Kupiłem zestaw eko w browamatorze. Prosiłbym o rade jak zacząć z jakich surowców żeby było najprościej najtaniej i smacznie zrobione piwo. Krótko muwiąc jak najlepiej zacząć stawiać pierwsze kroki przy produkcji domowego browaru?
Jak się za to zabrać
Collapse
X
-
Kup zestaw ekstraktów do samodzielnego chmielenia. W brewkity się nie baw.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Co rozumiesz pod nazwą zestaw ekstraktów????
Do Szombierka: nikt za Ciebie tego piwa warzył nie będzie, najpierw poczytaj dział browarnictwo amatorskie. Nie da się wszystkiego wyłożyć w tym temacie.
Inna sprawa że takie pytanie zadawało już tyle osób,
wystarczy odszukać podobny temat i poczytać.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl Wyświetlenie odpowiedziCo rozumiesz pod nazwą zestaw ekstraktów????
Zestaw ekstraktów słodowych z oferty browamatora.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziOjj, nie udawaj, że nie wiesz o co chodzi.
Zestaw ekstraktów słodowych z oferty browamatora.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szombierek Wyświetlenie odpowiedziKupiłem zestaw eko w browamatorze. Prosiłbym o rade jak zacząć z jakich surowców żeby było najprościej najtaniej i smacznie zrobione piwo. Krótko muwiąc jak najlepiej zacząć stawiać pierwsze kroki przy produkcji domowego browaru?
Comment
-
-
Po przeczytaniu paru książek posiadam już niejaką wiedze, chodzi mi głównie o to czy zestaw ekstraktów do samodzielnego chmielenia czy raczej brew kity. I co oprócz fermentatora cukromierza belinga butelek kapsli kapslownicy środka do dezynfekcji jest jeszcze na początek niezbędne. Wole się dobrze przygotować do pierwszej Warki bo choć wiem że nie będzie to jakieś wybitne piwo nie chce marnować czasu i pieniędzy na zrobienie czegoś czego nie będzie się dało pić i na dodatek niczego się nie nauczyć przy tym
Comment
-
-
Ekstrakty, z nich wychodzi lepsze piwo. Masz siateczki do chmielenia? Garnek?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szombierek Wyświetlenie odpowiedzisiateczki nie mam
Jeszcze jedno jakie sklepy dla amatorów piwa oprócz wes i browamatora można znaleźć w internecieMM961
4:-)
Comment
-
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szombierek Wyświetlenie odpowiedziKupiłem zestaw eko w browamatorze. Prosiłbym o rade jak zacząć z jakich surowców żeby było najprościej najtaniej i smacznie zrobione piwo. Krótko muwiąc jak najlepiej zacząć stawiać pierwsze kroki przy produkcji domowego browaru?
Po mojemu - najpierw brewkit.
Nauka zna przypadki, że piwowar od razu szedł w zacieranie. Ale gdybym miał zaczynać jeszcze raz to zrobiłbym tak jak zrobiłem - kilka warek z nachmielonego, kilka chmieleń, potem zacieranie.
Powodzenia!
Comment
-
-
Popieram jacera, od razu ekstrakty i samodzielne chmielenie. Brakiem siateczek sie nie przejmuj, przy granulacie (a taki zwykle jest w zestawach) nie na wiele się zdają. Ja ostatnio zrezygnowałem z siateczek i sypię granulat prosto do brzeczki. Po schłodzeniu dajesz mu odstać z 0,5h i ściągasz wężykiem znad osadu. To co zostanie wlewasz do wysokich szklanek, zostawiasz na kilkadziesiąt min. Zlewasz znad osadu chmielowego. Wlewasz do garnka, doprowadzasz do wrzenia i następnie dolewasz do fermentora - nic się nie marnuje. Tego patentu jeszcze nie próbowałem, ale zamierzam przy najbliższej okazji przetestować.
Z utensyliów przydatnych już przy pierwszej warce wymieniłbym chłodnicę, zwłaszcza teraz. Tyle, że to spory wydatek na początek.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szombierek Wyświetlenie odpowiedzisiateczki nie mamLast edited by Maggyk; 2007-06-19, 20:20.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szombierek Wyświetlenie odpowiedziPo przeczytaniu paru książek posiadam już niejaką wiedze, chodzi mi głównie o to czy zestaw ekstraktów do samodzielnego chmielenia czy raczej brew kity. I co oprócz fermentatora
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szombierek Wyświetlenie odpowiedzicukromierza belinga
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szombierek Wyświetlenie odpowiedzibutelek kapsli kapslownicy środka do dezynfekcji jest jeszcze na początek niezbędne.
Co do środka do dezynfekcji, zdecydowanie tak, ale nie przesadzaj. Po pierwsze porządnie wyszoruj i umyj, po drugie wyparz wrzątkiem (to co można oczywiście), po trzecie zdezynfekuj, po czwarte nie czekaj zbyt długo po dezynfekcji (np. godzinę), bo cały trud pójdzie na marne. Środki do dezynfekcji nie są drogie, a jak warka skwaśnieje to szkoda przede wszystkim czasu i energii którą się w tę zabawę włożyło...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szombierek Wyświetlenie odpowiedziWole się dobrze przygotować do pierwszej Warki bo choć wiem że nie będzie to jakieś wybitne piwo nie chce marnować czasu i pieniędzy na zrobienie czegoś czego nie będzie się dało pić i na dodatek niczego się nie nauczyć przy tym
Uzbroj się w zapasy cierpliwości na czas dojrzewania. Jeśli zbyt wcześnie spróbujesz swojego pierwszego piwa, możesz się rozczarować. To co jest, delikatnie mówiąc, średnie po 1-2 tygodniach dojrzewania, będzie całkiem niezłe po sześciu, a naprawdę dobre po trzech miesiącach. W przypadku piw mocnych te czasy wydłużają się jeszcze bardziej, ale to pewnie już wiesz, skoro czytałeś co nieco.
Powodzenia i dobrej zabawy - to jest tutaj najważniejsze
Comment
-
Comment