Pirosiarczyn sodu (E223)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • puszka
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.10
    • 204

    Pirosiarczyn sodu (E223)

    Witam

    kupilem do dezynfekcji Pirosiarczyn sodu (E223) na browamatorze.

    nalezy zrobić 2 % roztwór czyli 20 g pirosiarczynu na 1 litr wody

    Czy ktoś wie ile to łyżeczek (łyżek) na litr wody??

    Pozdrawiam
    Puszka
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    a na opakowaniu nie jest podana masa?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam

      kupilem do dezynfekcji Pirosiarczyn sodu (E223) na browamatorze.

      nalezy zrobić 2 % roztwór czyli 20 g pirosiarczynu na 1 litr wody

      Czy ktoś wie ile to łyżeczek (łyżek) na litr wody??

      Pozdrawiam
      Puszka
      Płaska łyżeczka to ok. 3g, czubata ok. 5g. Ale to też zależy jakie kto ma łyżeczki
      blog.kopyra.com

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
        nalezy zrobić 2 % roztwór czyli 20 g pirosiarczynu na 1 litr wody
        Czy ktoś wie ile to łyżeczek (łyżek) na litr wody??
        Hmm, ja nalewam do fermentora 2-3 litry wody i dodaję łyżeczkę piro. W.g. powyższych wyliczeń powinienem dodawać 12 łyżeczek? Coś chyba jest nie tak...

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
          Hmm, ja nalewam do fermentora 2-3 litry wody i dodaję łyżeczkę piro. W.g. powyższych wyliczeń powinienem dodawać 12 łyżeczek? Coś chyba jest nie tak...
          Ja do dezynfekcji butelek przed rozlewem używam 3-5g pirosiarczynu (ale potasu, a nie sodu) na jakieś 250-400ml wody. 1 łyżeczka na 2-3l, aby zdezynfekować całe wiadro wydaje mi się zbyt słabo stężonym roztworem. Ja do wiader używam ACE i leję tak ok. 100ml i 2-3l wody.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • puszka
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2002.10
            • 204

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
            a na opakowaniu nie jest podana masa?
            Oczywiscie ze jest ale ja nie wiem ile wazy np. 1 łyżeczka

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
              Oczywiscie ze jest ale ja nie wiem ile wazy np. 1 łyżeczka
              No to jeśli nie masz wagi kuchennej proponuję metodę a'la Kopciuszek. Przesypujesz proszek do miseczki, następnie łyżeczką przesypujesz do drugiej miseczki. Liczysz ile razy musiałeś machać łyżeczką. Dzielisz masę netto z opakowania, przez ilość machnięć łyżeczką i voila masz wyskalowaną łyżeczkę, tzn. wiesz ile gram ma np. płaska łyżeczka piro z twojej kuchni.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
                Oczywiscie ze jest ale ja nie wiem ile wazy np. 1 łyżeczka
                Srebrna, radziecka łyżeczka a la rokoko waży około 35 g. Zwykła, aluminiowa jest znacznie lżejsza.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X