Pojemność fermentora

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pkaras3
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.07
    • 3

Pojemność fermentora

Witam,
    chciałbym zacząć swoją przygodę z warzeniem piwa, ale wolałbym zaczynać od mniejszych fermentorów niż powszechnie dostępne 30 l (najlepiej 10 - 15 l). Czy myślicie, że używanie mniejszego fermentora ma sens?

pozdrawiam,
    Piotr
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

nie, przeciesz możesz robić mniejsze warki w dużym fermentorze.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• pkaras3
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.07
      • 3

Ale tu właśnie o pojemność chodzi - nie mam gdzie upchnąć tak dużego fermentora...

Piotr

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

Jeżeli nie masz gdzie upchnąć więc odpowiedz jest jasna. Małe warki możesz robić jak najbardziej.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pkaras3 Wyświetlenie odpowiedzi
          Ale tu właśnie o pojemność chodzi - nie mam gdzie upchnąć tak dużego fermentora...

Piotr
          Też tak zaczynałem , kupiłem dwa wiaderka 10 i 12 litrów. Co ciekawe posłużyły tylko w pierwszej warce jako fermentory, drugą robiłem już w 33l z BA z kranikiem ależ to było fajne.
          Wiaderka do dziś służą w domu tylko browar z nich wyrósł

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23977

korzystamy zwykle z takich półprzezroczystych 18l wiaderek fermentacyjnych z Biowinu i jest ok.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• gniady
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.12
              • 146

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              nie, przeciesz możesz robić mniejsze warki w dużym fermentorze.
              Czy nie powinno się robić warek w wielkości ok. 2/3 pojemności fermentora? taką opinie zasłyszałem od jednej pani browamatorki. Chodzi o wielkość poduszki powietrznej w fermentorze. Może ktoś robił już małą warkę w dużym fermentorze, jak wyszła? ma to jakieś znaczenie?

Comment

• DanielJakubowski
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 791

Wystarczy, że w fermentatorze zostanie miejsce na pianę jeśli chodzi o fermentację burzliwą. Jeśłi chodzi o cichą, to przestrzeni pomiędzy lustrem piwa a deklem mogłoby nie być wcale.
                Pozdrawiam
                dj

Comment

• alnus
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.07
                  • 459

żaden jeszcze ze mnie fachowiec, bo jestem w trakce pierwszej warki, ale cieszę się, że 21l brzeczki pracowało w 40 litrowym garze. w drugim dniu piana urosła tak, ze gdyby gar był odrobinę niższy, to oparła by się o pokrywkę i wylazła na zewnątrz. moim zdaniem przy fermentacji burzliwej maksymalna ilość piwa to 3/4 pojemności fermentora, ale lepiej odrobinę mniej.

Comment

• DanielJakubowski
                    • 2005.12
                    • 791

Od wielu warek wypełniam fermentator 33 litrowy ok 27-29 litrami piwa i faktem jest, że czasem piana dotyka pokrywki, ale nie zaobserwowałem po tym żadnych niekorzystnych efektów. Piwo odfermentowywuje zawsze prawidłowo.

Jeszcze jedno. Gdy używa się do fermentacji burzliwej i cichej fermentatora o takiej samej pojemności, z wiadomych powodów warto na fermentacje burzliwą wypełnić go prawie po brzegi.
                    Pozdrawiam
                    dj

Comment

• coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
                      Od wielu warek wypełniam fermentator 33 litrowy ok 27-29 litrami piwa i faktem jest, że czasem piana dotyka pokrywki, ale nie zaobserwowałem po tym żadnych niekorzystnych efektów.
                      Piana rośnie czasem mniej, czasem więcej, ale wydaje sie, ze 27 l to bezpieczna ilość nawet na największą pianę. Jak wlejemy więcej, to piana może dojść do pokrywki. Mnie także takie warki się nie psuły, ale sprzątanie drożdżowej piany z podłogi jest nieprzyjemne no i nie mam potem śmiałości zbierać drożdzy z takiej warki - szczególnie jak mają być to drożdże zbierane z piany....
                      Gdy brzeczki wyjdzie za dużo, zawsze można odebrać 1.5-2l rezerwy dla refermentacji.

Comment

• biziel
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.10
                        • 53

To musisz uważać na Wyest 3068, lubią wychodzić na "spacer". Zresztą producent ostrzega, iż wymagają 1/3 wolnej przestrzeni w fermentatorze.
                        "True top cropping yeast requires full headspace of 33%"

Comment

• DanielJakubowski
                          • 2005.12
                          • 791

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biziel Wyświetlenie odpowiedzi
                          To musisz uważać na Wyest 3068, lubią wychodzić na "spacer". Zresztą producent ostrzega, iż wymagają 1/3 wolnej przestrzeni w fermentatorze.
                          "True top cropping yeast requires full headspace of 33%"
                          Pszeniczne robiłem tylko raz i to nie na tych drożdzach. Dzięki za uwagę, wykorzystam w przyszłości
                          Pozdrawiam
                          dj

Comment

• Madar50
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2007.04
                            • 95

Ostatnia moja warka to 20 l pszenicznego na drożdżach 3068, w fermentorze 30l. i warka wyszła sobie na spacer. Pierwszy raz mi się takie coś zdarzyło z piwem. Z winem nie raz, ale tam można dodać espumisan i po kłopocie.

Comment

• DanielJakubowski
                              • 2005.12
                              • 791

Do fermentacji używasz szczelnie zamkniętej pokrywki z rurką fermentacyjną ?
                              Pozdrawiam
                              dj

Comment

Przetwarzanie...
                              X