słód barwiący

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tadlaszcz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.05
    • 8

    słód barwiący

    Czy słód barwiący przy ważeniu z zacieraniem nadaje piwu jakiś smak czy tylko barwę.
    Jeżeli smak to jakiego można się spodziewać.
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tadlaszcz Wyświetlenie odpowiedzi
    Czy słód barwiący przy ważeniu z zacieraniem nadaje piwu jakiś smak czy tylko barwę.
    Jeżeli smak to jakiego można się spodziewać.
    Zależy od gatunku słodu, stopnia upalenia itp.
    Dodany w dużych ilościach daje gorzki smak spalenizny.
    Szlachetne, pozbawione łuski odmiany dodane w małych - nuty orzechowe, czekoladowe.

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Ja osobiście nie przekraczam 3% zasypu (łącznie słodów palonych). Jeśli warzysz bardzo ciemne piwo, proponuję dodać ekstraktu barwiącego. No chyba że to stout

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Nie wiem jak słód, ale ekstrakt barwiący daje nuty kwaskowe.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          Nie wiem jak słód, ale ekstrakt barwiący daje nuty kwaskowe.
          A czy daje posmak spalenizny?

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Może trochę, już nie pamiętam, ale te kwaskowe były wyraźne. Fakt jest jednak taki, że z tym ekstraktem to przegiąłem, bo dąłem całą puszkę (500g) na warkę, gdzie zalecali chyba 150-200g.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Słód barwiący w większej ilości daje efekt spalenizny. Żeby uzyskać bardzo cimny efekt wizualny, należy brzeczkę "zaciemnić" dodatkowo innymi słodami - choćby dużym udziałem monachijskiego, lub karmelowymi.

              Wyraźny efekt kwasowości daje duży dodatek słodu karmelowego ciemnego (700 EBC). W przypadku słodu barwiącego efekt ten nie jest aż tak wyraźny.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X