Jak rozpoznać, czy gęstwa jest z drodży pszenicznych?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Jak rozpoznać, czy gęstwa jest z drodży pszenicznych?

    Jako początkująca po 72 warkach mam taki problem:
    Właśnie się ciemna pszenica zaciera, a ja mam gęstwę, tylko nie wiem, czy jest to Irish Ale, czy Weihenstephaner Weizen

    Nie oznaczyłam słoików, a nie pamiętam, czy pszeniczna gęstwa ma jakiś inny zapach od pozostałych drożdży - jeśli kto ma w lodówie gęstwy od pszenicy i czegoś innego bardzo proszę o zwąchanie sytuacji Miałam dwa słoiki, niestety, jedna gęstwa się zepsuła, więc nie mogę zrobić porównania, inaczej bym spoko rozróżniła - przynajmniej tak mi się wydaje

    Kolor niby mają jaśniutki, ale Irish Ale zbierane z wierzchu tyż jasne są.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • strzelczyk76
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.11
    • 823

    #2
    wyjmij z lodówki - poczekaj trochę niech się ogrzeją - i powąchaj - pszeniczne na bank muszą pachnieć bananowo-goździkowo - powinny też być jaśniejsze od Irish Ale- tylko uważaj - jak będą żywotne - mogą chcieć uciec ze słoika...
    NORMALNOŚĆ



    Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Acha, no to na bank mam Irish Ale

      W takim razie awaryjnie rozwalam saszetkę ze świeżymi i ją na szybko podhoduję do jutra na brzeczce
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Hm, jednak nie jestem taka pewna. Ten słoik z zepsutą gęstwą wydaje się mieć ciemniejszą zawartość. Po zapachu niestety, nie da sie nic wyczuć, można się ewentualnioe nabawić odruchu wymiotnego
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          hehe, też miałem teraz taki problem tylko, że z THG.

          pszeniczne są bardziej pyliste i nie ciągną się jak toffi.

          Właśnie porównałem z S-23 i U-56
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          Przetwarzanie...
          X