Czy słód barwiący przy ważeniu z zacieraniem nadaje piwu jakiś smak czy tylko barwę.
Jeżeli smak to jakiego można się spodziewać.
Zależy od gatunku słodu, stopnia upalenia itp.
Dodany w dużych ilościach daje gorzki smak spalenizny.
Szlachetne, pozbawione łuski odmiany dodane w małych - nuty orzechowe, czekoladowe.
Ja osobiście nie przekraczam 3% zasypu (łącznie słodów palonych). Jeśli warzysz bardzo ciemne piwo, proponuję dodać ekstraktu barwiącego. No chyba że to stout
Może trochę, już nie pamiętam, ale te kwaskowe były wyraźne. Fakt jest jednak taki, że z tym ekstraktem to przegiąłem, bo dąłem całą puszkę (500g) na warkę, gdzie zalecali chyba 150-200g.
Słód barwiący w większej ilości daje efekt spalenizny. Żeby uzyskać bardzo cimny efekt wizualny, należy brzeczkę "zaciemnić" dodatkowo innymi słodami - choćby dużym udziałem monachijskiego, lub karmelowymi.
Wyraźny efekt kwasowości daje duży dodatek słodu karmelowego ciemnego (700 EBC). W przypadku słodu barwiącego efekt ten nie jest aż tak wyraźny.
Comment