Refermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Madar50
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.04
    • 95

    Refermentacja

    Dziś po raz pierwszy, postanowiłem spróbować wyeliminować cukier, który stosowałem do tej pory do refermentacji. Jest to kolejny etap mojej edukacji. Uwarzyłem piwko i po schłodzeniu, odlałem 3,2 l (warka 30 l.) i wstawiłem to do zamrażarki. Do zamrażarki, bo w lodówce miejsca brak. I tu mam pytanie, czy ta brzeczka może być zamrożona, i czy nie wpłynie to ujemnie na walory smakowe przyszłego piwa.? Czy pod wpływem niskiej temp. nie wytrąci się coś dobrego?
    Last edited by Madar50; 2007-07-22, 12:28.
  • wg2
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.07
    • 264

    #2
    Nie wpłynie ujemnie, tez czasami zamrażam ale częsciej butelkuje wrzacą nachmieloną brzeczkę.
    GAWEŁ

    Comment

    • Madar50
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.04
      • 95

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wg2 Wyświetlenie odpowiedzi
      Nie wpłynie ujemnie, tez czasami zamrażam ale częsciej butelkuje wrzacą nachmieloną brzeczkę.
      I taką zawekowaną trzymasz w piwnicy, w normalnej temperaturze. Czy tak?

      Comment

      • wg2
        Porucznik Browarny Tester
        • 2004.07
        • 264

        #4
        Tak, bo jest pasteryzowane i traktuję jak sok czy inne przetwory, spoko 2 miesiące możesz pretrzymywać w takich warunkach.
        GAWEŁ

        Comment

        • Madar50
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.04
          • 95

          #5
          Jutro znowu warzę i tak zrobię. Myślę, że w słoikach (twistach), bo butelek nie mam za dużo.

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            #6
            Jednak mnie taka spasteryzowana rezerwa popsuła się ze dwa razy (przechowywana w temperatrurze pokojowej), radzę ją jednak przechowywać w lodówce, a przynajmniej w chłodnej piwniczce.

            Comment

            • Madar50
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.04
              • 95

              #7
              Co do mnie, to jestem niecierpliwy (na razie) i będzie to przechowywane w piwniczce, nie dłużej jak dwa-trzy tygodnie. Mam jeszcze małe pytanie. Jak przeliczyć brzeczkę na glukozę? Do tej pory stosowałem glukozę i mam jako takie doświadczenie ze stosowaniem jej w/g moich potrzeb. Z brzeczką, muszę zaczynać od początku. Przelicznik ułatwił by mi to w znacznym stopniu. Wczoraj odebrałem 3,2 l brzeczki 12 blg. Będzie to na 30 l . Czy dobrze kombinuję?. Lubię piwo dobrze nagazowane.(Zona też)

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedzi
                Mam jeszcze małe pytanie. Jak przeliczyć brzeczkę na glukozę?
                Ja liczę w sposób przybliżony: np. jak brzeczka odfermentuje z 12Blg do 4Blg, to zakładam, że na 80g cukru w litrze.
                Ale tutaj masz dokładniejszy wzór

                Comment

                • Madar50
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2007.04
                  • 95

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ja liczę w sposób przybliżony: np. jak brzeczka odfermentuje z 12Blg do 4Blg, to zakładam, że na 80g cukru w litrze.
                  Ale tutaj masz dokładniejszy wzór
                  No to jestem w domu. Odebrałem trochę za mało, bo tylko 10%, a w/g wzoru wychodzi 12 - 13 %. I znów będę kombinować. A tak chciałem zrobić bez dodatków. No to do powtórki.

                  Comment

                  • coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedzi
                    No to jestem w domu. Odebrałem trochę za mało, bo tylko 10%, a w/g wzoru wychodzi 12 - 13 %. I znów będę kombinować. A tak chciałem zrobić bez dodatków. No to do powtórki.
                    Refermentacja, szczególnie rezerwą jest kapryśna; nie przejmowałbym sie na Twoim miejscu niedoborem 2%; lepiej dać za mało niż za dużo. A wzór jest dla piw pszenicznych, które się gazuje chyba najbardziej ze wszystkich, wręcz na granicy bezpieczeństwa.

                    Comment

                    • bogdan62
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.10
                      • 173

                      #11
                      Ja jedno warzenie przeznaczyłem dla potrzeb refermentacji. Brzeczkę w 1 litrowych słoikach pasteryzowałem 25minut i wyniosłem do piwnicy. Ostatni słoik zużyłem po pół roku i wszystko było ok.

                      Comment

                      • coder
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.10
                        • 1347

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ja jedno warzenie przeznaczyłem dla potrzeb refermentacji. Brzeczkę w 1 litrowych słoikach pasteryzowałem 25minut i wyniosłem do piwnicy. Ostatni słoik zużyłem po pół roku i wszystko było ok.
                        A nie obawiasz się, że taki 10% wtręt obcej brzeczki zaburzy smak piwa? No, chyba, że cały czas warzysz ten sam styl...

                        Comment

                        • bogdan62
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2004.10
                          • 173

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                          A nie obawiasz się, że taki 10% wtręt obcej brzeczki zaburzy smak piwa? No, chyba, że cały czas warzysz ten sam styl...
                          Warzę w podobnym stylu, a ponadto brzeczka na przechowanie jest o wysokim ekstrakcie (nie mniej niż 15Blg) , małym nachmieleniu , nie potrzeba dawać jej dużo i w mojej ocenie nie wpływa na smak piwa. Przed zadaniem tej brzeczki dla asekuracji jeszcze ją zagotowuję.

                          Comment

                          • bogdan62
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2004.10
                            • 173

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Warzę w podobnym stylu, a ponadto brzeczka na przechowanie jest o wysokim ekstrakcie (nie mniej niż 15Blg) , małym nachmieleniu , nie potrzeba dawać jej dużo i w mojej ocenie nie wpływa na smak piwa. Przed zadaniem tej brzeczki dla asekuracji jeszcze ją zagotowuję.
                            Dodaję, że tej samej brzeczki używam do starterów.

                            Comment

                            • Wielki_B
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.02
                              • 1968

                              #15
                              Trudno zakładać, aby w tym celu uwarzył np. portera bałtyckiego Delikatnie chmielona warka na samym pilzneńskim powinna być ok. do wszelkich piw.

                              Z drugiej strony, moim zdaniem, szkoda piwowarskiej energii na zabawę z takim refermentowaniem. Glukoza/sacharoza, rozpuszczona w niewielkiej ilości wody, załatwia sprawę nagazowania b. precyzyjnie, bez wyczuwalnego wpływu na smak, no i bez infekcyjnych zagrożeń.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X