wysokie Blg

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • escobar
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.01
    • 99

    wysokie Blg

    witam
    dzis kapslowałem swojego Lagera z brewkita 4 dni burzliwej i 9 cichej i dopiero po wymieszaniu dziś z glukozą mierzyłem Blg i wskazało aż 7 co sądzicie z góry dzięki za odpowiedzi
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    A ile było blg na początku ? Drożdże były świeże ? W jakiej temperaturze fermentowałeś ?

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Stasiek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.02
      • 609

      #3
      I jeszcze powiedz ile dałeś glukozy i jaka była ilość nastawu?

      Piszesz, że balling mierzyłeś po dodaniu glukozy - pewnie samo to już podniosło blg o jakieś pół stopnia.

      Comment

      • escobar
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.01
        • 99

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum Wyświetlenie odpowiedzi
        A ile było blg na początku ? Drożdże były świeże ? W jakiej temperaturze fermentowałeś ?
        drożdże wystartowałem ale coś super żywe one nie były wydaje mi się że to jest przyczyna bo pracowały jakies 4 doby(albo nawet nie tyle) ale niezbyt burzliwie, nastawu było 19l dalem glukozy jakies 180g fermentowałem w temp 21st

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Z jakiego blg startowałeś miałeś napisać - to bardzo istotna informacja
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • escobar
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.01
            • 99

            #6
            z 12 blg startowałem

            Comment

            • Stasiek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2007.02
              • 609

              #7
              Gdyby to było z zacieraniem, to mogłoby się udać, ale z brewkita z 12blg do 6 (odejmując dodaną glukozę) to rzeczywiscie mało zeszło.
              Tak czy inaczej, skoro zabutelkowałeś to raczej nic już nie wymyślisz.
              Jeśli jest w smaku znośne, to po prostu będziesz miał słodkie piwo o małej zawartości alkoholu.

              Comment

              • escobar
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.01
                • 99

                #8
                hehehehe no dobra za jakis miesiąc otworze i zobaczymy co z tego wyszło, a jeszcze jedno pytanie jak długo trzymać po zakapslowaniu w temp pokojowej??

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  2-3 dni, a w upale to najlepiej w ogóle - prosto do piwnicy, najwyżej dłużej będzie się nagazowywało
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • escobar
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.01
                    • 99

                    #10
                    oki dzieki za odp. i trzymajcie kciuki

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X