Temperetura refermentacji 24 st. C

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Plesniak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.07
    • 38

    Temperetura refermentacji 24 st. C

    Szczęśliwym trafem jestem posiadaczem w pełni zaciemnionego pomieszczenia gospodarczego 4 m kw. do leżakowania piwa. Nieszczęśliwie się zdażyło że temperatura w ostatniich dniach wzrosła tam do 24 stopni. Czy bardzo to zaszkodzi refermentacji? Czy bardzo to zaszkodzi następnemu nastawionemu piwu? Jakie są dopuszczalne normy temperatur do fermentacji i refermentacji. W ksiązkach piszą że do 22 stopni.
  • rafal_s
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.11
    • 128

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Plesniak Wyświetlenie odpowiedzi
    Szczęśliwym trafem jestem posiadaczem w pełni zaciemnionego pomieszczenia gospodarczego 4 m kw. do leżakowania piwa. Nieszczęśliwie się zdażyło że temperatura w ostatniich dniach wzrosła tam do 24 stopni. Czy bardzo to zaszkodzi refermentacji? Czy bardzo to zaszkodzi następnemu nastawionemu piwu? Jakie są dopuszczalne normy temperatur do fermentacji i refermentacji. W ksiązkach piszą że do 22 stopni.
    Bardzo może i nie, zwłaszcza jeśli używałeś drożdży górnej fermentacji które dobrze znoszą wyższe temperatury. Jeśli możesz lub masz gdzie przenieść, to obniż temperaturę do około 20 C (niższa byłaby jeszcze lepsza). W przeciwnym wypadku spodziewaj się trochę aromatów owocowych w piwie. Nie będzie to zepsucie czy coś podobnego. Po prostu efekt fermentacji w wyższej temperaturze.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X