Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kopickie-Zamkowe
Wyświetlenie odpowiedzi
Prosze o pomoc
Collapse
X
-
Mam pytanko. Po przelaniu piwa do butelek i zakapslowniu i tygodniu lezakownia, przyszedl czas na degustacje. Piwo strasznie sie pieni i wylewa calo swoja zawartosc podczas otwierani kapsla. Nie wiem czy jest zaduze cisnie ,sprawdzielm to na trzech butelkach i wszystkie sie wylewaja. Butelkami nie wstrzasalem. Prosze o pomoc i jaks rade mam nadzieje ze to po czasie minie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kopickie-Zamkowe Wyświetlenie odpowiedziMam pytanko. Po przelaniu piwa do butelek i zakapslowniu i tygodniu lezakownia, przyszedl czas na degustacje. Piwo strasznie sie pieni i wylewa calo swoja zawartosc podczas otwierani kapsla. Nie wiem czy jest zaduze cisnie ,sprawdzielm to na trzech butelkach i wszystkie sie wylewaja. Butelkami nie wstrzasalem. Prosze o pomoc i jaks rade mam nadzieje ze to po czasie minie
Po czasie na pewno nie minie, co najwyżej może być gorzej. Możesz mieć 2 skrzynki granatów Wtedy dla własnego dobra, musisz podchodzić do skrzynki jak saper, noga wysunięta do przodu, kontrolne kopnięcie transportera, odczekanie na reakcję i dopiero bierzesz sie za butelkę. Trzeba też chronić oczy
Aha, warto żebyś napisał, jak intensywne jest to wylewanie - czy piwo wychodzi z butelki, czy po otwarciu jest fontanna i w butelce zostaje 1/3 zawartości.
Comment
-
-
jeśli Twoje "1,2 płynnego ekstraktu" oznacza 1,2 kg nierozcieńczonego ekstraktu słodowego na 20l, to lepiej wywieź piwo na poligon, bo resztki zamku wysadzisz na 20l stosuje się 50g-150g cukru lub przeliczoną ilość innego surowca do refermentacji...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
O człowieku, weź to przykryj lepiej jakimś kocem i jeszcze pudło na to nałóż. Przesadziłeś tak z 11 razy. Generalnie to strach to teraz nawet przenieść w chłodniejsze miejsce.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Cos cicho, może już chłopa ubiło?
Ja bym podłożył te granaty pod płot któregoś koncernu.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziWypadało by wszystkie butelki otworzyć może przelać do fermentora i tak 2/3 ucieknie i dać piwu czas na trzecią fermentację.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziPowiem szczerze, że mi to samo do głowy przyszło. Czemu 2/3 ma uciec, jak będzie otwierał we wnętrzu fermentora, to nic mu nie ucieknie. Jest oczywiście ryzyko zainfekowania, ale to ryzyko jest potencjalne, a ryzyko rozsadzenia butelek jest niemal pewne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziProces należało by przeprowadzić jednak możliwie sterylnie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziJa mam wątpliwości o tyle, że to będzie ciekło po butelce, rękach itd.
A tak poważniej można mocno schłodzić myślę tu o temperaturze max 5 stopni, powinno się znacznie uspokoić.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kopickie-Zamkowe Wyświetlenie odpowiedziNic jeszcze nie wybuchlo dzisiaj przelalem wszystkie butelki do fermentatora.
Comment
-
Comment