Pierwsze warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mikla5
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.07
    • 7

    Pierwsze warzenie

    Mam do was taką sprawę. Zamówiłem sobie kapslownice i kapsle do mojego pierwszego piwa, ale zaszła pomyłka i zamiast tego dostałem
    ekstrakt słodowy jasny P 0,5 kg
    ekstrakt słodowy jasny P 1,2 kg
    chmiel aromatyczny lomik szyszka 50g wielkopolski
    postanowiłem sobie to zostawić, i mam takie pytanie co jeszcze do tego dokupić i w jaki sposób uwarzyć sobie to piwo. pierwsze które zrobiłem to było z gotowych puszek coopera. z góry dzieki
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mikla5 Wyświetlenie odpowiedzi
    Mam do was taką sprawę. Zamówiłem sobie kapslownice i kapsle do mojego pierwszego piwa, ale zaszła pomyłka i zamiast tego dostałem
    ekstrakt słodowy jasny P 0,5 kg
    ekstrakt słodowy jasny P 1,2 kg
    chmiel aromatyczny lomik szyszka 50g wielkopolski
    postanowiłem sobie to zostawić, i mam takie pytanie co jeszcze do tego dokupić i w jaki sposób uwarzyć sobie to piwo. pierwsze które zrobiłem to było z gotowych puszek coopera. z góry dzieki
    Ja bym dokupił z 2,5 kg ekstraktu jasnego, lub 2kg jasnego i 0,5kg ciemnego, chmiel goryczkowy, tak z 40g no i jakieś drożdże.
    Albo 2,5kg ekstraktu pszenicznego, te nowe drożdżaki suche pszeniczne i uwarzyć weizena. Chyba ta druga opcja ciekawsza, ale to zależy czy lubisz pszeniczne.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • mikla5
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.07
      • 7

      #3
      to czyli jak bym kupił
      Ekstrakt słodowy pszeniczny 0,5
      Ekstrakt słodowy pszeniczny 1,2
      drożdże Safbrew WB-06 saszetka 11,5g( a nie może być aromatyzowany)
      ''MARYNKA'' - chmiel goryczkowy - szyszka - nowotomyski ( a nie może być ten co mam aromatyzowany)
      czy to by wystarczyło? i jeszcze jedno jak już to kupie co dalej czy to sie robi jak tego coopera wszystko do balona czy jest do tego jakaś inna instrukcja

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mikla5 Wyświetlenie odpowiedzi
        to czyli jak bym kupił
        Ekstrakt słodowy pszeniczny 0,5
        Ekstrakt słodowy pszeniczny 1,2
        drożdże Safbrew WB-06 saszetka 11,5g( a nie może być aromatyzowany)
        ''MARYNKA'' - chmiel goryczkowy - szyszka - nowotomyski ( a nie może być ten co mam aromatyzowany)
        czy to by wystarczyło? i jeszcze jedno jak już to kupie co dalej czy to sie robi jak tego coopera wszystko do balona czy jest do tego jakaś inna instrukcja
        Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi. Jeżeli zdecydujesz się na wersję 2. czyli wezien, to drożdże ok, chmiel będzie dobry ten co masz. Ekstrakty ja bym jednak wziął 2x1,2kg pszeniczny. Rozumiem, że chcesz mieć jakieś 20l piwa. Aha, cukru używasz tylko do refermentacji w butelkach, o ile Coopersa robiłeś z cukrem, to tutaj zdecydowanie odradzam (tylko ekstrakty).
        blog.kopyra.com

        Comment

        • mikla5
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.07
          • 7

          #5
          dobra nie chce ci za bardzo męczyć ale właśnie chce otrzymać około 20 l. piwa i może jak już
          zamówie i mi przyslą te ekstrakty to wtedy napisze prosząc o pomoc co dalej z tym robić. A co do tego piwa które teraz robie to używałem normalnego cukru robiłem tak jak w dołączonej instrukcji. "BIOW307 COOPERS 1,7kg - BAVARIAN LAGER"

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Dobra, nie wiem co jest w tej instrukcji, ale cukru nie dodawaj. Robisz piwo z samych ekstraktów.
            Masz już 1,7kg ekstraktu jasnego, do tego 2,4kg ekstraktu pszenicznego, co daje w sumie 4,1kg. Z tej ilości spokojnie uzyskasz 20l piwa o ekstrakcie 10-12Blg.

