 325

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              ja robiłem z miodem szucznym i wyszlo super miodowe ...
              A mógłbyś mi podać proporcje składników???
              po prostu mlody_w_fachu
              - - -
              gdzieniegdzie znany jako winorobek

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #8
                http://www.browar.biz/forum/showpost...&postcount=398 tu jest opis
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Były przepisy na miodowe, najlepiej wychodzi podobno z miodem sztucznym którego drożdże nie zjedzą podczas fermentacji(Miodowe z Ciechanowa).

                  Najlepiej wyjaśnił zagadnienie Krzysiu tutaj
                  Według najświeższych informacji wychodzi na to, że Miodowe z Ciechanowa jest warzone z miodem naturalnym, widać się myliłem i smak też mam do bani.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X