pytanie o glukoze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • escobar
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.01
    • 99

    #1

    pytanie o glukoze

    Witam
    Mam pytanie ile dodać glukozy do 19l mlodego piwa przed butelkowaniem mam zamiar rozpuścić ją w niewielkiej ilości wody i wymieszać z mlodym piwem przed butelkowaniem żeby nie bawić sie w wsypywanie do butelek
    pozdrawiam
  • Sherman
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.09
    • 305

    #2
    Około 120g, może być trochę więcej zależy od Ciebie czy chcesz mieć piwo mocniej czy słabiej nagazowane.

    Comment

    • escobar
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.01
      • 99

      #3
      Dzieki Sherman. Chce to rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i dokładnie wymieszać przed samym butelkowaniem to dobry plan?

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar
        Dzieki Sherman. Chce to rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i dokładnie wymieszać przed samym butelkowaniem to dobry plan?
        Przegotuj z cukrem żebyś nie zakaził.

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar
          Witam
          Mam pytanie ile dodać glukozy
          Możesz próbować od 120 do 200 g / 20L, optimum to chyba 140g.
          Glukozę należy rozmieszać w 1/2 szklanki wody, przegotować i ostudzić. Potem najlepiej wlać na dno tanku rozlewczego przed zdekantowaniem do niego piwa z cichej; można jeszcze zamieszać wyparzoną łyżką, ale powoli i ostrożnie, aby nie napowietrzyć młodego piwa!
          Ostatnia zmiana dokonana przez coder; 2007-06-11, 09:25.

          Comment

          • biziel
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.10
            • 53

            #6
            A jeżeli znasz angielski, polecam Ci stronę do obliczenia ilości "cukru" do refermentacji. http://hbd.org/cgi-bin/recipator/rec...rbonation.html
            Zwróć tylko uwagę na ustawienie jednostek objętości, temperatury i wagi żeby nie wyszły Ci dziwne wyniki.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
              Możesz próbować od 120 do 200 g / 20L, optimum to chyba 140g.
              Glukozę należy rozmieszać w 1/2 szklanki wody, przegotować i ostudzić. Potem najlepiej wlać na dno tanku rozlewczego przed zdekantowaniem do niego piwa z cichej; można jeszcze zamieszać wyparzoną łyżką, ale powoli i ostrożnie, aby nie napowietrzyć młodego piwa!
              IMO wystarczy zalać wrzątkiem, w czystym kubku. Nie widzę też powodu, żeby mieszać. Jeśli wlejesz roztwór na dno i na to zdekantujesz zielone piwo, to nie widzę możliwości, aby się nie wymieszało.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Ja też zalewam wrzątkiem glukozę wsypaną do czystej miseczki, jeszcze mi się piwo nigdy z takiego powodu nie zepsuło
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • coder
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.10
                  • 1347

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                  IMO wystarczy zalać wrzątkiem, w czystym kubku.
                  Pewnie tak, przefermentowana brzeczka nie jest już tak podatna na infekcje - przecież niektórzy sypią cukier do butelek bez żadnej sterylizacji i też działa. Ale przegotowanie na pewno nie szkodzi.

                  Nie widzę też powodu, żeby mieszać. Jeśli wlejesz roztwór na dno i na to zdekantujesz zielone piwo, to nie widzę możliwości, aby się nie wymieszało.
                  Też tak mi się zdaje, ale raz spróbowałem próbkę z dna tanku po rozlewie i była strasznie słodka - więc na wszelki wypadek bełtam parę razy przed otwarciem kranika.

                  Comment

                  • BCh
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2004.11
                    • 6

                    #10
                    Ilość dodanej glukozy przy odfermentowaniu do 4'Blg to 140-150g, ja tyle dodaję i jest gazu tyle ile lubię. Natomiast ostatnia warka wyszła mi za mocno nagazowana, dodałem 155g glukozy ale się przeliczyłem gdyż piwo nie odfermentowało (było ok 5,5'Blg). Co najgorsze i najdziwniejsze że na szyjkach butelek (po paru dniach leżakowania) był osad drożdżowy! Czyli zaszła następna fermentacja (osad wyglądał jak śluzowy osad na fermentorze na burzliwej). Piwo stało na cichej dwa tygodnie. Czy zassałem do butelek za dużo drożdży? Butelki nie wybuchają, ale przy nalewaniu jest niezła zabawa.

                    P.S. A propos bełtania młodego piwa, raz nie zamieszałem rozpuszczonego cukru. Niektóre butleki nie maja gazu w ogóle, a jedna niedawno wybuchła. Może ktoś powiedzieć czemu nie należy natleniać młodego piwa?
                    Grzesiek

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BCh
                      Natomiast ostatnia warka wyszła mi za mocno nagazowana, dodałem 155g glukozy ale się przeliczyłem gdyż piwo nie odfermentowało (było ok 5,5'Blg). Co najgorsze i najdziwniejsze że na szyjkach butelek (po paru dniach leżakowania) był osad drożdżowy! Czyli zaszła następna fermentacja (osad wyglądał jak śluzowy osad na fermentorze na burzliwej). Piwo stało na cichej dwa tygodnie. Czy zassałem do butelek za dużo drożdży?
                      Zassanie drożdży to co najwyżej problem estetyczny; pytanie skąd one wzięły cukier do fermentacji? 2 tygodnie cichej to dla drożdży dostateczny czas, żeby się namnożyć i zjeść wszystko do ostatniego okruszka. Coś im musiało zaszkodzić zanim ukończyły fermentację - może nagle schłodziłeś fermentor o parę stopni?


                      P.S. A propos bełtania młodego piwa, raz nie zamieszałem rozpuszczonego cukru. Niektóre butleki nie maja gazu w ogóle, a jedna niedawno wybuchła. Może ktoś powiedzieć czemu nie należy natleniać młodego piwa?
                      Polecam wątek wady piwa.

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • kzl99
                        Mam małe pytanie
                        kzl99
                        Cześć ! Mam do Was pytanie. Bardzo mi zależy na odpowiedzi. Przy okazji życzę wszystkiego najlepszego wszystkim wesołych świąt Wielkanocnych
                        Moje pytanie dotyczy warzenia z brewkitu. Otóż zamierzam kupić zestaw startowy z Browamatora a surowce to Brewmaker IPA de Luxe 1,8 kg oraz...
                        2017-04-16, 10:52
                      • grzeber
                        Mołdawia, Kiszyniów, Str. Vasile Alecsandri 117/1, Taproom by Litra & Friends
                        grzeber
                        Pub położony w turystycznym epicentrum stolicy. Boczna uliczka, rzut kapslem od centralnego bulwaru Stefan cel Mare. Mieści się w niewielkiej drewniano-szklanej przybudówce.
                        Sam browar znajduje się w słabo skomunikowanym miejscu zatem jest to idealne miejsce na spróbowanie wyrobów z Litry....
                        2024-12-23, 20:10
                      • Serokomlak
                        Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                        Serokomlak
                        Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                        „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                        Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                        2024-11-03, 02:56
                      • DraveS
                        Korekta BLG przed butelkowaniem
                        DraveS
                        Witam. Robiłem warkę z przepisu z książki. Podczas robienia użyłem surowców na ok 28litrów, ale mam gar 30 więc żeby mieć miejsce miałem mniej wody i miałem skorygować to przed zadaniem drożdży. Niestety zapomniałem o tym i zadałem drożdży bez korekty. gęsto początkową miałem...
                        2018-04-04, 21:16
                      • dadek
                        Bakov 4, Bakovský pivovar
                        dadek
                        Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                        2023-06-30, 01:55
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...