Witam!!
Dzisiaj będe rozlewał 3 warkę (odstawiona do fermentacji cichej po tygodniu fermentacji burzliwej).
Dwie poprzednie warki były słodzone w butelkach (przez lejek wsypywałem odmierzoną cześć słodu sypkiego chyba coopers).
Przeczytałem ze można posłodzić piwo przed rozlewem.
Moje pytanie: Jak to zrobić nie zmętniając za bardzo piwa. Czy mam przelać najpierw piwo znad osadu (czyli właściwie już trzeci raz (po burzliwej i cichej)) do fermentatora. Czy posłodzić w fermentatorze do cichej i odstawić na jeden dzień żeby opadły resztki osadu.
pozdrawiam
Dzisiaj będe rozlewał 3 warkę (odstawiona do fermentacji cichej po tygodniu fermentacji burzliwej).
Dwie poprzednie warki były słodzone w butelkach (przez lejek wsypywałem odmierzoną cześć słodu sypkiego chyba coopers).
Przeczytałem ze można posłodzić piwo przed rozlewem.
Moje pytanie: Jak to zrobić nie zmętniając za bardzo piwa. Czy mam przelać najpierw piwo znad osadu (czyli właściwie już trzeci raz (po burzliwej i cichej)) do fermentatora. Czy posłodzić w fermentatorze do cichej i odstawić na jeden dzień żeby opadły resztki osadu.
pozdrawiam
Comment