Kwaśne piwko ;((

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pietruszewskih
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.02
    • 17

    #16
    W książce "Piwo klasztorne i domowe" opracowanej przez Grzegorza Sieczkowskiego można przeczytać: "Warto pamiętać, że kwaszenie jest jednym z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania żywności, ponieważ zakwaszone produkty długo zachowują wartości odżywcze i witaminy".

    Oprócz wspomnianych przeze mnie zastosowań kulinarnych, zamierzam wykorzystać część kwaśnej warki do zabiegów kosmetycznych. Liczę na wartości odżywcze witamin i właściwości antyseptyczne kwasów.

    A jakie to będą zabiegi? A doleję piwko do wanny zamiast płynu do kąpieli.
    Żeby życie miało smaczek -
    Raz lagerek, raz koźlaczek.

    Comment

    • pietruszewskih
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.02
      • 17

      #17
      Kilka dni temu upiekłem chleb wykorzystując kwaśne piwo. Pieczywo udało się wybornie. Zamieszczam przepis i polecam spróbować. Jest rozległy, ale prosty:

      Mieszamy garść mąki pszennej z dwiema łyżeczkami cukru, odrobiną ciepłej wody i drożdży do pieczenia (ok 1/5 paczuszki). Papkę zostawiamy w cieple pod przykryciem aż urośnie (zazwyczaj wystarcza pół godziny).
      Kiedy z papki zrobi się puszysta "czapa", mącimy ją z małą butelką skwaśniałego piwa (0,3 l). Kiedy w piwie pływają drobne cząstki drożdżowego ciasta dodajemy dwie płaskie łyżeczki soli, garść otrębów, słodu lub (czego ja użyłem) młóta pozostałego po warzeniu piwa. Mieszamy solidnie z dwiema garściami mąki żytniej. Dalej wyrabiamy ciasto dodając mąki pszennej, póki nie odchodzi swobodnie od rąk. Następnie obtaczamy ciasto w mące i zostawiamy na godzinę pod przykryciem. Jeśli po tym czasie ciasto urośnie, to znaczy, że jesteśmy na dobrej drodze.
      Po godzinie przybywamy do kuchni i znów miętosimy ciasto dodawszy garść słonecznika i dwie łyżki oleju. Po solidnym wyrobieniu znów otulamy kluchę mąką i zostawiamy na godzinę. Po przerwie po raz trzeci dopadamy ciasta i ponownie energicznie ugniatamy, formując na koniec bochenek. Obtaczamy mąką i układamy na papierze do pieczenia. Bezpośrednio na blasze lub w foremce. Tak ułożone ciasto znów odpocznie przez godzinę. Pod koniec ostatniej przerwy nagrzewamy piekarnik do 200 st. Bełtamy w miseczce jaję i nacieramy jajeczną papką wierzch chleba, co zapewni mu chrupiący i lśniący pancerzyk. Po tych zabiegaj jest gotów do wylądowania w czeluściach piekarnika na trzy kwadranse. Chleb studzimy stopniowo: gdy minutnik odmierzy swoje, odłączamy dopływ energii, pozostawiając pieczywo w zamkniętym piekarniku na kwadrans. Potem uchylamy drzwiczki i pozostawiamy chleb na swoim miejscu. Po piętnastu minutach wydobywamy na stół nasze dzieło. Pierwszy bochenek nie przetrwa kolejnego kwadransa.
      Żeby życie miało smaczek -
      Raz lagerek, raz koźlaczek.

      Comment

      • pietruszewskih
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.02
        • 17

        #18
        Jeszcze kilka wskazówek:
        Ciasto po każdej przerwie powinno urosnąć. Jeśli tak się nie dzieje, to coś jest nie tak. Może być za mało wyrobione lub może być mu za zimno.
        Wyrabiając ciasto należy mieć na uwadze jego napowietrzenie. W przepisie nie podaję dokładnych proporcji mąki żytniej i pszennej, bo to można zmieniać zgodnie z upodobaniem. Ważny jest proces wyrabiania ciasta i jego ostateczna konsystencja.
        Obtaczanie ciasta w mące ma na celu zapobieżenie przylgnięciu do blatu. Z mąką nie należy przesadzić, by chleb był puszysty a nie zbity.
        Znawcy tematu twierdzą, że do wyrobu chleba należy używać mąki typu 650 wzwyż.
        Żeby życie miało smaczek -
        Raz lagerek, raz koźlaczek.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #19
          O chlebie jest osobny wątek i tam to wklej.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Petitpierre
            2024.07.05-07, Rzeszów, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
            Petitpierre
            Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
            2024-07-07, 17:28
          • pietrus96
            Osad w butelkach
            pietrus96
            Cześć,
            dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
            2024-01-13, 20:24
          • Petitpierre
            25-27.08.2023, Rzeszów, VII Rzeszowski Festiwal Piwa
            Petitpierre
            Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
            2023-08-25, 20:15
          • bartek90
            Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
            bartek90
            Cześć wszystkim,
            jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
            Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
            2020-05-14, 12:41
          • dadek
            Mainz, Weißliliengasse 1a, Eisgrub-Bräu
            dadek
            Przyjechawszy wieczorem 14.08.2022 do Mainz i rozłożeniu się w hotelu, ten browarek był pierwszym wyborem na spędzenie reszty dnia, jako że jest czynny najdłużej.
            Powstał w 1989 roku i położony jest u stóp Cytadeli tuż pod jej murami, a właściwie można rzec że właściwie w ich...
            2022-11-19, 02:38
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...