Prosze o pomoc

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kopickie-Zamkowe Wyświetlenie odpowiedzi
    Ekstak słodowy rozpuscilem w 0,5l wrzacej wody gotowałem ok 10. Nastepnie przelałem do zbiornika fermentacyjnego i zamieszlem dosc energicznie. Po przelalniu piwa do butelek zauważyłem ze piwo juz nie jest takie jasne ja przed dodaniem ekstraktu. Czy to normalne
    normalne po warunkiem że to był ekstrakt barwiący (to był żart )
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Kopickie-Zamkowe
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.03
      • 29

      #17
      Mam pytanko. Po przelaniu piwa do butelek i zakapslowniu i tygodniu lezakownia, przyszedl czas na degustacje. Piwo strasznie sie pieni i wylewa calo swoja zawartosc podczas otwierani kapsla. Nie wiem czy jest zaduze cisnie ,sprawdzielm to na trzech butelkach i wszystkie sie wylewaja. Butelkami nie wstrzasalem. Prosze o pomoc i jaks rade mam nadzieje ze to po czasie minie

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kopickie-Zamkowe Wyświetlenie odpowiedzi
        Mam pytanko. Po przelaniu piwa do butelek i zakapslowniu i tygodniu lezakownia, przyszedl czas na degustacje. Piwo strasznie sie pieni i wylewa calo swoja zawartosc podczas otwierani kapsla. Nie wiem czy jest zaduze cisnie ,sprawdzielm to na trzech butelkach i wszystkie sie wylewaja. Butelkami nie wstrzasalem. Prosze o pomoc i jaks rade mam nadzieje ze to po czasie minie
        Najprawdopodobniej za dużo surowca do refermentacji. Sprawdź w zapiskach ile dodawałeś glukozy/cukru/suchego ekstraktu. Czy piwo było odpowiednio schłodzone?
        Po czasie na pewno nie minie, co najwyżej może być gorzej. Możesz mieć 2 skrzynki granatów Wtedy dla własnego dobra, musisz podchodzić do skrzynki jak saper, noga wysunięta do przodu, kontrolne kopnięcie transportera, odczekanie na reakcję i dopiero bierzesz sie za butelkę. Trzeba też chronić oczy
        Aha, warto żebyś napisał, jak intensywne jest to wylewanie - czy piwo wychodzi z butelki, czy po otwarciu jest fontanna i w butelce zostaje 1/3 zawartości.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Kopickie-Zamkowe
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.03
          • 29

          #19
          Dodawalem 1,2 płynnego ekstraktu słodowego na cala objetosc warki czyli na 20l.
          Piwo wychodzi z butelki i po otwarciu jest fontanna w butelce zostaje 1/3 zawartosci

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23979

            #20
            jeśli Twoje "1,2 płynnego ekstraktu" oznacza 1,2 kg nierozcieńczonego ekstraktu słodowego na 20l, to lepiej wywieź piwo na poligon, bo resztki zamku wysadzisz na 20l stosuje się 50g-150g cukru lub przeliczoną ilość innego surowca do refermentacji...
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • Maidenowiec
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.07
              • 2287

              #21
              O człowieku, weź to przykryj lepiej jakimś kocem i jeszcze pudło na to nałóż. Przesadziłeś tak z 11 razy. Generalnie to strach to teraz nawet przenieść w chłodniejsze miejsce.
              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

              Thou shallt not spilleth thy beer!

              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #22
                Cos cicho, może już chłopa ubiło?

                Ja bym podłożył te granaty pod płot któregoś koncernu.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #23
                  Wypadało by wszystkie butelki otworzyć może przelać do fermentora i tak 2/3 ucieknie i dać piwu czas na trzecią fermentację.

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Wypadało by wszystkie butelki otworzyć może przelać do fermentora i tak 2/3 ucieknie i dać piwu czas na trzecią fermentację.
                    Powiem szczerze, że mi to samo do głowy przyszło. Czemu 2/3 ma uciec, jak będzie otwierał we wnętrzu fermentora, to nic mu nie ucieknie. Jest oczywiście ryzyko zainfekowania, ale to ryzyko jest potencjalne, a ryzyko rozsadzenia butelek jest niemal pewne.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      Powiem szczerze, że mi to samo do głowy przyszło. Czemu 2/3 ma uciec, jak będzie otwierał we wnętrzu fermentora, to nic mu nie ucieknie. Jest oczywiście ryzyko zainfekowania, ale to ryzyko jest potencjalne, a ryzyko rozsadzenia butelek jest niemal pewne.
                      Też myślałem o otwieraniu w fermentorze, zakażenie jest stosunkowo niskie ponieważ piwo jest już w zasadzie odfermentowane i swój alkohol ma. Proces należało by przeprowadzić jednak możliwie sterylnie.

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Proces należało by przeprowadzić jednak możliwie sterylnie.
                        Ja mam wątpliwości o tyle, że to będzie ciekło po butelce, rękach itd.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ja mam wątpliwości o tyle, że to będzie ciekło po butelce, rękach itd.
                          Jest sposób zaprosić kumpli i wszystko wypić zanim piwo się zorientuje.

                          A tak poważniej można mocno schłodzić myślę tu o temperaturze max 5 stopni, powinno się znacznie uspokoić.

                          Comment

                          • Kopickie-Zamkowe
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2007.03
                            • 29

                            #28
                            Nic jeszcze nie wybuchlo dzisiaj przelalem wszystkie butelki do fermentatora.

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kopickie-Zamkowe Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nic jeszcze nie wybuchlo dzisiaj przelalem wszystkie butelki do fermentatora.
                              I co, pracuje?
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • Kopickie-Zamkowe
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2007.03
                                • 29

                                #30
                                Tak pracuje ale chyba troszke spanikowalem bo moge przetrzymac w butelce. Teraz mysle ze potrzymam tydzien i w piatek zabutelkuje ponownie. Tylko nie wiem czy dodawc teraz suchy ekstrat slodowy czy wystarczy tylko zwykly cukier. Nie wiem ile mam dodoac tego cukru piwa jest teraz 18l

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X