Piwo zawsze wychodzi mi mętne - jak temu zaradzić?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • r2d2arti
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.01
    • 20

    Piwo zawsze wychodzi mi mętne - jak temu zaradzić?

    już uwarzyłem 3 warki i zawsze wychodzi mi piwko MęTNE w smaku niezłe owszem. Już zacierałem i gotowałem ze stoperem, term. cyfrowym i klops. może to skuyek chmielu granulowanego.
    Jak wiecie w czym rzecz proszę pomóżcie Koledze.
    Arti
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika r2d2arti Wyświetlenie odpowiedzi
    już uwarzyłem 3 warki i zawsze wychodzi mi piwko MęTNE[HTML][/HTM L] w smaku niezłe owszem. Już zacierałem i gotowałem ze stoperem, term. cyfrowym i klops. może to skuyek chmielu granulowanego.
    Jak wiecie w czym rzecz proszę pomóżcie Koledze.
    Arti
    A co za piwa warzyłeś? Bo w niektóych gatunkach to zaleta, że mętne.

    Comment

    • r2d2arti
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.01
      • 20

      #3
      Warzyłem - już Ci nówie:
      Indian Pale Ale,
      Pilsner ( znaczy podobne bo na chmielu lubelskim)
      jasne pełne na drożdżach Safale

      Comment

      • Wujcio_Shaggy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 4628

        #4
        Jeżeli jest mętne od początku, to znaczy że problem leży w filtracji zacieru (zbyt szybki przepływ, za duże otwory, zbyt drobno zmielony słód). Jeżeli nie, to warto przyuważyć, w którym momencie mętnieje. Równie dobrze może się okazać, że to naturalny efekt "zmętnienia na zimno". Albo nagazowanie jest za duże i w momencie otwarcia kapsla gaz podrywa z dna zalegające drożdże...
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

        Comment

        • r2d2arti
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.01
          • 20

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
          Jeżeli jest mętne od początku, to znaczy że problem leży w filtracji zacieru (zbyt szybki przepływ, za duże otwory, zbyt drobno zmielony słód). Jeżeli nie, to warto przyuważyć, w którym momencie mętnieje. Równie dobrze może się okazać, że to naturalny efekt "zmętnienia na zimno". Albo nagazowanie jest za duże i w momencie otwarcia kapsla gaz podrywa z dna zalegające drożdże...
          Może i coś jest w zbyt drobno mielonym słodzie - mój jest b. drobny i przyznaje że filtrat jest minimalnie mętny (ale mniej niż piwko) jakoś się obawiam że grubsza śruta nie "przereaguje wystarczająco.
          Dzięki za spostrzeżenie
          arti

          Comment

          • kham
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.01
            • 751

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeżeli jest mętne od początku, to znaczy że problem leży w filtracji zacieru (zbyt szybki przepływ, za duże otwory, zbyt drobno zmielony słód). Jeżeli nie, to warto przyuważyć, w którym momencie mętnieje. Równie dobrze może się okazać, że to naturalny efekt "zmętnienia na zimno". Albo nagazowanie jest za duże i w momencie otwarcia kapsla gaz podrywa z dna zalegające drożdże...
            Przy górnej fermentacji nigdy idalnej plarowności nie dostałem. Co do pilznera to patrz post Wujcia.

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #7
              Podczas leżakowania w butelkach ładnie widać jak schodzą męty na dno, w fazie powiedzmy pierwszej po około 2 tygodniach widać pierwszą warstwę kalrowania. Po około 2 miesiacach można zaobserwować kolejne już idealne wyklarowanie zstepujące w dół w butelce. Oczywiście nie jest to regułą i występuje tylkow jasnych piwach .

              Wyjatków jest mnóstwo, najlepszym są lagery długo stojace na cichej (do 2 miesięcy) butelkowane idealnie klarowne.

              Comment

              • kham
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.01
                • 751

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                Podczas leżakowania w butelkach ładnie widać jak schodzą męty na dno, w fazie powiedzmy pierwszej po około 2 tygodniach widać pierwszą warstwę kalrowania. Po około 2 miesiacach można zaobserwować kolejne już idealne wyklarowanie zstepujące w dół w butelce. Oczywiście nie jest to regułą i występuje tylkow jasnych piwach .

                Wyjatków jest mnóstwo, najlepszym są lagery długo stojace na cichej (do 2 miesięcy) butelkowane idealnie klarowne.
                Pierwsze piwko tj PA mi strasznie zmętniało jak nagle na pomysł wietrzenia piwnic cieć wpadł i mi temp o ponad 5 stopni skoczyła w jeden dzień.
                Legerki już po burzliwej fermentacji mi wychodzą krystaliczne.

                Comment

                • r2d2arti
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.01
                  • 20

                  #9
                  Mam pytanko - jak drobno zmielić śrutę - może za dużo maki robię....?

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika r2d2arti Wyświetlenie odpowiedzi
                    Mam pytanko - jak drobno zmielić śrutę - może za dużo maki robię....?
                    Znalazłem taki obrazek śruty, mąka może być tyle nie za dużo, nie powinna być zbyt widoczna . Procentowo trudno powiedziec ile, to z kolei zależy od sprzętu jakim filtrujesz i ile godzin chcesz filtrować . Zasadniczo ważne jest aby zbyt szybko filtratu nie odbierać i dać zacierowi z 15 minut na utworzenie złoża z łuski.
                    Last edited by mark33; 2007-06-08, 12:54.

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      zmiel tak, żeby ziarno rozwaliło się na 3-4 kawałki.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • DanielJakubowski
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 791

                        #12
                        ewentualnie scyzorykiem każde z osobna
                        Pozdrawiam
                        dj

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
                          ewentualnie scyzorykiem każde z osobna
                          No coś Ty łuskę zniszczy, wpierw musi ładnie obrać aby łyska rozpadła się na max 2 kawałki

                          Comment

                          • r2d2arti
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2007.01
                            • 20

                            #14
                            dobrze to zapraszam na piwko za jakieś 20 lat hahahaha

                            Comment

                            • r2d2arti
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2007.01
                              • 20

                              #15
                              i to wystarczy ???? a ja się martwiłem że mi trochę "kaszy" powstało podczas mielenia.
                              A jak taki "gruby" się rozłoży pod wpływem enzymów ????
                              Pozdrawiam
                              "młynarz" hihihi

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X