Dziś po raz pierwszy, postanowiłem spróbować wyeliminować cukier, który stosowałem do tej pory do refermentacji. Jest to kolejny etap mojej edukacji. Uwarzyłem piwko i po schłodzeniu, odlałem 3,2 l (warka 30 l.) i wstawiłem to do zamrażarki. Do zamrażarki, bo w lodówce miejsca brak. I tu mam pytanie, czy ta brzeczka może być zamrożona, i czy nie wpłynie to ujemnie na walory smakowe przyszłego piwa.? Czy pod wpływem niskiej temp. nie wytrąci się coś dobrego?
Refermentacja
Collapse
X
-
Co do mnie, to jestem niecierpliwy (na razie) i będzie to przechowywane w piwniczce, nie dłużej jak dwa-trzy tygodnie. Mam jeszcze małe pytanie. Jak przeliczyć brzeczkę na glukozę? Do tej pory stosowałem glukozę i mam jako takie doświadczenie ze stosowaniem jej w/g moich potrzeb. Z brzeczką, muszę zaczynać od początku. Przelicznik ułatwił by mi to w znacznym stopniu. Wczoraj odebrałem 3,2 l brzeczki 12 blg. Będzie to na 30 l . Czy dobrze kombinuję?. Lubię piwo dobrze nagazowane.(Zona też)Comment
-
Ale tutaj masz dokładniejszy wzórComment
-
Ja liczę w sposób przybliżony: np. jak brzeczka odfermentuje z 12Blg do 4Blg, to zakładam, że na 80g cukru w litrze.
Ale tutaj masz dokładniejszy wzórComment
-
Refermentacja, szczególnie rezerwą jest kapryśna; nie przejmowałbym sie na Twoim miejscu niedoborem 2%; lepiej dać za mało niż za dużo. A wzór jest dla piw pszenicznych, które się gazuje chyba najbardziej ze wszystkich, wręcz na granicy bezpieczeństwa.Comment
-
A nie obawiasz się, że taki 10% wtręt obcej brzeczki zaburzy smak piwa? No, chyba, że cały czas warzysz ten sam styl...Comment
-
Warzę w podobnym stylu, a ponadto brzeczka na przechowanie jest o wysokim ekstrakcie (nie mniej niż 15Blg) , małym nachmieleniu , nie potrzeba dawać jej dużo i w mojej ocenie nie wpływa na smak piwa. Przed zadaniem tej brzeczki dla asekuracji jeszcze ją zagotowuję.Comment
-
Warzę w podobnym stylu, a ponadto brzeczka na przechowanie jest o wysokim ekstrakcie (nie mniej niż 15Blg) , małym nachmieleniu , nie potrzeba dawać jej dużo i w mojej ocenie nie wpływa na smak piwa. Przed zadaniem tej brzeczki dla asekuracji jeszcze ją zagotowuję.Comment
-
Trudno zakładać, aby w tym celu uwarzył np. portera bałtyckiegoDelikatnie chmielona warka na samym pilzneńskim powinna być ok. do wszelkich piw.
Z drugiej strony, moim zdaniem, szkoda piwowarskiej energii na zabawę z takim refermentowaniem. Glukoza/sacharoza, rozpuszczona w niewielkiej ilości wody, załatwia sprawę nagazowania b. precyzyjnie, bez wyczuwalnego wpływu na smak, no i bez infekcyjnych zagrożeń.Comment
Related Topics
Collapse
-
Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Dwie warki AIPA mam już za sobąPierwsza średnia, druga się okaże, ale już czuję dobry posmak.
Natomiast pytanko - chodzi o kalkulatory do refermentacji.
Należy w nich podać temperaturę rozlewu. Zgadza się?
Jeśli tak to co w sytuacji...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witajcie, moje pierwsze piwo z brewkitu zostało rozlane do butelek. Dosypałem odpowiednią ilość glukozy i teraz przez kilka dni postoją w temperaturze 20-23 stopnie Celsjusza.
Czytałem kilka różnych instrukcji, w których napisano, że po mniej - więcej tygodniu piwo należy przenieść...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Antillia Brewing Co. to browar rzemieślniczy z wyszynkiem na wyspie Santa Lucia, kolejnym małym kraju na Karaibach.
Obiekt ma doskonałą lokalizację, znajduje się przy samym porcie, gdzie cumują wielkie wycieczkowce z tysiącami turystów z całego świata.
W małej knajpce w karaibskim...-
Channel: Ameryka Północna i Środkowa
2023-04-20, 21:47 -
-
W holenderskiej części karaibskiej wyspy Sint Maarten na Małych Antylach, od 2020 roku działa browar przemysłowy o nazwie SXM Beer.
Jest to aktualnie największy browar na wyspie, a jego nazwa pochodzi oczywiście od kodu IATA tutejszego lotniska Princess Juliana.
Lotnisko jest jedną...-
Channel: Ameryka Północna i Środkowa
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment