Jak się za to zabrać

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Szombierek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.06
    • 3

    Jak się za to zabrać

    Kupiłem zestaw eko w browamatorze. Prosiłbym o rade jak zacząć z jakich surowców żeby było najprościej najtaniej i smacznie zrobione piwo. Krótko muwiąc jak najlepiej zacząć stawiać pierwsze kroki przy produkcji domowego browaru?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Kup zestaw ekstraktów do samodzielnego chmielenia. W brewkity się nie baw.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • kangurpl
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.03
      • 2660

      #3
      Co rozumiesz pod nazwą zestaw ekstraktów????
      Do Szombierka: nikt za Ciebie tego piwa warzył nie będzie, najpierw poczytaj dział browarnictwo amatorskie. Nie da się wszystkiego wyłożyć w tym temacie.
      Inna sprawa że takie pytanie zadawało już tyle osób,
      wystarczy odszukać podobny temat i poczytać.
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl Wyświetlenie odpowiedzi
        Co rozumiesz pod nazwą zestaw ekstraktów????
        Ojj, nie udawaj, że nie wiesz o co chodzi.

        Zestaw ekstraktów słodowych z oferty browamatora.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Ojj, nie udawaj, że nie wiesz o co chodzi.

          Zestaw ekstraktów słodowych z oferty browamatora.
          Może być też z oferty WESa.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • rafal_s
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.11
            • 128

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szombierek Wyświetlenie odpowiedzi
            Kupiłem zestaw eko w browamatorze. Prosiłbym o rade jak zacząć z jakich surowców żeby było najprościej najtaniej i smacznie zrobione piwo. Krótko muwiąc jak najlepiej zacząć stawiać pierwsze kroki przy produkcji domowego browaru?
            Krótko mówiąc, również zalecam użycie niechmielonego ekstraktu Jedna puszka może np. wystarczyć na 10-litrową warkę. Zalety są takie, że do warzenia wystarczy ci wtedy mniejszy garnek (łatwiej znaleźć w domu i łatwiej go schłodzić po chmieleniu), a do rozlewu będziesz potrzebował mniej butelek. Brew kity są liczone na większą warkę, ale wtedy - żeby piwo było sensowne - do takiej warki musisz dodać jeszcze, tak czy owak, jedną puszkę ekstraktu. W przypadku niechmielonego ekstraktu możesz dodatkowo sam zdecydować o stopniu nachmielenia, choć to już kwestia dyskusyjna, bo ciężko podejmować jakiekolwiek decyzje, gdy ma się praktycznie zerowe doświadczenie. Przy okazji zobaczysz, jaki fajny zapach rozchodzi się podczas chmielenia

            Comment

            • Szombierek
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2007.06
              • 3

              #7
              Po przeczytaniu paru książek posiadam już niejaką wiedze, chodzi mi głównie o to czy zestaw ekstraktów do samodzielnego chmielenia czy raczej brew kity. I co oprócz fermentatora cukromierza belinga butelek kapsli kapslownicy środka do dezynfekcji jest jeszcze na początek niezbędne. Wole się dobrze przygotować do pierwszej Warki bo choć wiem że nie będzie to jakieś wybitne piwo nie chce marnować czasu i pieniędzy na zrobienie czegoś czego nie będzie się dało pić i na dodatek niczego się nie nauczyć przy tym

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Ekstrakty, z nich wychodzi lepsze piwo. Masz siateczki do chmielenia? Garnek?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Szombierek
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.06
                  • 3

                  #9
                  siateczki nie mam
                  Jeszcze jedno jakie sklepy dla amatorów piwa oprócz wes i browamatora można znaleźć w internecie

                  Comment

                  • JAckson
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2004.05
                    • 6123

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szombierek Wyświetlenie odpowiedzi
                    siateczki nie mam
                    Jeszcze jedno jakie sklepy dla amatorów piwa oprócz wes i browamatora można znaleźć w internecie
                    MM961
                    4:-)

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • banaszek
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.02
                        • 617

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szombierek Wyświetlenie odpowiedzi
                        Kupiłem zestaw eko w browamatorze. Prosiłbym o rade jak zacząć z jakich surowców żeby było najprościej najtaniej i smacznie zrobione piwo. Krótko muwiąc jak najlepiej zacząć stawiać pierwsze kroki przy produkcji domowego browaru?
                        Z tym zestawem to według mnie zacznij od nachmielonego ekstraktu. Najprostrze to i czasu za dużo nie zabiera (pół godziny). Po dwóch tygodniach zrób z niechmielonego ekstraktu (potrzebny duży garnek). A później weź się za zacieranie (dużo sprzętu - kadź filtracyjna, dobrze kupić dodatkowy fermentor).

                        Po mojemu - najpierw brewkit.
                        Nauka zna przypadki, że piwowar od razu szedł w zacieranie. Ale gdybym miał zaczynać jeszcze raz to zrobiłbym tak jak zrobiłem - kilka warek z nachmielonego, kilka chmieleń, potem zacieranie.

                        Powodzenia!


                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #13
                          Popieram jacera, od razu ekstrakty i samodzielne chmielenie. Brakiem siateczek sie nie przejmuj, przy granulacie (a taki zwykle jest w zestawach) nie na wiele się zdają. Ja ostatnio zrezygnowałem z siateczek i sypię granulat prosto do brzeczki. Po schłodzeniu dajesz mu odstać z 0,5h i ściągasz wężykiem znad osadu. To co zostanie wlewasz do wysokich szklanek, zostawiasz na kilkadziesiąt min. Zlewasz znad osadu chmielowego. Wlewasz do garnka, doprowadzasz do wrzenia i następnie dolewasz do fermentora - nic się nie marnuje. Tego patentu jeszcze nie próbowałem, ale zamierzam przy najbliższej okazji przetestować.

                          Z utensyliów przydatnych już przy pierwszej warce wymieniłbym chłodnicę, zwłaszcza teraz. Tyle, że to spory wydatek na początek.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            🍼
                            • 2004.05
                            • 5617

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szombierek Wyświetlenie odpowiedzi
                            siateczki nie mam
                            Siateczki świetnie zastępują damskie rajstopy. Tylko najpierw trzeba porządnie je wygotować.
                            Last edited by Maggyk; 2007-06-19, 20:20.
                            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                            Piwo domowe -
                            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                            Reklama w BROWARZE
                            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                            Comment

                            • rafal_s
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2006.11
                              • 128

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szombierek Wyświetlenie odpowiedzi
                              Po przeczytaniu paru książek posiadam już niejaką wiedze, chodzi mi głównie o to czy zestaw ekstraktów do samodzielnego chmielenia czy raczej brew kity. I co oprócz fermentatora
                              Wydaje mi się, że raczej "fermentora", niż "fermentatora", choć tu w zasadzie jakiś spec językowy powinien się wypowiedzieć

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szombierek Wyświetlenie odpowiedzi
                              cukromierza belinga
                              Nie "belinga", tylko "ballinga" - to akurat jest ewidentny błąd

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szombierek Wyświetlenie odpowiedzi
                              butelek kapsli kapslownicy środka do dezynfekcji jest jeszcze na początek niezbędne.
                              De facto kapslownica nie jest niezbędna. Wprawdzie ja nie miałem okazji butelkować w PET-ach, ale znam takie przypadki i piwo było, owszem, smaczne. Różnica jaka może tutaj występować będzie w nagazowaniu. Piwo butelkowane w szkle nie będzie na pewno traciło gazu. No chyba że zamknięcie będzie nieszczelne...

                              Co do środka do dezynfekcji, zdecydowanie tak, ale nie przesadzaj. Po pierwsze porządnie wyszoruj i umyj, po drugie wyparz wrzątkiem (to co można oczywiście), po trzecie zdezynfekuj, po czwarte nie czekaj zbyt długo po dezynfekcji (np. godzinę), bo cały trud pójdzie na marne. Środki do dezynfekcji nie są drogie, a jak warka skwaśnieje to szkoda przede wszystkim czasu i energii którą się w tę zabawę włożyło...

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szombierek Wyświetlenie odpowiedzi
                              Wole się dobrze przygotować do pierwszej Warki bo choć wiem że nie będzie to jakieś wybitne piwo nie chce marnować czasu i pieniędzy na zrobienie czegoś czego nie będzie się dało pić i na dodatek niczego się nie nauczyć przy tym
                              Z porażek też się można sporo nauczyć Ja na przykład, po pewnym dawnym eksperymencie wiem, że do brzeczki rzeczywiście nie warto dodawać cukru

                              Uzbroj się w zapasy cierpliwości na czas dojrzewania. Jeśli zbyt wcześnie spróbujesz swojego pierwszego piwa, możesz się rozczarować. To co jest, delikatnie mówiąc, średnie po 1-2 tygodniach dojrzewania, będzie całkiem niezłe po sześciu, a naprawdę dobre po trzech miesiącach. W przypadku piw mocnych te czasy wydłużają się jeszcze bardziej, ale to pewnie już wiesz, skoro czytałeś co nieco.

                              Powodzenia i dobrej zabawy - to jest tutaj najważniejsze

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X