Szybka rada dot. pirosiarczanu sodu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lukas84
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.06
    • 17

    Szybka rada dot. pirosiarczanu sodu

    Witam!
    Dziś rozlewam warkę do butelek.Mam pytanie odnośnie pirosiarczanu sodu.Przepłukam nim butelki, ale nie zdążą one do końca wyschnąć przed wlaniem do nich piwa.Teoretycznie po piro butelka nie musi być przepłukana wodą, tylko sobie wyparuje.Pytanie: czy mogę do butelek, w których jeszcze jest pozostałość po pirosiarczanie sodu wlewać i kapslować piwo??Z góry dziękuje!!
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lukas84 Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam!
    Dziś rozlewam warkę do butelek.Mam pytanie odnośnie pirosiarczanu sodu.Przepłukam nim butelki, ale nie zdążą one do końca wyschnąć przed wlaniem do nich piwa.Teoretycznie po piro butelka nie musi być przepłukana wodą, tylko sobie wyparuje.Pytanie: czy mogę do butelek, w których jeszcze jest pozostałość po pirosiarczanie sodu wlewać i kapslować piwo??Z góry dziękuje!!
    Przed samym nalaniem piwa przechyl jeszcze raz butelkę i wylej pozostałości roztworu piro, które w tym czasie spłyną sobie po ściankach na dno. Będzie dobrze. Ja robię tak samo, nigdy nie miałem problemu z refermentacją, ani obcymi posmakami.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Madar50
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.04
      • 95

      #3
      Chyba pirosiarczyn ? Mała różnica, a jednak.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X