Ja co jakiś czas zalewam na noc swoje 7 fermentatorów silnym roztworem wybielacza aby wzmocnić potege ich sterylności
Ciemny kożuch w 2 dniu fermentacji
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziTo nie brud, to zabarwienie od drożdżaków.
Wymieniać nie trzeba, jeśli się użytkuje bez szorowania ostrą ścierą, ale bez żrącego środka te kolorki nie schodzą i w praktyce mogą zaszkodzić.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76 Wyświetlenie odpowiedziNie warto - no może co 50-100 warek - ja dobijam do 60 warki - i nic mi się nie przyplątało, fermentor trzyma się całkiem dobrze.
taaaa! bo nie miałeś tych 'fajnych drożdzy'Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedzitaaaa! bo nie miałeś tych 'fajnych drożdzy'
a fermentory/balony dezynfekuję Iodophorem lub Chemipro OXI, a niekiedy tylko wrzątkiem - i zakażenia nigdy nie byłoNORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.
Comment
-
-
Mam chemipro OXI ale jakoś nie ufam oparom. Poniewaz korzyustam z wody oligoceńskiej to fermentator po umysiu płynem od mycia naczyń i przepłukaniu, zalewany jest 15 litrami wrzątku oligoceńskiego i szczelnie przykrywany na 15 minut. Problem sterylnowści występuje u mnie w trakcie fermentacji. (częste zaglądanie do fermentatora, niezachowywanie odpowiednich warunków przy zalewaniu rurki do ballingometru , ale walcze. dzisiaj zlewam do cichej trzecią warkę (cichą robie tylko w celu wyklarowania piwa no i w celu przelania do fermentatora z kranikiem (łatwijesze nalewanie do butelek. Co do sterylizowania butelek ( w wiekszosci mam po Karmi - maja ten plus że są zawsze w sklepach nowe - te same ma harnaś) to korzystam z piekarnika.
Comment
-
Comment