Drugi stopień wtajemniczenia

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Madar50
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.04
    • 95

Drugi stopień wtajemniczenia

Od dwóch lat warzę z brew-kitów. Od dwóch miesięcy warzę z zacieraniem ze słodu pilzneńskiego 100% zasypu. Proste i jak dla mnie smaczne. Dochodzę do wniosku, że już czas na drugi stopień wtajemniczenia, t.j. stosowanie różnych mieszanek słodu i różnych drożdży. Szperam na forum i nie widzę konkretnych działów z przepisami na konkretne piwa. Temat podejmowany kilkakrotnie nie doczekał się realizacji. Człowiek jest zmuszony wygrzebywać przepisy czytając wszystko po kolei, jak leci, a to wymaga dużo czytania i cierpliwości. Obecnie posiadam cały sprzęt do warzenia, śrutownik, termometr, filtrator, worek filtracyjny, słód pilzneński i drożdże Safale S-04. Z tego co już zdążyłem się zorientować, potrzebuję jeszcze mnóstwo innych dodatków i konkretnych receptur. I tu jest moja prośba o przepis na niezbyt skomplikowaną warkę. Na razie portery i wszelkie dolniaki odpadają. Pszenicznego bym spróbował, ale czy to jeszcze nie za wcześnie jak dla mnie?. Co jeszcze zakupić ze słodów z myślą o przyszłości?. Warzę średnio co dwa tygodnie.
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

Polecam książkę, wszysto opisane bardzo ładnie i dokładnie

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Najlepiej kupić książkę "Znakomite piwa" z przepisami.

ja podczytuje sobie te strony http://www.twortwat.nl/, http://www.deltabrouwers.nl/

Zaplanuj sobie z pięc warek i wtedy kup odpowiednie słody pod konkretne warki.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Poczytaj przepisy zapodawane w dziale Browarnictwo Amatorskie/Twoje warzenie. W moim temacie (Czterej z Portierni...), w temacie Krzysia i wielu innych masz całą masę przepisów na piwa. Ja na każdą swoją warkę podaję przepis, chyba, że się powtarzają, to już nie daję, bo niby po co Co do piwek jasnych górnej fermentacji moim ulubionym zasypem jest 85% pilzneńskiego i 15% monachijskiego, jest nieco pełniejsze w smaku niż z samego pilzneńskiego. Właśnie takie mi się zaciera

Przepis na pszeniczne masz na stronie głównej browar.biz, w dziale artykuły, razem z opisem procesu.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Madar50
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.04
          • 95

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
          Polecam książkę, wszysto opisane bardzo ładnie i dokładnie
          Jest tylko mały problem. Ta książka jest niedostępna.

Comment

• jacer
            • 2006.03
            • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedzi
            ja widzę, że jest. Tu i na browamatorze.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• Madar50
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.04
              • 95

Widzę ciemność na browar.biz, ale w browamatorze faktycznie jest. Dzieki

Comment

• jacer
                • 2006.03
                • 9875

Jest na piwowar.biz. Książka traktuje o warzeniu piwa więc jest w sklepie piwowara
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

Sorry nie sprawdziłem, mam ją na półce.

Comment

• underley
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.02
                    • 20

Jest też w Merlinie: http://www.merlin.com.pl/frontend/br.../1,511213.html

Comment

• huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

Przewertuj również stronę: http://www.beertools.com/html/recipes.php
                      Dużo możliwości wyszukiwania receptur.
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

Lub też po niemiecku tutaj. Wersja anglojęzyczna tłumaczona przez gugla jest ... dziwna.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

Comment

• huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

ART, Shlangbaum. Ten temat to kolejny głos ZA działem z recepturami.
                          Last edited by huanghua; 2007-05-27, 20:38.
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• Madar50
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2007.04
                            • 95

Dzięki za linki. Pozostanę przy książce i ojczystym języku.
                            P.S.
                            Znalazłem na innym forum kilka receptur, które są rodem z browar.biz. Dział receptur na browar.biz pożądany przede wszystkim takim jak ja nowicjuszom.
                            Last edited by Madar50; 2007-05-27, 20:46.

Comment

• adanjan
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2006.08
                              • 77

Dzięki za linki. Pozostanę przy książce i ojczystym języku.
                              P.S.
                              Znalazłem na innym forum kilka receptur, które są rodem z browar.biz. Dział receptur na browar.biz pożądany przede wszystkim takim jak ja nowicjuszom.
                              Jeśli potrzebujesz receptur służę pomocą, posiadam omawianą tu książkę oraz dość sporą kolekcję przepisów zarówno z netu jak i z zestawów piwnych sklepów (część po "własnej weryfikacji"), a na dodatek jestem podobnie jak Ty z Białegostoku. Dodatkowo posiadam kilka gęstw drożdżowych którymi chetnie się podzielę, jak coś pisz na PW.

Comment

Przetwarzanie...
                              X