Od dwóch lat warzę z brew-kitów. Od dwóch miesięcy warzę z zacieraniem ze słodu pilzneńskiego 100% zasypu. Proste i jak dla mnie smaczne. Dochodzę do wniosku, że już czas na drugi stopień wtajemniczenia, t.j. stosowanie różnych mieszanek słodu i różnych drożdży. Szperam na forum i nie widzę konkretnych działów z przepisami na konkretne piwa. Temat podejmowany kilkakrotnie nie doczekał się realizacji. Człowiek jest zmuszony wygrzebywać przepisy czytając wszystko po kolei, jak leci, a to wymaga dużo czytania i cierpliwości. Obecnie posiadam cały sprzęt do warzenia, śrutownik, termometr, filtrator, worek filtracyjny, słód pilzneński i drożdże Safale S-04. Z tego co już zdążyłem się zorientować, potrzebuję jeszcze mnóstwo innych dodatków i konkretnych receptur. I tu jest moja prośba o przepis na niezbyt skomplikowaną warkę. Na razie portery i wszelkie dolniaki odpadają. Pszenicznego bym spróbował, ale czy to jeszcze nie za wcześnie jak dla mnie?. Co jeszcze zakupić ze słodów z myślą o przyszłości?. Warzę średnio co dwa tygodnie.
Drugi stopień wtajemniczenia
Collapse
X
-
Najlepiej kupić książkę "Znakomite piwa" z przepisami.
ja podczytuje sobie te strony http://www.twortwat.nl/, http://www.deltabrouwers.nl/
Zaplanuj sobie z pięc warek i wtedy kup odpowiednie słody pod konkretne warki.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Poczytaj przepisy zapodawane w dziale Browarnictwo Amatorskie/Twoje warzenie. W moim temacie (Czterej z Portierni...), w temacie Krzysia i wielu innych masz całą masę przepisów na piwa. Ja na każdą swoją warkę podaję przepis, chyba, że się powtarzają, to już nie daję, bo niby po co Co do piwek jasnych górnej fermentacji moim ulubionym zasypem jest 85% pilzneńskiego i 15% monachijskiego, jest nieco pełniejsze w smaku niż z samego pilzneńskiego. Właśnie takie mi się zaciera
Przepis na pszeniczne masz na stronie głównej browar.biz, w dziale artykuły, razem z opisem procesu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedziJest tylko mały problem. Ta książka jest niedostępna.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Jest na piwowar.biz. Książka traktuje o warzeniu piwa więc jest w sklepie piwowaraMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedziJest tylko mały problem. Ta książka jest niedostępna.
Comment
-
-
-
Przewertuj również stronę: http://www.beertools.com/html/recipes.php
Dużo możliwości wyszukiwania receptur.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedziDzięki za linki. Pozostanę przy książce i ojczystym języku.
P.S.
Znalazłem na innym forum kilka receptur, które są rodem z browar.biz. Dział receptur na browar.biz pożądany przede wszystkim takim jak ja nowicjuszom.
Comment
-
Comment