Temperetura refermentacji 24 st. C

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Plesniak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.07
    • 38

    #1

    Temperetura refermentacji 24 st. C

    Szczęśliwym trafem jestem posiadaczem w pełni zaciemnionego pomieszczenia gospodarczego 4 m kw. do leżakowania piwa. Nieszczęśliwie się zdażyło że temperatura w ostatniich dniach wzrosła tam do 24 stopni. Czy bardzo to zaszkodzi refermentacji? Czy bardzo to zaszkodzi następnemu nastawionemu piwu? Jakie są dopuszczalne normy temperatur do fermentacji i refermentacji. W ksiązkach piszą że do 22 stopni.
  • rafal_s
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.11
    • 128

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Plesniak
    Szczęśliwym trafem jestem posiadaczem w pełni zaciemnionego pomieszczenia gospodarczego 4 m kw. do leżakowania piwa. Nieszczęśliwie się zdażyło że temperatura w ostatniich dniach wzrosła tam do 24 stopni. Czy bardzo to zaszkodzi refermentacji? Czy bardzo to zaszkodzi następnemu nastawionemu piwu? Jakie są dopuszczalne normy temperatur do fermentacji i refermentacji. W ksiązkach piszą że do 22 stopni.
    Bardzo może i nie, zwłaszcza jeśli używałeś drożdży górnej fermentacji które dobrze znoszą wyższe temperatury. Jeśli możesz lub masz gdzie przenieść, to obniż temperaturę do około 20 C (niższa byłaby jeszcze lepsza). W przeciwnym wypadku spodziewaj się trochę aromatów owocowych w piwie. Nie będzie to zepsucie czy coś podobnego. Po prostu efekt fermentacji w wyższej temperaturze.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Serokomlak
      Islandia, Litli-Árskógssandur, Öldugata 22, Bruggsmiðjan Kaldi Brewery
      Serokomlak
      W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.

      Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
      2024-09-28, 23:39
    • VidiBob
      Piana a brak wyraźnej fermentacji
      VidiBob
      Dzień dobry,
      zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
      2022-05-19, 14:36
    • Daray
      Brak wyraźniej fermentacji po 48h
      Daray
      Dzień dobry,

      W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

      Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
      2023-03-13, 20:01
    • RomaNzRumunii
      Kolsch temperatura fermentacji
      RomaNzRumunii
      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
      2023-11-25, 21:07
    • smir
      Oktoberfestbier temperatura fermentacji
      smir
      Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
      ...
      2021-05-24, 21:09
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...