Ciemny kożuch w 2 dniu fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Plesniak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.07
    • 38

    Ciemny kożuch w 2 dniu fermentacji

    Witam.
    Pisze tu pierwszy raz Pozdrawiam wszystkich i przechodzę do tematu

    Obecnie jestem na etapie 3 warki - dwie poprzednie wychodziły - pomimo tego że nigdy nie udwało mi się zrobić fermentacji która optycznie byłaby efektowna. Poza tym mam straszne problemy z zachowaniem sterylności. Piwo wychodziło smaczne.

    Teraz przy 3 warce fermentacja przebiega bardzo burzliwie, ale jest jeden problem. Po 12 godzinach od wlania drożdzy na pianie pojawił się kożuch, który przykrył całą pianę. Obecnie kożuch juz się rozrywa, ale nie wiem co z tym zrobić. Zebrać czy zostawić? Oto jak wygląda. Piwo to 2 ekstrakty słodowe z puszki + chmiel granulowany.

    Click image for larger version

Name:	piana.jpg
Views:	1
Size:	32,2 KB
ID:	2077811
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Nic nie robic, to są drożdże.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • kangurpl
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.03
      • 2660

      #3
      Piana jest OK,
      ale nad sterylnością popracuj, jest bardzo ważna.
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • Plesniak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.07
        • 38

        #4
        Dzięki za odpowiedzi. Co do sterylności, to walczę. Jak na razie chyba nie zakaziło mi się piwo. Poprzednie 80 piw było pyszne.

        Comment

        • Marek-C
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 848

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Plesniak Wyświetlenie odpowiedzi
          Dzięki za odpowiedzi. Co do sterylności, to walczę. Jak na razie chyba nie zakaziło mi się piwo. Poprzednie 80 piw było pyszne.

          To sterylność także była OK!
          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

          Comment

          • strzelczyk76
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.11
            • 823

            #6
            To nie są drożdże - to osady z chmielu - można je zebrać (wyparzoną łyżką!) - lub zostawić - opadną na dno, ale będzie więcej zanieczyszczeń w gęstwie drożdżowej na dnie.
            NORMALNOŚĆ



            Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

            Comment

            • itkal
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.08
              • 15

              #7
              Witam serdecznie
              Jezeli chcesz miec pewnosc co do czystosci fermentorow to wystarczy kupic w BA srodek do dezynfekcji Chemipro OXI- nie wymaga plukania ale ja mimo to przeplukuje zimna woda, a do butelek uzywam pirosiarczynu sodu. Do tej pory wszystkie warki(7) byly udane do ostatniej butelki :-)
              Pozdrawiam
              O każdej porze dnia i nocy, zawsze i wszedzie, w każdych ilościach-PIWO DOMOWE :-)

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika itkal Wyświetlenie odpowiedzi
                Witam serdecznie
                Jezeli chcesz miec pewnosc co do czystosci fermentorow to wystarczy kupic w BA srodek do dezynfekcji Chemipro OXI- nie wymaga plukania ale ja mimo to przeplukuje zimna woda, a do butelek uzywam pirosiarczynu sodu. Do tej pory wszystkie warki(7) byly udane do ostatniej butelki :-)
                Pozdrawiam
                Nie, żebym miała coś przeciw Chempiro, ale, drogi Itkalu, pierwsze 7 warek to jak przelejesz fermentor samym wrzątkiem, nie zepsuje Ci się. Kłopoty zaczynają się jak już fermentory są lekko zużyte

                Po za tym, przepłukujesz zimną wodą - przegotowaną? Bo jeśli nie, to jaki ma sens spłukiwanie środka, który nie wymaga spłukiwania, wodą, która zawiera w sobie zawsze jakieś cosie, których nie chcemy?
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • coder
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.10
                  • 1347

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Kłopoty zaczynają się jak już fermentory są lekko zużyte
                  Po ilu warkach warto wymienić fermentor?

                  P.S. może warto przenieśc ten wątek do Kołyski
                  Last edited by coder; 2007-07-11, 10:17.

                  Comment

                  • kangurpl
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.03
                    • 2660

                    #10
                    A po co wymieniać fermentor?
                    Nie używaj środków ściernych do mycia fermentora i będzie wieczny.
                    Środki do szorowania rysują ścianki fermentora.
                    Jednak nawet taki porysowany fermentor nadaje sie do użycia,
                    po zdezynfekowaniu płynnym środkiem dezynfekującym nie ma prawa nic w tych rysach sie uchować.
                    Natomiast przy dezynfekcji różnymi "oparami" wg mnie brak jest pewności co skuteczności dezynfekcji.
                    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                    Comment

                    • itkal
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2005.08
                      • 15

                      #11
                      Zgadzam sie, nalezy unikac zarysowan wnetrza fermentora. Co do czystosci fermentra to nigdy nie ma pewnosci, nawet jak uzyjemy super srodkow chemicznych, czy nawet jak dokladnie wyparzymy go, zawsze jest ryzyko, ze jakies badziewie sie przyplata i nasza warke popsuje.
                      O każdej porze dnia i nocy, zawsze i wszedzie, w każdych ilościach-PIWO DOMOWE :-)

                      Comment

                      • coder
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.10
                        • 1347

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl Wyświetlenie odpowiedzi
                        A po co wymieniać fermentor?
                        Nie używaj środków ściernych do mycia fermentora i będzie wieczny.
                        Środki do szorowania rysują ścianki fermentora.
                        Bo ja wiem, moje jakby coraz bardziej się brudzą od środka i coraz trudniej ten brud usuwać bez szorowania. Z drugiej strony fermentor kosztuje 20 zł, można sobie pozwolic, żeby co 10 warek wymienić go na nowy, przynajmniej ten od fermentacji burzliwej...

                        Comment

                        • strzelczyk76
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2003.11
                          • 823

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                          Bo ja wiem, moje jakby coraz bardziej się brudzą od środka i coraz trudniej ten brud usuwać bez szorowania. Z drugiej strony fermentor kosztuje 20 zł, można sobie pozwolic, żeby co 10 warek wymienić go na nowy, przynajmniej ten od fermentacji burzliwej...
                          Nie warto - no może co 50-100 warek - ja dobijam do 60 warki - i nic mi się nie przyplątało, fermentor trzyma się całkiem dobrze.
                          NORMALNOŚĆ



                          Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                            Bo ja wiem, moje jakby coraz bardziej się brudzą od środka i coraz trudniej ten brud usuwać bez szorowania.
                            To nie brud, to zabarwienie od drożdżaków.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • coder
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.10
                              • 1347

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika itkal Wyświetlenie odpowiedzi
                              Co do czystosci fermentra to nigdy nie ma pewnosci
                              Na to nie ma zgody; należy do dezynfekcji sprzętu przyłożyć się na tyle, żeby mieć 100% pewności, że od strony sprzętu nic nam nie grozi, bo to się da zrobić.

                              I tak dość jest zagrożeń infekcją startera czy brzeczki nastawnej.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X