Ciemny kożuch w 2 dniu fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    #16
    Ja co jakiś czas zalewam na noc swoje 7 fermentatorów silnym roztworem wybielacza aby wzmocnić potege ich sterylności
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
      To nie brud, to zabarwienie od drożdżaków.
      Nie szkodzi, jeśli jest zabarwienie, to znaczy, że na ściankach jest osad.

      Wymieniać nie trzeba, jeśli się użytkuje bez szorowania ostrą ścierą, ale bez żrącego środka te kolorki nie schodzą i w praktyce mogą zaszkodzić.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marek-C
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 848

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76
        Nie warto - no może co 50-100 warek - ja dobijam do 60 warki - i nic mi się nie przyplątało, fermentor trzyma się całkiem dobrze.

        taaaa! bo nie miałeś tych 'fajnych drożdzy'
        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

        Comment

        • strzelczyk76
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.11
          • 823

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
          taaaa! bo nie miałeś tych 'fajnych drożdzy'
          jak nie miałem, jak miałem (3 warki) - tylko że one nie robiły bajzlu w fermentorz - tylko przy dojrzewaniu w butelkach...

          a fermentory/balony dezynfekuję Iodophorem lub Chemipro OXI, a niekiedy tylko wrzątkiem - i zakażenia nigdy nie było
          NORMALNOŚĆ



          Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

          Comment

          • Plesniak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.07
            • 38

            #20
            Mam chemipro OXI ale jakoś nie ufam oparom. Poniewaz korzyustam z wody oligoceńskiej to fermentator po umysiu płynem od mycia naczyń i przepłukaniu, zalewany jest 15 litrami wrzątku oligoceńskiego i szczelnie przykrywany na 15 minut. Problem sterylnowści występuje u mnie w trakcie fermentacji. (częste zaglądanie do fermentatora, niezachowywanie odpowiednich warunków przy zalewaniu rurki do ballingometru , ale walcze. dzisiaj zlewam do cichej trzecią warkę (cichą robie tylko w celu wyklarowania piwa no i w celu przelania do fermentatora z kranikiem (łatwijesze nalewanie do butelek. Co do sterylizowania butelek ( w wiekszosci mam po Karmi - maja ten plus że są zawsze w sklepach nowe - te same ma harnaś) to korzystam z piekarnika.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Daray
              Brak wyraźniej fermentacji po 48h
              Daray
              Dzień dobry,

              W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

              Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
              2023-03-13, 20:01
            • VidiBob
              Piana a brak wyraźnej fermentacji
              VidiBob
              Dzień dobry,
              zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
              2022-05-19, 14:36
            • RomaNzRumunii
              Kolsch temperatura fermentacji
              RomaNzRumunii
              Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
              2023-11-25, 21:07
            • dadek
              Czechy, Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
              dadek
              Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
              2023-05-16, 00:44
            • smir
              Oktoberfestbier temperatura fermentacji
              smir
              Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
              ...
              2021-05-24, 21:09
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...