Drugi stopień wtajemniczenia

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
    ART, Shlangbaum. Ten temat to kolejny głos ZA działem z recepturami.
    Receptury są kwestia poszukania, proponuję wyjść z działu Piwa z browarów domowych wyszukac sobie recepturę na piwko wysoko ocenione i zgodne z zapotrzebowaniem.

Comment

• Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedzi
      Dzięki za linki. Pozostanę przy książce i ojczystym języku.
      P.S.
      Znalazłem na innym forum kilka receptur, które są rodem z browar.biz. Dział receptur na browar.biz pożądany przede wszystkim takim jak ja nowicjuszom.
      Książka zawiera przepisy zawarte w dziale Twoje warzenie, jak już napomknęłam wyżej, można tam znaleźć wiele przepisów. Nie musi być osobny dział, wystarczy popytać i przeczytać odpowiedzi na pytania.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Madar50
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.04
        • 95

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        Książka zawiera przepisy zawarte w dziale Twoje warzenie, jak już napomknęłam wyżej, można tam znaleźć wiele przepisów. Nie musi być osobny dział, wystarczy popytać i przeczytać odpowiedzi na pytania.
        Zrobiłem to i nic z tego nie wynikło. Popytać, trzeba wiedzieć kogo, przeczytać, wiedzieć gdzie?Tam są recenzje z piw, ale dokładnych przepisów to trzeba się naszukać. Pewnie, że można znaleźć przepis, ale jakim kosztem. Starym forumowiczom jest to banalne i oczywiste, czytają między wierszami i już wiedzą co w trawie piszczy. Dla nowicjusza jest to katorga i czarna magia. Dlatego kupię książkę, bo jak widzę, specjalnego działu "przepisy" nie będzie, chodź ten temat wałkuje się od niespełna trzech lat.
        Pozdrawiam

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23926

wątek o dziale z recepturami został wydzielony: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=70500
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• bogdan62
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.10
            • 173

Wszystkie dostępne receptury służą do poszukiwania "swojego smaku ", ja dopiero po dwóch latach warzenia doszedłem do piwa które mi smakuje, a nie znajomym. Trzeba próbować różnych receptur, słodów, drożdży i dopiero ich modyfikacja doprowadzi do stworzenia piwa, którego wypicie to przyjemność. Cenne tu są doświadczenia i spostrzeżenia forumowiczów.

Comment

• Lukas84
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2007.06
              • 17

[QUOTE=Madar50;683322]Od dwóch lat warzę z brew-kitów.

Właśnie do tego chciałem się odnieść. Sam chce zacząć z Brew kitami i zastanawiam się jaki wybrać na początek.Może doradzisz mi, z czego ty korzystałeś.Ja zastanawiam się na J.B. Masterclass Bavarian lager, spotkałeś się już z nim??Pozdrawiam

Comment

• Madar50
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2007.04
                • 95

Niestety nie. Ja próbowałem wszystkich dostępnych na Białostockim rynku. Jedne gorsze drugie lepsze. Najbardziej podchodzą mi lagery z grupy Canadian. Nie mam pamięci do konkretnych nazw, ale wiem jedno, uwarzone ze słodu jest o niebo lepsze. Warzenie nie jest takie skomplikowane jakby się mogło wydawać. Trochę odwagi i będziesz warzyć jak z nut. Na początek polecam prostą warkę z jednego słodu (pilzeński) dwiema przerwami (62* i 72*)i chmielenie dwoma chmielami w granulacie. Po kilku warkach zaczniesz więcej kombinować ze składem warki.

Comment

• Lukas84
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.06
                  • 17

Po kilku konsultacjach,odradzono mi brew kita(tak jak ty).Zacznę jednak od takiego zestawiku ALE, niestety jest na bazie ekstraktu słodowego, ale chmielenie robię sam.Do pełnego zacierania brakuje mi niestety asortymentu: gara i jeszcze kilku pierduł.Dziękuje za słowa otuchy i zapewniam, że jak ten się uda to zaczynam na całego.Pozdrawiam

Comment

• jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lukas84 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Do pełnego zacierania brakuje mi niestety asortymentu: gara
                    Do samodzielnego chmielenia gar jest nawet bardziej potrzebny niż do zacierania
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

Comment

• Lukas84
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2007.06
                      • 17

