Refermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • scheik
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.09
    • 34

    #31
    A co z tą glukozą, jest jakaś przez lata doświadczeń znormalizowana liczba gramów glukozy/litr dla poszczególnych rodzajów piw? Czeka mnie na dniach butelkowanie "pszenicy" - jaka jest zalecana dawka, ewentualnie mikstury syropowej?

    Comment

    • Maciucha67
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 128

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika scheik
      A co z tą glukozą, jest jakaś przez lata doświadczeń znormalizowana liczba gramów glukozy/litr dla poszczególnych rodzajów piw? Czeka mnie na dniach butelkowanie "pszenicy" - jaka jest zalecana dawka, ewentualnie mikstury syropowej?
      Dla piw około 12blg rozpuszczam 140g glukozy w pół litra wody i po zagotowaniu oraz ostudzeniu dodaję przed rozlewem do fermentora z kranikiem. Nigdy nie miałem niespodzianek.
      Miesiąc temu butelkowałem pszenicę z taką dawką glukozy i wyszła dobrze nagazowana. Oczywiście mówię o 20. litrach warki.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Maciucha67; 2011-11-28, 23:31.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • heckler
        Czechy, Počátky, Počátky 36, Pivovar Počátky
        heckler
        Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
        Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...
        2023-06-15, 11:52
      • XboXC
        Rozlew refermentacja a temperatura
        XboXC
        Witam.
        Dwie warki AIPA mam już za sobą Pierwsza średnia, druga się okaże, ale już czuję dobry posmak.

        Natomiast pytanko - chodzi o kalkulatory do refermentacji.
        Należy w nich podać temperaturę rozlewu. Zgadza się?

        Jeśli tak to co w sytuacji...
        2017-02-28, 21:00
      • JonI
        Refermentacja - temperatura
        JonI
        Witajcie, moje pierwsze piwo z brewkitu zostało rozlane do butelek. Dosypałem odpowiednią ilość glukozy i teraz przez kilka dni postoją w temperaturze 20-23 stopnie Celsjusza.
        Czytałem kilka różnych instrukcji, w których napisano, że po mniej - więcej tygodniu piwo należy przenieść...
        2018-01-04, 12:20
      • pebejot
        Santa Lucia, Castries, Antillia Brewing Company
        pebejot
        Antillia Brewing Co. to browar rzemieślniczy z wyszynkiem na wyspie Santa Lucia, kolejnym małym kraju na Karaibach.
        Obiekt ma doskonałą lokalizację, znajduje się przy samym porcie, gdzie cumują wielkie wycieczkowce z tysiącami turystów z całego świata.
        W małej knajpce w karaibskim...
        2023-04-20, 21:47
      • pebejot
        Małe Antyle, Sint Maarten, Cole Bay, SXM Beer
        pebejot
        W holenderskiej części karaibskiej wyspy Sint Maarten na Małych Antylach, od 2020 roku działa browar przemysłowy o nazwie SXM Beer.
        Jest to aktualnie największy browar na wyspie, a jego nazwa pochodzi oczywiście od kodu IATA tutejszego lotniska Princess Juliana.
        Lotnisko jest jedną...
        2023-04-04, 11:47
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...