Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
Wyświetlenie odpowiedzi
Drugi stopień wtajemniczenia
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedziDzięki za linki. Pozostanę przy książce i ojczystym języku.
P.S.
Znalazłem na innym forum kilka receptur, które są rodem z browar.biz. Dział receptur na browar.biz pożądany przede wszystkim takim jak ja nowicjuszom.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziKsiążka zawiera przepisy zawarte w dziale Twoje warzenie, jak już napomknęłam wyżej, można tam znaleźć wiele przepisów. Nie musi być osobny dział, wystarczy popytać i przeczytać odpowiedzi na pytania.
Pozdrawiam
Comment
-
-
wątek o dziale z recepturami został wydzielony: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=70500- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Wszystkie dostępne receptury służą do poszukiwania "swojego smaku ", ja dopiero po dwóch latach warzenia doszedłem do piwa które mi smakuje, a nie znajomym. Trzeba próbować różnych receptur, słodów, drożdży i dopiero ich modyfikacja doprowadzi do stworzenia piwa, którego wypicie to przyjemność. Cenne tu są doświadczenia i spostrzeżenia forumowiczów.
Comment
-
-
[QUOTE=Madar50;683322]Od dwóch lat warzę z brew-kitów.
Właśnie do tego chciałem się odnieść. Sam chce zacząć z Brew kitami i zastanawiam się jaki wybrać na początek.Może doradzisz mi, z czego ty korzystałeś.Ja zastanawiam się na J.B. Masterclass Bavarian lager, spotkałeś się już z nim??Pozdrawiam
Comment
-
-
Niestety nie. Ja próbowałem wszystkich dostępnych na Białostockim rynku. Jedne gorsze drugie lepsze. Najbardziej podchodzą mi lagery z grupy Canadian. Nie mam pamięci do konkretnych nazw, ale wiem jedno, uwarzone ze słodu jest o niebo lepsze. Warzenie nie jest takie skomplikowane jakby się mogło wydawać. Trochę odwagi i będziesz warzyć jak z nut. Na początek polecam prostą warkę z jednego słodu (pilzeński) dwiema przerwami (62* i 72*)i chmielenie dwoma chmielami w granulacie. Po kilku warkach zaczniesz więcej kombinować ze składem warki.
Comment
-
-
Po kilku konsultacjach,odradzono mi brew kita(tak jak ty).Zacznę jednak od takiego zestawiku ALE, niestety jest na bazie ekstraktu słodowego, ale chmielenie robię sam.Do pełnego zacierania brakuje mi niestety asortymentu: gara i jeszcze kilku pierduł.Dziękuje za słowa otuchy i zapewniam, że jak ten się uda to zaczynam na całego.Pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lukas84 Wyświetlenie odpowiedziDo pełnego zacierania brakuje mi niestety asortymentu: garaPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Nie wiem, czy dobrze rozumiem.Jeżeli zrobię zestaw z ekstraktem, to mogę rozprowadzić go w mniejszym garze np. 10l(bo taki mam) i również brzeczke mogę w nim nachmielić, a potem uzupełnić czystą wodą do 20l.Natomiast jeżeli czytam o zacieraniu ze słodu, no to podstawowym elementem, który się przewija jest gar minimum 25litrowy.Czy twój post sugeruje(a raczej ty), że proces z zacieraniem słodu również można przeprowadzić w mniejszym garnku??(a potem uzupełnić wodą)./Jestem jeszcze amatorem i prędko muszę uzupełniać wiedze
Comment
-
-
Ekstrakty mozesz rozprowadzić i chmielić w mniejszym garnku a potem uzupełnić wodą w fermentorze. Do zacierania musi być duzy gar.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lukas84 Wyświetlenie odpowiedziNie wiem, czy dobrze rozumiem.Jeżeli zrobię zestaw z ekstraktem, to mogę rozprowadzić go w mniejszym garze np. 10l(bo taki mam) i również brzeczke mogę w nim nachmielić, a potem uzupełnić czystą wodą do 20l.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lukas84 Wyświetlenie odpowiedziNatomiast jeżeli czytam o zacieraniu ze słodu, no to podstawowym elementem, który się przewija jest gar minimum 25litrowy.Czy twój post sugeruje(a raczej ty), że proces z zacieraniem słodu również można przeprowadzić w mniejszym garnku??(a potem uzupełnić wodą)./Jestem jeszcze amatorem i prędko muszę uzupełniać wiedze
Napisałem, że duży gar nie jest specyficznie potrzebny do zacierania, bo można je przeprowadzić np. w plastikowej lodówce turystycznej, podczas gdy chmielenie w takim pojemniku jest już trudne (choć jak dla mnie wyobrażalne) i tu praktyczniejszy jest duży gar.
Podsumowując 10 litrów to trochę mało i IMO lepiej byłoby podzielić ekstrakty na 2 części (na pewno mniej ekstraktu stracisz wtedy z osadem gorącym). Ekstrakty można przechowywać w lodówce przez wiele dni.Last edited by jkocurek; 2007-06-11, 07:53.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziOwszem można. Jest to jednak technika (wysokiej gęstości brzeczki) trochę w amatorskim światku niepopularna (chyba ze względów ekonomicznych powszechnie stosowana przez browary przemysłowe). Podejrzewam, że może mieć jakiś tam wpływ na jakość finalną.
Natomiast jeśli chodzi o chmielenie w brzeczce o wysokiej gęstości, a potem rozcieńczenie jej wodą to o ile pamiętam, jedynym ryzykiem jest to, że chmiel odda mniej alfakwasów do brzeczki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziZapewne masz na myśli metodę high gravity - jednak to nie to: high gravity to warzenie i fermentowanie piwa o wysokim Blg, następnie już PO fermentacji rozcieńczenie go wodą.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNatomiast jeśli chodzi o chmielenie w brzeczce o wysokiej gęstości, a potem rozcieńczenie jej wodą to o ile pamiętam, jedynym ryzykiem jest to, że chmiel odda mniej alfakwasów do brzeczki.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
Comment