słód barwiący

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tadlaszcz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.05
    • 8

    #1

    słód barwiący

    Czy słód barwiący przy ważeniu z zacieraniem nadaje piwu jakiś smak czy tylko barwę.
    Jeżeli smak to jakiego można się spodziewać.
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tadlaszcz
    Czy słód barwiący przy ważeniu z zacieraniem nadaje piwu jakiś smak czy tylko barwę.
    Jeżeli smak to jakiego można się spodziewać.
    Zależy od gatunku słodu, stopnia upalenia itp.
    Dodany w dużych ilościach daje gorzki smak spalenizny.
    Szlachetne, pozbawione łuski odmiany dodane w małych - nuty orzechowe, czekoladowe.

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Ja osobiście nie przekraczam 3% zasypu (łącznie słodów palonych). Jeśli warzysz bardzo ciemne piwo, proponuję dodać ekstraktu barwiącego. No chyba że to stout

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Nie wiem jak słód, ale ekstrakt barwiący daje nuty kwaskowe.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
          Nie wiem jak słód, ale ekstrakt barwiący daje nuty kwaskowe.
          A czy daje posmak spalenizny?

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Może trochę, już nie pamiętam, ale te kwaskowe były wyraźne. Fakt jest jednak taki, że z tym ekstraktem to przegiąłem, bo dąłem całą puszkę (500g) na warkę, gdzie zalecali chyba 150-200g.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Słód barwiący w większej ilości daje efekt spalenizny. Żeby uzyskać bardzo cimny efekt wizualny, należy brzeczkę "zaciemnić" dodatkowo innymi słodami - choćby dużym udziałem monachijskiego, lub karmelowymi.

              Wyraźny efekt kwasowości daje duży dodatek słodu karmelowego ciemnego (700 EBC). W przypadku słodu barwiącego efekt ten nie jest aż tak wyraźny.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • e-prezes
                Perła, Ciemny Lekki Perłał
                e-prezes
                Nie wiem od kiedy jest obecny na rynku, bo dopiero dziś dojrzałem w lodówce sklepowej. Ale w sumie już dawno jest takie (nie to) piwo w jednej z sieci sklepów pod marką własną.

                Skład: słód jasny pilzeński, monachijski i barwiący. Na etykiecie piszą, że to schwarzbier. 10,5...
                2024-08-07, 08:00
              • dadek
                Czechy, Nová Paka, Pivovarská 400, Pivovar Nová Paka
                dadek
                Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
                2022-07-02, 01:16
              • darekd
                1. selský pivovárek Kroměříž, McHugo
                darekd
                Browarek z morawskiego Kromieryża warzący od 2013 r.

                https://selsky-pivovarek.cz/

                "Czech-American Amber Ale"
                13,5% ekstr.
                5,3% alk.

                Słód czeski, chmiel amerykański

                Aromat - chmielowy, połączenie bardzo delikatnych cytrusów...
                2024-10-30, 00:53
              • darekd
                Lubrow, Eclaron Pils
                darekd
                Ekstr. 12%
                Alk. 5,1%

                Chmiele: Nectaron (NZ) oraz Eclipse (AUS)

                W składzie również... słód żytni. Lubią ten słód żytni i udziwniać nim klasyki. W ich Słodowym (Vienna lager) też dorzucili trochę żytka.

                Bez filtracji i pasteryzacji
                ...
                2024-09-18, 17:07
              • dadek
                Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                dadek
                Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                2023-11-22, 05:14
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...