Piwo zawsze wychodzi mi mętne - jak temu zaradzić?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika r2d2arti Wyświetlenie odpowiedzi
    i to wystarczy ???? a ja się martwiłem że mi trochę "kaszy" powstało podczas mielenia.
    A jak taki "gruby" się rozłoży pod wpływem enzymów ????
    Pozdrawiam
    "młynarz" hihihi

    Rozkład nastąpi, minimalnie spada wydajność przy "grubej śrucie" za to filtracja przebiega bezproblemowo.

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #17
      No ale chwila. Zakładam, że kolega robi cichą, to nawet jak ma mąkę, to ta mąka musi mu opaść na dno. Ja bym upatrywał raczej błędów w zacieraniu - czyli zbyt krótka przerwa białkowa.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • kham
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.01
        • 751

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        No ale chwila. Zakładam, że kolega robi cichą, to nawet jak ma mąkę, to ta mąka musi mu opaść na dno. Ja bym upatrywał raczej błędów w zacieraniu - czyli zbyt krótka przerwa białkowa.
        Białkową to ja robię tylko przy pszenicy. A akurat ta ma być mętna.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham Wyświetlenie odpowiedzi
          Białkową to ja robię tylko przy pszenicy. A akurat ta ma być mętna.
          No, to że tak robisz, to Twoja, że tak powiem sprawa
          Przerwę białkową robi się m.in. po to, żeby uniknąć tzw. "zmętnienia na zimno". W przypadku pszeniczniaków, jeśli robi się przerwę ferulikową, w ogóle można zrezygnować z białkowej, lub bardzo ją skrócić.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #20
            Większość z nas robi tylko dwie przerwy. Już dawno temu Czes pisał, że współczesne słody są tak spreparowane, że nie ma sensu bawić się w przerwy poniżej 62 stopni. Jedynie przy piwie pszenicznym warto się pobawić.


            A co do tytułowego pytania: a kiedy to piwo masz mętne? Piwo musi sporo odstać swoje w butelkach, żeby nabrało klarowności. Jeśli sprawdzasz tydzień po zabutelkowaniu, to zapewniam Cię, każdy ma wtedy mętne piwo
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

              #21
              Piwo to jest mętne, bo nie przeszło jeszcze etapu samoczynnego wyklarowania. Zrobiłeś dopiero 3 warki i to pewnie zupełnie niedawno. Dyskutantów chyba zwiodło "Piwo ZAWSZE wychodzi mi mętne..."
              Lepiej było podać, kiedy warzyłeś, kiedy zakończyła się fermentacja główna, czy i jak długo trwała f. cicha i kiedy je butelkowałeś.

              Jeśli się niecierpliwisz, to sklaruj następnym razem żelatyną, na 2 dni przed butelkowaniem. Kłaczki drożdży, które powodują Twoje rozterki, osiądą szybko na dnie.

              Comment

              • r2d2arti
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.01
                • 20

                #22
                Nie jestem w gorącej wodzie kąpany - owszem 3 warki to mało (prawie nic). Robię "cichą" oczywiście - 2 tyg. a piwko sprawdzam dopiero po min. 2 miesiącach od zabutelkowaia
                ciągle jest jakby ciut mleka dolał - nawet to , które stoi od maja 2006
                (oczywiście w chłodzie i ciemnicy)
                Pozdrawiam Koledzy - mam parę uwag - będe testował
                WASZE !!!

                Comment

                • r2d2arti
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.01
                  • 20

                  #23
                  Dzięki za wskazówkę - będe robił dłuższą przerwę białkową i może nieco grubszą śrutę - może to pomoże

                  Pozdrawiam Arti
                  Twoje Zdrówko!!!

                  Comment

                  • gniady
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2006.12
                    • 146

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika r2d2arti Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dzięki za wskazówkę - będe robił dłuższą przerwę białkową i może nieco grubszą śrutę - może to pomoże
                    Z mojego niewielkiego, ale jednak "doświadczenia" wynika, że grubość śruty nie ma wpływu na zmętnienie piwa w butelkach. Ja śrutuję bardzo drobno http://www.browar.biz/forum/attachme...1&d=1167768800 (śruta nr 3) a moje przedostatnie piwo po tygodniu w butelkach było klarowne.
                    Każde poprzednie (oprócz pszenicznych i warki nr 1, która nie poleżała długo) też się wyklarowało wcześniej czy później w butelkach.
                    No chyba, że sprawdzasz klarowność po wyjęciu z lodówki po dłuższym chłodzeniu, wtedy każde mętnieje (przynajmniej moje piwa), ale mi to absolutnie nie przeszkadza.

                    Comment

                    • kham
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.01
                      • 751

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika r2d2arti Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dzięki za wskazówkę - będe robił dłuższą przerwę białkową i może nieco grubszą śrutę - może to pomoże

                      Pozdrawiam Arti
                      Twoje Zdrówko!!!

                      Przerwa białkowa wpływa szkodliwie na jakość piany, więc ostrożnie.

                      Comment

                      • itkal
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2005.08
                        • 15

                        #26
                        Proponuje przy chmieleniu dorzucic mech irlandzki, ja dodaje i do tej pory kazde piwko po otworzeniu bylo idealnie klarowne.
                        Zycze udanych warek
                        Pozdrawiam-Itkal
                        O każdej porze dnia i nocy, zawsze i wszedzie, w każdych ilościach-PIWO DOMOWE :-)

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X