Piwo zawsze wychodzi mi mętne - jak temu zaradzić?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika r2d2arti
    i to wystarczy ???? a ja się martwiłem że mi trochę "kaszy" powstało podczas mielenia.
    A jak taki "gruby" się rozłoży pod wpływem enzymów ????
    Pozdrawiam
    "młynarz" hihihi

    Rozkład nastąpi, minimalnie spada wydajność przy "grubej śrucie" za to filtracja przebiega bezproblemowo.

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #17
      No ale chwila. Zakładam, że kolega robi cichą, to nawet jak ma mąkę, to ta mąka musi mu opaść na dno. Ja bym upatrywał raczej błędów w zacieraniu - czyli zbyt krótka przerwa białkowa.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • kham
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.01
        • 751

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        No ale chwila. Zakładam, że kolega robi cichą, to nawet jak ma mąkę, to ta mąka musi mu opaść na dno. Ja bym upatrywał raczej błędów w zacieraniu - czyli zbyt krótka przerwa białkowa.
        Białkową to ja robię tylko przy pszenicy. A akurat ta ma być mętna.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
          Białkową to ja robię tylko przy pszenicy. A akurat ta ma być mętna.
          No, to że tak robisz, to Twoja, że tak powiem sprawa
          Przerwę białkową robi się m.in. po to, żeby uniknąć tzw. "zmętnienia na zimno". W przypadku pszeniczniaków, jeśli robi się przerwę ferulikową, w ogóle można zrezygnować z białkowej, lub bardzo ją skrócić.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #20
            Większość z nas robi tylko dwie przerwy. Już dawno temu Czes pisał, że współczesne słody są tak spreparowane, że nie ma sensu bawić się w przerwy poniżej 62 stopni. Jedynie przy piwie pszenicznym warto się pobawić.


            A co do tytułowego pytania: a kiedy to piwo masz mętne? Piwo musi sporo odstać swoje w butelkach, żeby nabrało klarowności. Jeśli sprawdzasz tydzień po zabutelkowaniu, to zapewniam Cię, każdy ma wtedy mętne piwo
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

              #21
              Piwo to jest mętne, bo nie przeszło jeszcze etapu samoczynnego wyklarowania. Zrobiłeś dopiero 3 warki i to pewnie zupełnie niedawno. Dyskutantów chyba zwiodło "Piwo ZAWSZE wychodzi mi mętne..."
              Lepiej było podać, kiedy warzyłeś, kiedy zakończyła się fermentacja główna, czy i jak długo trwała f. cicha i kiedy je butelkowałeś.

              Jeśli się niecierpliwisz, to sklaruj następnym razem żelatyną, na 2 dni przed butelkowaniem. Kłaczki drożdży, które powodują Twoje rozterki, osiądą szybko na dnie.

              Comment

              • r2d2arti
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.01
                • 20

                #22
                Nie jestem w gorącej wodzie kąpany - owszem 3 warki to mało (prawie nic). Robię "cichą" oczywiście - 2 tyg. a piwko sprawdzam dopiero po min. 2 miesiącach od zabutelkowaia
                ciągle jest jakby ciut mleka dolał - nawet to , które stoi od maja 2006
                (oczywiście w chłodzie i ciemnicy)
                Pozdrawiam Koledzy - mam parę uwag - będe testował
                WASZE !!!

                Comment

                • r2d2arti
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.01
                  • 20

                  #23
                  Dzięki za wskazówkę - będe robił dłuższą przerwę białkową i może nieco grubszą śrutę - może to pomoże

                  Pozdrawiam Arti
                  Twoje Zdrówko!!!

                  Comment

                  • gniady
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2006.12
                    • 146

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika r2d2arti
                    Dzięki za wskazówkę - będe robił dłuższą przerwę białkową i może nieco grubszą śrutę - może to pomoże
                    Z mojego niewielkiego, ale jednak "doświadczenia" wynika, że grubość śruty nie ma wpływu na zmętnienie piwa w butelkach. Ja śrutuję bardzo drobno http://www.browar.biz/forum/attachme...1&d=1167768800 (śruta nr 3) a moje przedostatnie piwo po tygodniu w butelkach było klarowne.
                    Każde poprzednie (oprócz pszenicznych i warki nr 1, która nie poleżała długo) też się wyklarowało wcześniej czy później w butelkach.
                    No chyba, że sprawdzasz klarowność po wyjęciu z lodówki po dłuższym chłodzeniu, wtedy każde mętnieje (przynajmniej moje piwa), ale mi to absolutnie nie przeszkadza.

                    Comment

                    • kham
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.01
                      • 751

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika r2d2arti
                      Dzięki za wskazówkę - będe robił dłuższą przerwę białkową i może nieco grubszą śrutę - może to pomoże

                      Pozdrawiam Arti
                      Twoje Zdrówko!!!

                      Przerwa białkowa wpływa szkodliwie na jakość piany, więc ostrożnie.

                      Comment

                      • itkal
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2005.08
                        • 15

                        #26
                        Proponuje przy chmieleniu dorzucic mech irlandzki, ja dodaje i do tej pory kazde piwko po otworzeniu bylo idealnie klarowne.
                        Zycze udanych warek
                        Pozdrawiam-Itkal
                        O każdej porze dnia i nocy, zawsze i wszedzie, w każdych ilościach-PIWO DOMOWE :-)

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • dadek
                          Holandia, Utrecht, Europalaan 2 C, Brouwerij De Kromme Haring
                          dadek
                          W Utrechcie browarów nie brakuje, jednak ja wpadłem do tego miasta 19.07.2023 tylko na kilka godzin więc musiałem dokonać wyboru. Po zwiedzeniu pięknej starówki, na piwo postanowiłem pójść zupełnie gdzie indziej, z dala od tłumów i turystów.
                          Powstały w 2016 roku browarek De Kromme...
                          2023-09-07, 00:42
                        • dadek
                          Rüsselheim am Main, Mainstraße 4-6, Rüsselheimer Bräu
                          dadek
                          Rüssellheim to miasto położone 15 minut jazdy pociągiem na wschód od Mainz. Słynne jest z wielkiej fabryki Opla, której ogrom możemy podziwiać z okien pociągów jadąc wzdłuż przez ponad 2. Biurowiec i główna brama wejściowa znajduje się po lewej do wyjścia z dworca głównego, tędy...
                          2022-11-21, 22:54
                        • dadek
                          Mainz, Weißliliengasse 1a, Eisgrub-Bräu
                          dadek
                          Przyjechawszy wieczorem 14.08.2022 do Mainz i rozłożeniu się w hotelu, ten browarek był pierwszym wyborem na spędzenie reszty dnia, jako że jest czynny najdłużej.
                          Powstał w 1989 roku i położony jest u stóp Cytadeli tuż pod jej murami, a właściwie można rzec że właściwie w ich...
                          2022-11-19, 02:38
                        • dadek
                          Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
                          dadek
                          Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
                          2025-02-12, 02:28
                        • dadek
                          Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                          dadek
                          Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                          2023-06-30, 00:55
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...