Refermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • scheik
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.09
    • 34

    #31
    A co z tą glukozą, jest jakaś przez lata doświadczeń znormalizowana liczba gramów glukozy/litr dla poszczególnych rodzajów piw? Czeka mnie na dniach butelkowanie "pszenicy" - jaka jest zalecana dawka, ewentualnie mikstury syropowej?

    Comment

    • Maciucha67
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 128

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika scheik Wyświetlenie odpowiedzi
      A co z tą glukozą, jest jakaś przez lata doświadczeń znormalizowana liczba gramów glukozy/litr dla poszczególnych rodzajów piw? Czeka mnie na dniach butelkowanie "pszenicy" - jaka jest zalecana dawka, ewentualnie mikstury syropowej?
      Dla piw około 12blg rozpuszczam 140g glukozy w pół litra wody i po zagotowaniu oraz ostudzeniu dodaję przed rozlewem do fermentora z kranikiem. Nigdy nie miałem niespodzianek.
      Miesiąc temu butelkowałem pszenicę z taką dawką glukozy i wyszła dobrze nagazowana. Oczywiście mówię o 20. litrach warki.
      Last edited by Maciucha67; 2011-11-28, 23:31.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X