            Robisz tak, zagotowujesz ekstrakty z kilkoma (do 10l) lub nawet 20l wody i gotujesz przez około godzinę wsypując chmiel do gara, znaczy chmiel wsypujesz na początku. Schładzasz do 20C (jeśli przy chmieleniu miałeś mniej niż 20l, to głównie poprzez dolanie zimnej wody) najlepiej gdyby ta dolewana woda była pewna, czyli albo przegotowana dzień wcześniej, albo źródlana ze sklepu. Drożdże proponuję rozruszać przez zrobienie małego startera. Po jakichś 5 minutach gotowania, odbierasz jakieś 0,5l brzeczki, do sterylnego wyparzonego słoika. Schładzasz do 20C i zadajesz drożdże, do końca Twojego warzenia już powinny hulać.
            Potem tydzień burzliwej, tydzień cichej i do butelek.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Małażonka
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 4602

              #7
              Zastanawiam się, czy 50g chmielu aromatycznego na 20 litrów typowego pszeniczniaka - nie jest troszkę przy dużo. Pszeniczniak nie lubi zbyt dużej goryczki...

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka Wyświetlenie odpowiedzi
                Zastanawiam się, czy 50g chmielu aromatycznego na 20 litrów typowego pszeniczniaka - nie jest troszkę przy dużo. Pszeniczniak nie lubi zbyt dużej goryczki...
                Może i racja. 30-40g będzie ok.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • Wielki_B
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.02
                  • 1968

                  #9
                  Z 4,1 kg ekstraktów spokojnie uzyskasz ze 24 litry piwa o gęstości 12 Blg. W praktyce, jako że i tak warzysz z ekstraktów, pogotowałbym tę brzeczkę komfortowo - w tym naczyniu, którym dysponuję i z taką ilością wody, która nie będzie powodowała kipienia całości. Potem, po zakończeniu gotowania, dolewałbym wody w ilości takiej, aż uzyskałbym gęstość rzędu 11-12 Blg (podczas pomiaru należałoby schładzać próbki lub skorzystać z korekcji np. programu ProMash). Następnie całość bym schłodził, zdekantował i zadał drożdże.
                  Lomika w szyszce nie dałbym więcej niż 30 g. Jak dasz 25 g, to będzie jeszcze lepiej, bo drugie 25 g bedziesz mógł równie sensownie wykorzystać.

                  Comment

                  • mikla5
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.07
                    • 7

                    #10
                    wielkie dzięki za porady. właśnie zamówiłem sobie brakujące ekstrakty i drożdże, i jak dojdą to będę robił, a w tym czasie troszkę sie podszkolę.

                    Comment

                    • mikla5
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2007.07
                      • 7

                      #11
                      właśnie dokupiłem sobie brakujące składniki i posiadam:
                      ekstrakt słodowy jasny P 0,5 kg
                      ekstrakt słodowy jasny P 1,2 kg
                      ekstrakt słodowy pszeniczny 1,2 kg
                      ekstrakt słodowy pszeniczny 1,2 kg
                      chmiel aromatyczny lomik szyszka 50g wielkopolski
                      chmiel magnum 50g
                      drożdże Safbrew WB-06 saszetka 11,5g

                      Możecie mi doradzić jak dalej z tym postępować ile wody itd.

                      Comment

                      • mikla5
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2007.07
                        • 7

                        #12
                        i jeszcze jedno małe pytanie. zrobiłem sobie piwo "BIOW307 COOPERS 1,7kg - BAVARIAN LAGER" i przelałem kilka dni temu o butelek. i na dnie pojawił sie taki biały osad. Czy to normalne czy coś nie tak zrobiłem?

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mikla5 Wyświetlenie odpowiedzi
                          i jeszcze jedno małe pytanie. zrobiłem sobie piwo "BIOW307 COOPERS 1,7kg - BAVARIAN LAGER" i przelałem kilka dni temu o butelek. i na dnie pojawił sie taki biały osad. Czy to normalne czy coś nie tak zrobiłem?
                          W piwie domowym to normalne.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mikla5 Wyświetlenie odpowiedzi
                            i na dnie pojawił sie taki biały osad. Czy to normalne czy coś nie tak zrobiłem?
                            To są drożdże.... proponuję, żebyś jednak poczytał co nieco, bo koledzy w tym temacie chcą Ci pomóc, ale nieco wiedzy podstawowej jest niezbędne
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • mikla5
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2007.07
                              • 7

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mikla5 Wyświetlenie odpowiedzi
                              właśnie dokupiłem sobie brakujące składniki i posiadam:
                              ekstrakt słodowy jasny P 0,5 kg
                              ekstrakt słodowy jasny P 1,2 kg
                              ekstrakt słodowy pszeniczny 1,2 kg
                              ekstrakt słodowy pszeniczny 1,2 kg
                              chmiel aromatyczny lomik szyszka 50g wielkopolski
                              chmiel magnum 50g
                              drożdże Safbrew WB-06 saszetka 11,5g

                              Możecie mi doradzić jak dalej z tym postępować ile wody itd.

                              jeszcze mam takie pytanka co do tego postu:
                              - tak jak czytałem użyje 25g chmielu tylko jaki czas go gotować
                              - na ile wody posiadam składników, 24l czy więcej.
                              DZIĘki

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X