Prosze o pomoc

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kopickie-Zamkowe
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.03
    • 29

    Prosze o pomoc



    W piatek uwarzylem piwko z nachmielonych ekstraktow slodowych firmy WES (piwo jasne) i mam problem z piana jest ona ciemna i liczy okolo 4cm, nie wiem czy to normalne. Drożdze dodalem w temp. ok 40stopni i 15 Blg teraz mam wraznie ze juz nie pracuja
    Jest szansa na uratowanie tej warki?? Espertow prosze o rade i pozdrawiam
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Łojejku, w temp. 40 stopni
    Ale bez paniki - zmierz Blg, spróbuj, czy nie kwasior i potem pogadamy
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #3
      Dostałeś już odpowiedź w tym temacie
      Jesli piana jest, to mimo mało przemyślanego procesu to piwo żyje.
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Piana jest ok. Nie panikuj. Jak opadnie zmierz blg, jeśli będziesz mierzył w menzurce, to próbkę wypij i sprawdź jak smakuje. Jeśli nie jest mocno kwaśna to nic się nie dzieje, właściwie to powinna smakować przyzwoicie.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Kopickie-Zamkowe
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.03
          • 29

          #5
          Dzisiaj zmierzylem Blg jest na poziomie 4 Blg ale piany brak nie wiem czy czekac jeszcze dzien dwa i przelewac na cicha w samku nie czuc kawasku chyba jest ok ?? Dzieki za rady i pozdrawiam

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Masz jakaś sensowna temperaturę w pomieszczeniu, gdzie trzymasz to piwo? Jeśli to jest 20-22C to możesz jeszcze potrzymać, tak żeby burzliwa zajęła 5-7 dni. Potem na cichą. Jeśli masz cieplej, nie daj Boże powyżej 24C to trzeba się spieszyć, bo łatwo o zepsucie piwa w takich temperaturach. W tym wypadku zalecałbym przelać już na cichą, (4 Blg to przyzwoite odfermentowanie). Z długością cichej też nie przesadzać, lepiej żeby było trochę więcej osadu niżby miało się dziać coś niedobrego z tym piwem.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Kopickie-Zamkowe
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.03
              • 29

              #7
              W pomieszczeniu w ktorym przechowuje piwko panuje temp 20c jest w ciemnym miejscu wilgodnosc w normie

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Przyjrzyj się brzeczce - czasem piany nie ma, ale widać pojedyncze bąble, to znaczy, że jeszcze fermentuje Reszta tak jak napisał Kopyr
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Kopickie-Zamkowe
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2007.03
                  • 29

                  #9
                  W piatek przelalem warke na cicha fermentacje przed przelaniem zmierzylem gestosc 3Blg teraz jest w piwnicy w temp. 16 C. Mam pytanie kiedy piwo zacznie pracowac tzn kiedy uslysze charakterystyczne "pykniecia"?

                  Comment

                  • Kopickie-Zamkowe
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2007.03
                    • 29

                    #10
                    Ach w zestawie rurka byla przymnknieta czerwonym zamkniecie czy procz wody to zamkniecie ma byc

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Możesz wogóle nie usłyszeć, jak sama nazwa wskazuje cicha to cicha
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kopickie-Zamkowe Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ach w zestawie rurka byla przymnknieta czerwonym zamkniecie czy procz wody to zamkniecie ma byc
                        Jeżeli nie zamyka szczelnie rurki, to może być jako zabezpieczenie przed muszkami. Możesz je też ściągnąć, a wylot rurki zatkać watą.

                        Pyknięcia prawdopodobnie nie usłyszysz, z kilku powodów:
                        po pierwsze odfermentowało ci już bardzo ładnie, i nie sądzę, żeby drożdżaki miały jeszcze coś ciekawego do skonsumowania,
                        po drugie zwykle pokrywa nie przylega ściśle do wiadra, dopiero gdy w wyniku parowania trochę wody się skropli i wleci do rowka przy krawędzi wiadra całe naczynie sie uszczelni. To jednak dzieje się przy dłuższej cichej, w Twoim wypadku dłuższa niż 7 dni nie ma sensu.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kopickie-Zamkowe Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ach w zestawie rurka byla przymnknieta czerwonym zamkniecie czy procz wody to zamkniecie ma byc
                          Ja nie chcę się czepiać, ale ciężko to zdanie zrozumieć bez znaków przestankowych i polskiej czcionki Pewnie stres pierwszego piwa Cię zżera
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Kopickie-Zamkowe
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2007.03
                            • 29

                            #14
                            1 czerwca warka została zabutelkowana. Wyszło 40 butelek. Mam pytanie:
                            Ekstak słodowy rozpuscilem w 0,5l wrzacej wody gotowałem ok 10. Nastepnie przelałem do zbiornika fermentacyjnego i zamieszlem dosc energicznie. Po przelalniu piwa do butelek zauważyłem ze piwo juz nie jest takie jasne ja przed dodaniem ekstraktu. Czy to normalne i czy piwo wyklaruje sie po pewnym czasie. I w jakiej temp i jak dług trzymac piwko i kiedy mozna przenies je do schłodzenia np. piwnicy?? pozdrawiam

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kopickie-Zamkowe Wyświetlenie odpowiedzi
                              1 czerwca warka została zabutelkowana. Wyszło 40 butelek. Mam pytanie:
                              Ekstak słodowy rozpuscilem w 0,5l wrzacej wody gotowałem ok 10. Nastepnie przelałem do zbiornika fermentacyjnego i zamieszlem dosc energicznie. Po przelalniu piwa do butelek zauważyłem ze piwo juz nie jest takie jasne ja przed dodaniem ekstraktu. Czy to normalne i czy piwo wyklaruje sie po pewnym czasie.
                              Myślę, ze to złudzenie wynikające ze zmienionych warunków obserwacji, niż że rzeczywiście ten ekstrakt tak wpłynął na barwę piwa. Natomiast jak ruszy fermentacja w butelce, piwo zmętnieje, nawet jeśli było już kryształowo klarowne, ale po pewnym czasie znowu się sklaruje.

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kopickie-Zamkowe Wyświetlenie odpowiedzi
                              I w jakiej temp i jak dług trzymac piwko i kiedy mozna przenies je do schłodzenia np. piwnicy?? pozdrawiam
                              Zaleca się potrzymać kilka (4-7 dni) w temp. pokojowej, ja bym optował za 20-22C nie więcej, czyli jeśli będą upały i 30C to raczej do chłodniejszego miejsca. Potem do chłodnego, np. do piwnicy, nawet może być poniżej 5C jeśli masz takie miejsce. Piwo zwykle pierwszy raz próbuję po tygodniu. Oczywiście można poczekać dłużej, ale myślę, ze przy 1. warce to raczej niemożliwe
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X