Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tadlaszcz
Czy słód barwiący przy ważeniu z zacieraniem nadaje piwu jakiś smak czy tylko barwę.
Jeżeli smak to jakiego można się spodziewać.
Zależy od gatunku słodu, stopnia upalenia itp.
Dodany w dużych ilościach daje gorzki smak spalenizny.
Szlachetne, pozbawione łuski odmiany dodane w małych - nuty orzechowe, czekoladowe.
Ja osobiście nie przekraczam 3% zasypu (łącznie słodów palonych). Jeśli warzysz bardzo ciemne piwo, proponuję dodać ekstraktu barwiącego. No chyba że to stout
Może trochę, już nie pamiętam, ale te kwaskowe były wyraźne. Fakt jest jednak taki, że z tym ekstraktem to przegiąłem, bo dąłem całą puszkę (500g) na warkę, gdzie zalecali chyba 150-200g.
Słód barwiący w większej ilości daje efekt spalenizny. Żeby uzyskać bardzo cimny efekt wizualny, należy brzeczkę "zaciemnić" dodatkowo innymi słodami - choćby dużym udziałem monachijskiego, lub karmelowymi.
Wyraźny efekt kwasowości daje duży dodatek słodu karmelowego ciemnego (700 EBC). W przypadku słodu barwiącego efekt ten nie jest aż tak wyraźny.
Nie wiem od kiedy jest obecny na rynku, bo dopiero dziś dojrzałem w lodówce sklepowej. Ale w sumie już dawno jest takie (nie to) piwo w jednej z sieci sklepów pod marką własną.
Skład: słód jasny pilzeński, monachijski i barwiący. Na etykiecie piszą, że to schwarzbier. 10,5...
Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
Comment