Postanowiłem, że fermentacje przeprowadze w balonie przeznaczonym do fermentacji wina.Tylko obawiam się, że balonu nie jestem w stanie "wyszorować", tylko po prostu przepłukać(zakupiłem pirosiarczan sodu). Dlatego zastanawiam się, czy można przeprowadzić fermentację w garnku do zacierania?Mam do niego odpowiednią przykrywkę zabezpieczoną silikonem, więc szczelnie by przywierała do garnka.Czy ktoś przeprowadzał fermentację już w ten sposób???
Balon do fermentacji?
Collapse
X
-
Można i tak i tak. Tzn w garnku myślę, że da radę. Gorzej z cichą, ale też powinno dać radę. Co do balona, to na piro bym nie polegał. Sam uzywam, ale nie wierzę mu na tyle, zeby dezynfekcję gąsiora tylko na nim oprzeć. Zakładam, że balon jest czysty, jeśli tak to potraktowałbym go szczodrze roztworem wodnym ACE, myślę, ze co najmniej 10%. Jeśli balon jest brudny, to można potraktować go roztworem wodorotlenku sodu, czyli Kreta. Z tym juz ostrożnie, bo jest żrący. Nie używałem, ale słyszałem, że jest skuteczny, wszelkie brudy łyka.
Po tych środkach, trzeba by balon dobrze przepłukać wodą, żeby się pozbyć zapachów. Po wyczyszczeniu jakimś roztworem piro można poprawić. -
Comment
-
Cały problem polega na tym, że w balonie na ściankach osiadły pozostałości po fermentacji wina.Nie był w pore domyty i niestety brud "wrzarł się w szkło".Zwykłe przepłukiwanie(wliczając wrzątek)nie pomogło.Dlatego zastanawiam się nad fermentacją w garnku.Na moją pierwszą warkęnie przewiduję cichej, więc może wyjdzie??W sumie czym różni śię garnek od fermentatora
PozdrawiamComment
-
W sumie to niczym, zwłaszcza jak nie przewidujesz cichej. W burzliwej wytworzy się tyle CO2, że skutecznie ochroni twoje piwo od wpływu powietrza. Zabezpiecz się tylko przed muszkami octówkami.Comment
-
Wcześniej też kilka razy próbowałem go domyć, ale bez szans. Przyznaję - nie próbowałem "mocną" chemią (tzn. kretem), jedynie sposobami domowymi, czyli: szczotka, płyn do naczyń, ziemniak, ryż.
Oczywiście przed przelaniem młodego piwa bardzo dokładnie go wyparzyłem.
Jedno ale: u mnie była w nim robiona fermentacja cicha, gdzie piwo już nie jest tak narażone na zakażenie.
Myślę, że burzliwą możesz robić i w garnku, nawet bez przykrywki.
Cichą ja bym chyba zaryzykował w gąsiorze.Comment
-
-
Można by się zgodzić z tym, ze nie ma potrzeby uszczelniać pokrywki, o ile rzecz miałaby miejsce w zimie. W okresie letnim IMO zdecydowanie trzeba zabezpieczyć dostęp do brzeczki przed muszkami octówkami. Warstwa CO2 na powierzchni piwa ochroni piwo przed wpływem tlenu, ale przed muszką już raczej nie.Comment
-
Nie do końca mogę się z tym zgodzić. IMO właśnie w trakcie cichej ryzyko zakażenia jest większe lub chociaż równie duże. Owszem po burzliwej piwo ma te 5% alkoholu, jest zmienione ph, no i przeżarta większość węglowodanów. Ale przy cichej nie wytwarza sie już tyle CO2, które chroni piwo. Także nie lekceważyłbym higieny przy cichej fermentacjiAle w tym moim gąsiorze rzeczywiście wyglądało to tak jakby te osady z winogron "wżarły się" w szkło.
Tak więc bardzo porządne wyparzenie gąsiora + gąsior wypelniony do pełna + rurka ferementacyjna i w moim przypadku piwo było OK.
W każdym bądź razie nie zepsuło się na cichej.
Można by się zgodzić z tym, ze nie ma potrzeby uszczelniać pokrywki, o ile rzecz miałaby miejsce w zimie. W okresie letnim IMO zdecydowanie trzeba zabezpieczyć dostęp do brzeczki przed muszkami octówkami. Warstwa CO2 na powierzchni piwa ochroni piwo przed wpływem tlenu, ale przed muszką już raczej nie.Comment
-
Kret powinien pomóc, powinieneś go trochę rozcieńczyć- tylko pamiętaj, że może wydzielać się dużo Ciepła, więc lepiej jak go rozcieńczysz w jakimś emaliowanym garnku bez obić albo garnku z nierdzewmi, chwile odczekasz i dopiero potem wlejesz do banioka.Ostatnia zmiana dokonana przez mlody_w_fachu; 2007-06-17, 11:19.po prostu mlody_w_fachu
- - -
gdzieniegdzie znany jako winorobekComment
-
Reasumująs, postaram się najpierw doczyścić balon chemią, ewentualnie burzliwą zrobię w garnku. Skoro temat o dezynfekcji zapytam o jeszcze inną rzecz. Jest ona poruszana w innych tematach ale chodzi mi o konkret. Wjaki sposób przepłukiwać pirosiarczanem sodu butelki i ile to ma trwać??Czy wystarczy jak wleje ok 200ml roztworu i po prostu wstrząsne, czy ma to trwać znacznie dłużej??Comment
-
Comment
-
Reasumująs, postaram się najpierw doczyścić balon chemią, ewentualnie burzliwą zrobię w garnku. Skoro temat o dezynfekcji zapytam o jeszcze inną rzecz. Jest ona poruszana w innych tematach ale chodzi mi o konkret. Wjaki sposób przepłukiwać pirosiarczanem sodu butelki i ile to ma trwać??Czy wystarczy jak wleje ok 200ml roztworu i po prostu wstrząsne, czy ma to trwać znacznie dłużej??Comment
-
Potraktuj gąsiorek chromianką. Jest to nasycony roztwór dwuchromianu potasu w stężonym kwasie siarkowym, używany do mycia naczyń laboratoryjnych. Rozpuści wszystko oprócz szkła.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć, wczoraj tak sobie wymyśliłem, że można by pozbyć się gushingu przez pracujące drożdże w butelkach. Wiem, gushing nie bierze się tylko z tego ale czasami mam wrażenie, że po zlaniu na cichą do butelek zyjątka jeszcze robią robotę.
I kwestia taka:
Jeśli...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
- termometr analogowy
- ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-09-15, 11:09 -
-
Cześć,
kupuję garnek nierdzewkę i planuję założyć kranik. Niestety sam nie potrafię zrobić otworu w garnku pod kranik. Możecie polecić miejsce w Warszawie gdzie można to dobrze zrobić za odpłatą?
Kranik będę przekładał z kociołka lidl a kupuję coś takiego: https://www.olx.pl/o...-
Channel: Sprzęt
-
-
Porównanie skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych roztworem płynu do mycia naczyń i roztworem pirosiarczynu sodu
Autor: huanghua
Cel:
Celem tego opracowania jest próba porównania skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych...-
Channel: Opracowania
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment