Piwo ciemne mocno nachmielone John Bull

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jujojujo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.04
    • 7

    Piwo ciemne mocno nachmielone John Bull

    Witam. Wczoraj miałem przyjemność robić moje drugie piwko z brew-kita (poprzednie robiłem z WES-owych ekstraktów). To co mnie zdziwiło to fakt, że po dodaniu ekstraktów do wrzątku i późniejszym 30-to minutowym gotowaniu zauważyłem mnóstwo mikroskopijnych 'farfocli' unoszących się w garnku, które po późniejszym przelaniu do fermentora utworzyły na dnie osad. Przy poprzednim warzeniu ten problem nie wystąpił - tyle że wtedy robiłem piwko jasne. Czy to normalne w przypadku niektórych ekstraktów?

    Pozdrawiam
    Jujo
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    Zauważyłem ostatnio coś podobnego przy jasnym ekstrakcie WES-a. Też jestem ciekaw co to?

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

      #3
      to chyba ma żródło w generalnie gorszym słodzie w tym sezonie :/
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      Przetwarzanie...
      X