Dodanie słodu przed rozlewem do butelek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Plesniak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.07
    • 38

    Dodanie słodu przed rozlewem do butelek

    Witam!!
    Dzisiaj będe rozlewał 3 warkę (odstawiona do fermentacji cichej po tygodniu fermentacji burzliwej).
    Dwie poprzednie warki były słodzone w butelkach (przez lejek wsypywałem odmierzoną cześć słodu sypkiego chyba coopers).
    Przeczytałem ze można posłodzić piwo przed rozlewem.
    Moje pytanie: Jak to zrobić nie zmętniając za bardzo piwa. Czy mam przelać najpierw piwo znad osadu (czyli właściwie już trzeci raz (po burzliwej i cichej)) do fermentatora. Czy posłodzić w fermentatorze do cichej i odstawić na jeden dzień żeby opadły resztki osadu.

    pozdrawiam
  • kony
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.08
    • 1701

    #2
    Żeby sobie ułatwić sprawę i nie sypać niczego do każdej butelki powinieneś przelać piwo po cichej do drugiego naczynia, tam wymieszać piwo z tym co dodajesz do refermentacji i potem rozlać toto do butelek.
    Zakładam, że chodzi Ci o refermentację a nie słodzenie jak napisałeś. Gdybys chciał posłodzić to musisz dodać cukier który nie zostanie zfermentowany, czyli np. laktozę.

    PS. A to co prawdopodobnie wsypywałeś poprzednio do butelek to nie był słód tylko ekstrakt słodowy. Niby mała różnica ale może powodować nieporozumienia.

    Comment

    • Plesniak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.07
      • 38

      #3
      Oczywiście sypałem ekstrakt do refermentacji. Czyli pomysł z ponownym przelaniem do fermentatora najlepszy. Dziękuję.

      Comment

      • banaszek
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.02
        • 617

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Plesniak Wyświetlenie odpowiedzi
        Moje pytanie: Jak to zrobić nie zmętniając za bardzo piwa. Czy mam przelać najpierw piwo znad osadu (czyli właściwie już trzeci raz (po burzliwej i cichej)) do fermentatora. Czy posłodzić w fermentatorze do cichej i odstawić na jeden dzień żeby opadły resztki osadu.
        Ja wlewam roztwór ekstraktu/glukozy do pustego fermentora (z kranikiem) i dolewam do tego zdekantowane piwo z fermentora z cichej. W ten sposób piwo wymiesza się z roztworem ekstraktu. Od razu po tym zabiegu zlewam do butelek/beczek.

        Jeśli posłodzisz piwo, które teraz stoi na cichej i poczekasz jeden dzień to drożdże wznowią fermentację. A przecież nie o to chodzi. Cukrów dodaj bezpośrednio przed operacją butelkowania.

        PS. Widzę, że długo odpisywałem
        Last edited by banaszek; 2007-07-16, 12:21.


        Comment

        Przetwarzanie...
        X