Pojemność fermentora

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pkaras3
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.07
    • 3

    #1

    Pojemność fermentora

    Witam,
    chciałbym zacząć swoją przygodę z warzeniem piwa, ale wolałbym zaczynać od mniejszych fermentorów niż powszechnie dostępne 30 l (najlepiej 10 - 15 l). Czy myślicie, że używanie mniejszego fermentora ma sens?

    pozdrawiam,
    Piotr
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    nie, przeciesz możesz robić mniejsze warki w dużym fermentorze.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • pkaras3
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.07
      • 3

      #3
      Ale tu właśnie o pojemność chodzi - nie mam gdzie upchnąć tak dużego fermentora...

      Piotr

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Jeżeli nie masz gdzie upchnąć więc odpowiedz jest jasna. Małe warki możesz robić jak najbardziej.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pkaras3
          Ale tu właśnie o pojemność chodzi - nie mam gdzie upchnąć tak dużego fermentora...

          Piotr
          Też tak zaczynałem , kupiłem dwa wiaderka 10 i 12 litrów. Co ciekawe posłużyły tylko w pierwszej warce jako fermentory, drugą robiłem już w 33l z BA z kranikiem ależ to było fajne.
          Wiaderka do dziś służą w domu tylko browar z nich wyrósł

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24004

            #6
            korzystamy zwykle z takich półprzezroczystych 18l wiaderek fermentacyjnych z Biowinu i jest ok.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • gniady
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.12
              • 146

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
              nie, przeciesz możesz robić mniejsze warki w dużym fermentorze.
              Czy nie powinno się robić warek w wielkości ok. 2/3 pojemności fermentora? taką opinie zasłyszałem od jednej pani browamatorki. Chodzi o wielkość poduszki powietrznej w fermentorze. Może ktoś robił już małą warkę w dużym fermentorze, jak wyszła? ma to jakieś znaczenie?

              Comment

              • DanielJakubowski
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 791

                #8
                Wystarczy, że w fermentatorze zostanie miejsce na pianę jeśli chodzi o fermentację burzliwą. Jeśłi chodzi o cichą, to przestrzeni pomiędzy lustrem piwa a deklem mogłoby nie być wcale.
                Pozdrawiam
                dj

                Comment

                • alnus
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.07
                  • 459

                  #9
                  żaden jeszcze ze mnie fachowiec, bo jestem w trakce pierwszej warki, ale cieszę się, że 21l brzeczki pracowało w 40 litrowym garze. w drugim dniu piana urosła tak, ze gdyby gar był odrobinę niższy, to oparła by się o pokrywkę i wylazła na zewnątrz. moim zdaniem przy fermentacji burzliwej maksymalna ilość piwa to 3/4 pojemności fermentora, ale lepiej odrobinę mniej.

                  Comment

                  • DanielJakubowski
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 791

                    #10
                    Od wielu warek wypełniam fermentator 33 litrowy ok 27-29 litrami piwa i faktem jest, że czasem piana dotyka pokrywki, ale nie zaobserwowałem po tym żadnych niekorzystnych efektów. Piwo odfermentowywuje zawsze prawidłowo.

                    Jeszcze jedno. Gdy używa się do fermentacji burzliwej i cichej fermentatora o takiej samej pojemności, z wiadomych powodów warto na fermentacje burzliwą wypełnić go prawie po brzegi.
                    Pozdrawiam
                    dj

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                      Od wielu warek wypełniam fermentator 33 litrowy ok 27-29 litrami piwa i faktem jest, że czasem piana dotyka pokrywki, ale nie zaobserwowałem po tym żadnych niekorzystnych efektów.
                      Piana rośnie czasem mniej, czasem więcej, ale wydaje sie, ze 27 l to bezpieczna ilość nawet na największą pianę. Jak wlejemy więcej, to piana może dojść do pokrywki. Mnie także takie warki się nie psuły, ale sprzątanie drożdżowej piany z podłogi jest nieprzyjemne no i nie mam potem śmiałości zbierać drożdzy z takiej warki - szczególnie jak mają być to drożdże zbierane z piany....
                      Gdy brzeczki wyjdzie za dużo, zawsze można odebrać 1.5-2l rezerwy dla refermentacji.

                      Comment

                      • biziel
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.10
                        • 53

                        #12
                        To musisz uważać na Wyest 3068, lubią wychodzić na "spacer". Zresztą producent ostrzega, iż wymagają 1/3 wolnej przestrzeni w fermentatorze.
                        "True top cropping yeast requires full headspace of 33%"

                        Comment

                        • DanielJakubowski
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.12
                          • 791

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biziel
                          To musisz uważać na Wyest 3068, lubią wychodzić na "spacer". Zresztą producent ostrzega, iż wymagają 1/3 wolnej przestrzeni w fermentatorze.
                          "True top cropping yeast requires full headspace of 33%"
                          Pszeniczne robiłem tylko raz i to nie na tych drożdzach. Dzięki za uwagę, wykorzystam w przyszłości
                          Pozdrawiam
                          dj

                          Comment

                          • Madar50
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2007.04
                            • 95

                            #14
                            Ostatnia moja warka to 20 l pszenicznego na drożdżach 3068, w fermentorze 30l. i warka wyszła sobie na spacer. Pierwszy raz mi się takie coś zdarzyło z piwem. Z winem nie raz, ale tam można dodać espumisan i po kłopocie.

                            Comment

                            • DanielJakubowski
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 791

                              #15
                              Do fermentacji używasz szczelnie zamkniętej pokrywki z rurką fermentacyjną ?
                              Pozdrawiam
                              dj

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • bastion
                                Ukraina, Równe, Ul. Soszenka 5, Eliteko.
                                bastion
                                Wizytę w piwnej stolicy Wołynia, zacząłem od jedynego tam browaru rzemieślniczego.
                                Ma on swoją siedzibę nieco oddaloną od centrum, w okolicy licznych blokowisk.
                                Firma Eliteko działa już na rynku od dłuższego czasu, a od początku istnienia to była zwyczajna hurtownia.
                                ...
                                2020-02-01, 20:42
                              • dadek
                                Belgia, Bruksela, Rue Dieudonné Lefèvre 4, La Source
                                dadek
                                Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
                                2024-10-14, 01:47
                              • dadek
                                Błonie, Grodziska 15, Browar Błonie
                                dadek
                                Przed browarem Błonie byliśmy 29 czerwca z Kopyrem w czasie tegorocznego festiwalu 100% Craft w znajdującym się nieomal "przez ścianę" Artezanie. A tylko "przed" bo nas wtedy zwyczajnie nie wpuszczono. Jednak co się odwlecze to nie uciecze i 6.10.2018 tym razem w towarzystwie...
                                2018-11-09, 03:30
                              • etman
                                Warzenie bez kompromisów, Randy Mosher (wydanie polskie)
                                etman
                                Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.


                                Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.

                                Zawiera polski dodatek...
                                2025-01-03, 00:43
                              • dadek
                                Czechy, Karlštejn 109, 1.Karlštejnský mikropivovar
                                dadek
                                Karlštejn to jeden z najbardziej znanych i odwiedzanych przez turystów zamków w Czechach. Podążają oni ku niemu w górę wzdłuż Budňanského potoku jedyną główną ulicą miasteczka pełną knajpek, restauracji i sklepików z pamiątkami. W jednym z nich w połowie 2020 roku oficjalnie zaczął...
                                2022-10-02, 22:04
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...