Prosze o pomoc

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #31
    Tutaj masz odpowiedź na swoje pytania.

    Ja bym dał jakieś 120g glukozy lub cukru, ekstraktu trochę więcej, nawet 200g.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Kopickie-Zamkowe
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.03
      • 29

      #32
      Dzieki za pomoc mysle ze za jakis czas skosztujemy razem ta dziwna warke
      Nic straconego dzisiaj zamowilem kolejny zestaw teraz tym razem z browamatora "prawdziwe Ale" i mam ochote warzyc ze juz w piatek

      Comment

      • Kopickie-Zamkowe
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.03
        • 29

        #33
        Mam pytanie do warki nr 4 Stout zacieranie. Od poczatku fermentacji piwo lezkuje w piwnicy w temp 15 stopni. Jak dlugo mam trzymac piwko? Czy tylko sugerowac sie sie Blg. Mysle ze potrzymam 8 dni burzliwej a pozniej przeleje na cicha na 2 tygodnie.

        Comment

        • Kopickie-Zamkowe
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.03
          • 29

          #34
          Zmierzylem Blg wynosi 7 strater mial 12 Blg. Mysle ze potrzymam jeszcze dwa dni i na cicha na dobre dwa tygodnie. Co o tym sadzi brac piwowarska

          Comment

          • dori
            Porucznik Browarny Tester
            • 2004.10
            • 320

            #35
            faktycznie potrzymaj to piwko jeszcze ze dwa dni na burzliwej, bo Blg jest dość wysoki. A później przelej tak jak pisałeś na dwa tygodnie cichej

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #36
              A od kiedy to stouta fermentuje się w tempreaturze 15 C? Powinno być 20 - 22 C, wtedy bez problemów fermentacja przebiega w 3 dni. A tak masz bajzel. Ja potrzymałbym na głównej 10 dni, a na cichej całe dwa tygodnie. Do refermentacji nie więcej, niż 4,5 g cukru na litr.

              Comment

              • Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kopickie-Zamkowe Wyświetlenie odpowiedzi
                Zmierzylem Blg wynosi 7 strater mial 12 Blg. Mysle ze potrzymam jeszcze dwa dni i na cicha na dobre dwa tygodnie. Co o tym sadzi brac piwowarska
                Myślę, że skoro fermentujesz w tak skrajnie niskiej temperaturze, to powinieneś być bardziej cierpliwy. Zakończenie f. głównej wyznaczy nie kalendarz, ani forum , lecz zanikanie piany (jak zawsze zresztą).
                Przy takiej temperaturze, zbyt wczesne przelanie na f. cichą jeszcze bardziej wydłuży proces fermentacji.
                Przenieś to piwo lepiej do chałupy, gdzie dokończy f. główną. Potem przelej na cichą i heja do piwniczki. 15 st. C to dobra temp. na f. cichą.

                Comment

                • Infam
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.05
                  • 715

                  #38
                  A jaki los spotkał tą Twoją pierwszą, granatową warkę?
                  Nie zepsuło się przy trzeciej fermentacji (tej po pierwszej refermentacji)?
                  "Dużo to nie znaczy Dobrze
                  Dobrze znaczy dużo"

                  Comment

                  • Kopickie-Zamkowe
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2007.03
                    • 29

                    #39
                    Tylko ze piany juz nie ma. Na powierzchni widac tylko babelki. Mysle ze potrzymam do konca w piwnicy. tylko troszke dluzej.

                    Mam jeszcze pytanie do warki numer 3 tzn Pils z zacieraniem. Po miesiacu od zakapslowania
                    piwo jest nadal metne slabo klarowne ale w samku dobre. Jak dlugo powinnien dojrzewac Pils w temp 15.??

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #40
                      Dojrzewanie ma niewiele wspólnego z klarowaniem, poza wspólnym czynnikiem czasu. Trzy miesiące, ale temperatura jak na pils jest za wysoka, nie powinna przekraczać 10 C.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kopickie-Zamkowe Wyświetlenie odpowiedzi
                        Tylko ze piany juz nie ma. Na powierzchni widac tylko babelki. Mysle ze potrzymam do konca w piwnicy. tylko troszke dluzej.
                        Jako, że zastosowałeś drożdże przeznaczone do górnej fermentacji, mogą już w ogóle nie popracować, nawet jak będziesz długo trzymał. Przenieś do domu, pewnie się obudzą.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Kopickie-Zamkowe
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2007.03
                          • 29

                          #42
                          Po przemysleniu przenioslem to piwko do domu 22 stopnie. Tylko nie wiem teraz jak dlugo trzymac i kiedy przelac na cicha. Mysle tak dwa dni do trzech i przelewam na cicha.

                          Dziekuje za pomoc

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #43
                            Zobaczysz, jeśli wróci fermentacja, to potrzymasz, dopóki będzie fermentacja.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Wielki_B
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.02
                              • 1968

                              #44
                              Dobrze że skorzystałeś z porady Marusi.
                              Po podniesieniu temperatury drożdże ponownie ruszą, choć trudno oczekiwać jakiejś bujnej piany. W końcu niewiele zostało do odfermentowania.
                              Nawet w dobrze odfermentowanym piwie, drożdże (w postaci gęstwy) przeniesione z lodówki na stół, wraz z ogrzewaniem się zaczynają pracować.

                              Nie musisz niczego robić "na oko". Po prostu mierz codziennie gęstość. Jak przestanie spadać, przelej na cichą i do piwnicy.

                              Comment

                              • Kopickie-Zamkowe
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2007.03
                                • 29

                                #45
                                Po trzech dniach fermentacji w temp.22 stopni piwo odferentowalo do 5 blg. Pzelewc czy potrzymac jeszcze dwa dni.Piwko juz stoi 10 dni na "burzliwej". Przyczyna moze byc to ze nie zrobilem startera tylko rozsypalem drozdze po warce??

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X