pytanie o glukoze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • escobar
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.01
    • 99

    pytanie o glukoze

    Witam
    Mam pytanie ile dodać glukozy do 19l mlodego piwa przed butelkowaniem mam zamiar rozpuścić ją w niewielkiej ilości wody i wymieszać z mlodym piwem przed butelkowaniem żeby nie bawić sie w wsypywanie do butelek
    pozdrawiam
  • Sherman
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.09
    • 305

    #2
    Około 120g, może być trochę więcej zależy od Ciebie czy chcesz mieć piwo mocniej czy słabiej nagazowane.

    Comment

    • escobar
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.01
      • 99

      #3
      Dzieki Sherman. Chce to rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i dokładnie wymieszać przed samym butelkowaniem to dobry plan?

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar Wyświetlenie odpowiedzi
        Dzieki Sherman. Chce to rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i dokładnie wymieszać przed samym butelkowaniem to dobry plan?
        Przegotuj z cukrem żebyś nie zakaził.

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar Wyświetlenie odpowiedzi
          Witam
          Mam pytanie ile dodać glukozy
          Możesz próbować od 120 do 200 g / 20L, optimum to chyba 140g.
          Glukozę należy rozmieszać w 1/2 szklanki wody, przegotować i ostudzić. Potem najlepiej wlać na dno tanku rozlewczego przed zdekantowaniem do niego piwa z cichej; można jeszcze zamieszać wyparzoną łyżką, ale powoli i ostrożnie, aby nie napowietrzyć młodego piwa!
          Last edited by coder; 2007-06-11, 08:25.

          Comment

          • biziel
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.10
            • 53

            #6
            A jeżeli znasz angielski, polecam Ci stronę do obliczenia ilości "cukru" do refermentacji. http://hbd.org/cgi-bin/recipator/rec...rbonation.html
            Zwróć tylko uwagę na ustawienie jednostek objętości, temperatury i wagi żeby nie wyszły Ci dziwne wyniki.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
              Możesz próbować od 120 do 200 g / 20L, optimum to chyba 140g.
              Glukozę należy rozmieszać w 1/2 szklanki wody, przegotować i ostudzić. Potem najlepiej wlać na dno tanku rozlewczego przed zdekantowaniem do niego piwa z cichej; można jeszcze zamieszać wyparzoną łyżką, ale powoli i ostrożnie, aby nie napowietrzyć młodego piwa!
              IMO wystarczy zalać wrzątkiem, w czystym kubku. Nie widzę też powodu, żeby mieszać. Jeśli wlejesz roztwór na dno i na to zdekantujesz zielone piwo, to nie widzę możliwości, aby się nie wymieszało.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Ja też zalewam wrzątkiem glukozę wsypaną do czystej miseczki, jeszcze mi się piwo nigdy z takiego powodu nie zepsuło
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • coder
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.10
                  • 1347

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  IMO wystarczy zalać wrzątkiem, w czystym kubku.
                  Pewnie tak, przefermentowana brzeczka nie jest już tak podatna na infekcje - przecież niektórzy sypią cukier do butelek bez żadnej sterylizacji i też działa. Ale przegotowanie na pewno nie szkodzi.

                  Nie widzę też powodu, żeby mieszać. Jeśli wlejesz roztwór na dno i na to zdekantujesz zielone piwo, to nie widzę możliwości, aby się nie wymieszało.
                  Też tak mi się zdaje, ale raz spróbowałem próbkę z dna tanku po rozlewie i była strasznie słodka - więc na wszelki wypadek bełtam parę razy przed otwarciem kranika.

                  Comment

                  • BCh
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2004.11
                    • 6

                    #10
                    Ilość dodanej glukozy przy odfermentowaniu do 4'Blg to 140-150g, ja tyle dodaję i jest gazu tyle ile lubię. Natomiast ostatnia warka wyszła mi za mocno nagazowana, dodałem 155g glukozy ale się przeliczyłem gdyż piwo nie odfermentowało (było ok 5,5'Blg). Co najgorsze i najdziwniejsze że na szyjkach butelek (po paru dniach leżakowania) był osad drożdżowy! Czyli zaszła następna fermentacja (osad wyglądał jak śluzowy osad na fermentorze na burzliwej). Piwo stało na cichej dwa tygodnie. Czy zassałem do butelek za dużo drożdży? Butelki nie wybuchają, ale przy nalewaniu jest niezła zabawa.

                    P.S. A propos bełtania młodego piwa, raz nie zamieszałem rozpuszczonego cukru. Niektóre butleki nie maja gazu w ogóle, a jedna niedawno wybuchła. Może ktoś powiedzieć czemu nie należy natleniać młodego piwa?
                    Grzesiek

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BCh Wyświetlenie odpowiedzi
                      Natomiast ostatnia warka wyszła mi za mocno nagazowana, dodałem 155g glukozy ale się przeliczyłem gdyż piwo nie odfermentowało (było ok 5,5'Blg). Co najgorsze i najdziwniejsze że na szyjkach butelek (po paru dniach leżakowania) był osad drożdżowy! Czyli zaszła następna fermentacja (osad wyglądał jak śluzowy osad na fermentorze na burzliwej). Piwo stało na cichej dwa tygodnie. Czy zassałem do butelek za dużo drożdży?
                      Zassanie drożdży to co najwyżej problem estetyczny; pytanie skąd one wzięły cukier do fermentacji? 2 tygodnie cichej to dla drożdży dostateczny czas, żeby się namnożyć i zjeść wszystko do ostatniego okruszka. Coś im musiało zaszkodzić zanim ukończyły fermentację - może nagle schłodziłeś fermentor o parę stopni?


                      P.S. A propos bełtania młodego piwa, raz nie zamieszałem rozpuszczonego cukru. Niektóre butleki nie maja gazu w ogóle, a jedna niedawno wybuchła. Może ktoś powiedzieć czemu nie należy natleniać młodego piwa?
                      Polecam wątek wady piwa.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X