Nie wiem, czy dobrze rozumiem.Jeżeli zrobię zestaw z ekstraktem, to mogę rozprowadzić go w mniejszym garze np. 10l(bo taki mam) i również brzeczke mogę w nim nachmielić, a potem uzupełnić czystą wodą do 20l.Natomiast jeżeli czytam o zacieraniu ze słodu, no to podstawowym elementem, który się przewija jest gar minimum 25litrowy.Czy twój post sugeruje(a raczej ty), że proces z zacieraniem słodu również można przeprowadzić w mniejszym garnku??(a potem uzupełnić wodą)./Jestem jeszcze amatorem i prędko muszę uzupełniać wiedze

Comment

• jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

Ekstrakty mozesz rozprowadzić i chmielić w mniejszym garnku a potem uzupełnić wodą w fermentorze. Do zacierania musi być duzy gar.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

Comment

• jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

Nie wiem, czy dobrze rozumiem.Jeżeli zrobię zestaw z ekstraktem, to mogę rozprowadzić go w mniejszym garze np. 10l(bo taki mam) i również brzeczke mogę w nim nachmielić, a potem uzupełnić czystą wodą do 20l.
                          Owszem można. Jest to jednak technika (wysokiej gęstości brzeczki) trochę w amatorskim światku niepopularna (chyba ze względów ekonomicznych powszechnie stosowana przez browary przemysłowe). Podejrzewam, że może mieć jakiś tam wpływ na jakość finalną.
                          Natomiast jeżeli czytam o zacieraniu ze słodu, no to podstawowym elementem, który się przewija jest gar minimum 25litrowy.Czy twój post sugeruje(a raczej ty), że proces z zacieraniem słodu również można przeprowadzić w mniejszym garnku??(a potem uzupełnić wodą)./Jestem jeszcze amatorem i prędko muszę uzupełniać wiedze
                          Ja swoje pierwsze zacieranie zrobiłem w garnku 14 litrowym. Też było to zatem zacieranie przy wysokiej gęstości. Jest to sytuacja korzystniejsza dla enzymów choć łatwiej dochodzi do miejscowych przegrzań.
                          Napisałem, że duży gar nie jest specyficznie potrzebny do zacierania, bo można je przeprowadzić np. w plastikowej lodówce turystycznej, podczas gdy chmielenie w takim pojemniku jest już trudne (choć jak dla mnie wyobrażalne) i tu praktyczniejszy jest duży gar.

Podsumowując 10 litrów to trochę mało i IMO lepiej byłoby podzielić ekstrakty na 2 części (na pewno mniej ekstraktu stracisz wtedy z osadem gorącym). Ekstrakty można przechowywać w lodówce przez wiele dni.
                          Last edited by jkocurek; 2007-06-11, 07:53.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

Comment

• Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                            Owszem można. Jest to jednak technika (wysokiej gęstości brzeczki) trochę w amatorskim światku niepopularna (chyba ze względów ekonomicznych powszechnie stosowana przez browary przemysłowe). Podejrzewam, że może mieć jakiś tam wpływ na jakość finalną.
                            Zapewne masz na myśli metodę high gravity - jednak to nie to: high gravity to warzenie i fermentowanie piwa o wysokim Blg, następnie już PO fermentacji rozcieńczenie go wodą.
                            Natomiast jeśli chodzi o chmielenie w brzeczce o wysokiej gęstości, a potem rozcieńczenie jej wodą to o ile pamiętam, jedynym ryzykiem jest to, że chmiel odda mniej alfakwasów do brzeczki.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

Zapewne masz na myśli metodę high gravity - jednak to nie to: high gravity to warzenie i fermentowanie piwa o wysokim Blg, następnie już PO fermentacji rozcieńczenie go wodą.
                              Tak, wyszedł mi taki "skrót myślowy"
                              Natomiast jeśli chodzi o chmielenie w brzeczce o wysokiej gęstości, a potem rozcieńczenie jej wodą to o ile pamiętam, jedynym ryzykiem jest to, że chmiel odda mniej alfakwasów do brzeczki.
                              Czyli tak jak sie spodziewałem jakiś wpływ na proces chmielenia jest. Swoja drogą chyba nawet browary przemysłowe nie stosują 2x większej gęstości (fermentacja brzeczki 24°blg nie jest prosta)
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

Comment

Przetwarzanie...
                              X