Ciemny kożuch w 2 dniu fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    #16
    Ja co jakiś czas zalewam na noc swoje 7 fermentatorów silnym roztworem wybielacza aby wzmocnić potege ich sterylności
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      To nie brud, to zabarwienie od drożdżaków.
      Nie szkodzi, jeśli jest zabarwienie, to znaczy, że na ściankach jest osad.

      Wymieniać nie trzeba, jeśli się użytkuje bez szorowania ostrą ścierą, ale bez żrącego środka te kolorki nie schodzą i w praktyce mogą zaszkodzić.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marek-C
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 848

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76 Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie warto - no może co 50-100 warek - ja dobijam do 60 warki - i nic mi się nie przyplątało, fermentor trzyma się całkiem dobrze.

        taaaa! bo nie miałeś tych 'fajnych drożdzy'
        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

        Comment

        • strzelczyk76
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.11
          • 823

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedzi
          taaaa! bo nie miałeś tych 'fajnych drożdzy'
          jak nie miałem, jak miałem (3 warki) - tylko że one nie robiły bajzlu w fermentorz - tylko przy dojrzewaniu w butelkach...

          a fermentory/balony dezynfekuję Iodophorem lub Chemipro OXI, a niekiedy tylko wrzątkiem - i zakażenia nigdy nie było
          NORMALNOŚĆ



          Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

          Comment

          • Plesniak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.07
            • 38

            #20
            Mam chemipro OXI ale jakoś nie ufam oparom. Poniewaz korzyustam z wody oligoceńskiej to fermentator po umysiu płynem od mycia naczyń i przepłukaniu, zalewany jest 15 litrami wrzątku oligoceńskiego i szczelnie przykrywany na 15 minut. Problem sterylnowści występuje u mnie w trakcie fermentacji. (częste zaglądanie do fermentatora, niezachowywanie odpowiednich warunków przy zalewaniu rurki do ballingometru , ale walcze. dzisiaj zlewam do cichej trzecią warkę (cichą robie tylko w celu wyklarowania piwa no i w celu przelania do fermentatora z kranikiem (łatwijesze nalewanie do butelek. Co do sterylizowania butelek ( w wiekszosci mam po Karmi - maja ten plus że są zawsze w sklepach nowe - te same ma harnaś) to korzystam z piekarnika.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X