Piwo zawsze wychodzi mi mętne - jak temu zaradzić?
Collapse
X
-
No ale chwila. Zakładam, że kolega robi cichą, to nawet jak ma mąkę, to ta mąka musi mu opaść na dno. Ja bym upatrywał raczej błędów w zacieraniu - czyli zbyt krótka przerwa białkowa.Comment
-
Comment
-
Przerwę białkową robi się m.in. po to, żeby uniknąć tzw. "zmętnienia na zimno". W przypadku pszeniczniaków, jeśli robi się przerwę ferulikową, w ogóle można zrezygnować z białkowej, lub bardzo ją skrócić.Comment
-
Większość z nas robi tylko dwie przerwy. Już dawno temu Czes pisał, że współczesne słody są tak spreparowane, że nie ma sensu bawić się w przerwy poniżej 62 stopni. Jedynie przy piwie pszenicznym warto się pobawić.
A co do tytułowego pytania: a kiedy to piwo masz mętne? Piwo musi sporo odstać swoje w butelkach, żeby nabrało klarowności. Jeśli sprawdzasz tydzień po zabutelkowaniu, to zapewniam Cię, każdy ma wtedy mętne piwoComment
-
Piwo to jest mętne, bo nie przeszło jeszcze etapu samoczynnego wyklarowania. Zrobiłeś dopiero 3 warki i to pewnie zupełnie niedawno. Dyskutantów chyba zwiodło "Piwo ZAWSZE wychodzi mi mętne..."
Lepiej było podać, kiedy warzyłeś, kiedy zakończyła się fermentacja główna, czy i jak długo trwała f. cicha i kiedy je butelkowałeś.
Jeśli się niecierpliwisz, to sklaruj następnym razem żelatyną, na 2 dni przed butelkowaniem. Kłaczki drożdży, które powodują Twoje rozterki, osiądą szybko na dnie.Comment
-
Nie jestem w gorącej wodzie kąpany - owszem 3 warki to mało (prawie nic). Robię "cichą" oczywiście - 2 tyg. a piwko sprawdzam dopiero po min. 2 miesiącach od zabutelkowaia
ciągle jest jakby ciut mleka dolał - nawet to , które stoi od maja 2006
(oczywiście w chłodzie i ciemnicy)
Pozdrawiam Koledzy - mam parę uwag - będe testował
WASZE !!!
Comment
-
Każde poprzednie (oprócz pszenicznych i warki nr 1, która nie poleżała długo) też się wyklarowało wcześniej czy później w butelkach.
No chyba, że sprawdzasz klarowność po wyjęciu z lodówki po dłuższym chłodzeniu, wtedy każde mętnieje (przynajmniej moje piwa), ale mi to absolutnie nie przeszkadza.Comment
-
Comment
-
Proponuje przy chmieleniu dorzucic mech irlandzki, ja dodaje i do tej pory kazde piwko po otworzeniu bylo idealnie klarowne.
Zycze udanych warek
Pozdrawiam-ItkalO każdej porze dnia i nocy, zawsze i wszedzie, w każdych ilościach-PIWO DOMOWE :-)Comment
Related Topics
Collapse
-
W Utrechcie browarów nie brakuje, jednak ja wpadłem do tego miasta 19.07.2023 tylko na kilka godzin więc musiałem dokonać wyboru. Po zwiedzeniu pięknej starówki, na piwo postanowiłem pójść zupełnie gdzie indziej, z dala od tłumów i turystów.
Powstały w 2016 roku browarek De Kromme...-
Channel: Holandia
-
-
Rüssellheim to miasto położone 15 minut jazdy pociągiem na wschód od Mainz. Słynne jest z wielkiej fabryki Opla, której ogrom możemy podziwiać z okien pociągów jadąc wzdłuż przez ponad 2. Biurowiec i główna brama wejściowa znajduje się po lewej do wyjścia z dworca głównego, tędy...
-
Channel: Niemcy
2022-11-21, 22:54 -
-
Przyjechawszy wieczorem 14.08.2022 do Mainz i rozłożeniu się w hotelu, ten browarek był pierwszym wyborem na spędzenie reszty dnia, jako że jest czynny najdłużej.
Powstał w 1989 roku i położony jest u stóp Cytadeli tuż pod jej murami, a właściwie można rzec że właściwie w ich...-
Channel: Niemcy
-
-
Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
-
Channel: Niemcy
2025-02-12, 02:28 -
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment