Od dwóch lat warzę z brew-kitów. Od dwóch miesięcy warzę z zacieraniem ze słodu pilzneńskiego 100% zasypu. Proste i jak dla mnie smaczne. Dochodzę do wniosku, że już czas na drugi stopień wtajemniczenia, t.j. stosowanie różnych mieszanek słodu i różnych drożdży. Szperam na forum i nie widzę konkretnych działów z przepisami na konkretne piwa. Temat podejmowany kilkakrotnie nie doczekał się realizacji. Człowiek jest zmuszony wygrzebywać przepisy czytając wszystko po kolei, jak leci, a to wymaga dużo czytania i cierpliwości. Obecnie posiadam cały sprzęt do warzenia, śrutownik, termometr, filtrator, worek filtracyjny, słód pilzneński i drożdże Safale S-04. Z tego co już zdążyłem się zorientować, potrzebuję jeszcze mnóstwo innych dodatków i konkretnych receptur. I tu jest moja prośba o przepis na niezbyt skomplikowaną warkę. Na razie portery i wszelkie dolniaki odpadają. Pszenicznego bym spróbował, ale czy to jeszcze nie za wcześnie jak dla mnie?. Co jeszcze zakupić ze słodów z myślą o przyszłości?. Warzę średnio co dwa tygodnie.
Drugi stopień wtajemniczenia
Collapse
X
-
Najlepiej kupić książkę "Znakomite piwa" z przepisami.
ja podczytuje sobie te strony http://www.twortwat.nl/, http://www.deltabrouwers.nl/
Zaplanuj sobie z pięc warek i wtedy kup odpowiednie słody pod konkretne warki.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Poczytaj przepisy zapodawane w dziale Browarnictwo Amatorskie/Twoje warzenie. W moim temacie (Czterej z Portierni...), w temacie Krzysia i wielu innych masz całą masę przepisów na piwa. Ja na każdą swoją warkę podaję przepis, chyba, że się powtarzają, to już nie daję, bo niby po coCo do piwek jasnych górnej fermentacji moim ulubionym zasypem jest 85% pilzneńskiego i 15% monachijskiego, jest nieco pełniejsze w smaku niż z samego pilzneńskiego. Właśnie takie mi się zaciera
Przepis na pszeniczne masz na stronie głównej browar.biz, w dziale artykuły, razem z opisem procesu.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Jest na piwowar.biz. Książka traktuje o warzeniu piwa więc jest w sklepie piwowaraMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
-
Przewertuj również stronę: http://www.beertools.com/html/recipes.php
Dużo możliwości wyszukiwania receptur.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
-
Jeśli potrzebujesz receptur służę pomocą, posiadam omawianą tu książkę oraz dość sporą kolekcję przepisów zarówno z netu jak i z zestawów piwnych sklepów (część po "własnej weryfikacji"), a na dodatek jestem podobnie jak Ty z Białegostoku. Dodatkowo posiadam kilka gęstw drożdżowych którymi chetnie się podzielę, jak coś pisz na PW.Comment
Related Topics
Collapse
-
Przed rokiem byliśmy w Rüsselheim w dość nowym browarze restauracyjnym położonym w centrum miejscowości https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...selheimer-brau.
Tym razem 25.07.2023 odwiedziliśmy...-
Channel: Niemcy
-
-
Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
-
Channel: Małopolskie
-
-
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam wszystkich forumowiczów,
Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
Całość zagotowana i wymieszana z wodą...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Na tą chwilę to niewątpliwie najmłodszy browar w Rotterdamie (jeśli nie w całej Holandii), ruszył z produkcją w połowie 2021 roku. Nie znalazłem go nawet na mapach Pendragona, a dowiedziałem się o jego istnieniu od kolegów mieszkających od kilku lat w Rotterdamie, więc odwiedziliśmy...
-
Channel: Holandia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment