Refermentacja
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Wygodniej jednak uprzednio zagotować glukozę/cukier w małej ilości wody, i dopiero wtedy, w postaci syropu, dodać ją do piwa w fermentorze z kranikiem.Comment
-
No i to przeczy opowieściom o możliwościach zakażenia piwa z powodu niesterylności podczas butelkowania.
Wygodniej jednak uprzednio zagotować glukozę/cukier w małej ilości wody, i dopiero wtedy, w postaci syropu, dodać ją do piwa w fermentorze z kranikiem.Ale nic się nie stało
Glukozy nie gotuję, tylko wsypuję do czystej miseczki i zalewam wrzątkiem. Uprzednio glukozę ważę na wadze, której tez nie dezynfekuję.
Z obserwacji doświadczeń innych piwowarów - piwo jeśli się psuje już PO zabutelkowaniu, było zrobione na skaszanionych drożdżach, lub wcześniejsze zakażenia utkwiły w drobnych ryskach fermentora. No, chyba, że ktoś ładuje to zasyfionych butelekComment
-
Glukozy nie gotuję, tylko wsypuję do czystej miseczki i zalewam wrzątkiem. Uprzednio glukozę ważę na wadze, której tez nie dezynfekuję.
Z obserwacji doświadczeń innych piwowarów - piwo jeśli się psuje już PO zabutelkowaniu, było zrobione na skaszanionych drożdżach, lub wcześniejsze zakażenia utkwiły w drobnych ryskach fermentora. No, chyba, że ktoś ładuje to zasyfionych butelek
PS. Jednak dodam: moim zdaniem nawet butelek nie trzeba jakoś ekstra odkażać - wystarczy przepłukać kranówką.Comment
-
Co innego gdy dostane zabrudzone butelki z wielkimi wykwitami pleśni. Wtedy mycie w wannie z płynem a nie domyte resztki niszczę Domestosem. Póżniej płukanie, przed samym rozlewem akcja z gorącą wodą z kranu.
Kapsle gotuje, choć kiedyś kilka butelek zakapslowałem nie wyparzonymi, bo zabrakło i nic się nie stało.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Kuszące są te Wasze propozycje rozluźnienia rygorów dezynfekcji przy rozlewie...
Mam pytanie do ogółu - czy ktokolwiek miał przypadek, że piwo zepsuło się z winy złej dezynfekcji butelki?
Skądś przecież te procedury dezynfekcyjne opisane w podręcznikach musiały się wziąć...Comment
-
Kuszące są te Wasze propozycje rozluźnienia rygorów dezynfekcji przy rozlewie...
Mam pytanie do ogółu - czy ktokolwiek miał przypadek, że piwo zepsuło się z winy złej dezynfekcji butelki?
Skądś przecież te procedury dezynfekcyjne opisane w podręcznikach musiały się wziąć...
Co ci zresztą szkodzi zalać te kapsle wrzątkiem.Comment
-
Podobnie sprawa ma się z kapslami, których (jesli braknie) nie wyparzam już.
Jak sie nie spartoli piwa na etapach fermentacji, to potem dość trudno tego dokonać.
A kranówkę to ja nie jeden raz dolewałem juz bezpośrednio z węża do brzeczki, aby obniżyć balling. W końcu woda w kranie musi być czysta bakteriologicznie. Chloru też się nie obawiam, bo u mnie jest ozonowana.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Przypomniał mi się też jeden przypadek - raz zabutelkowałem w buteleczce tymbarka piwo z menzurki w której mierzyłem Blg młodego piwa, i skwaśniało.Ostatnia zmiana dokonana przez coder; 2007-07-24, 19:19.Comment
-
No i z refermentacji zrobiło się mycie butelek. Co do mycia, to nie przesadzam. Myję po wypiciu zimną wodą, a przed rozlewaniem, płuczę gorącą, i butelki wstawiam do skrzynek na 10 min do góry dnem, aby obciekły. Jeszcze nigdy nie miałem problemu. Oczywiście, trzeba dbać o podstawową higienę. Za każdym razem, jak mam wyciskać worek filtracyjny, to myję bardzo dokładnie ręce. Żona zawsze się śmieje i mówi na mnie"chirurg przed operacją".Comment
-
Z każdej warki na etapie warzenia odlewam z 3-3,5 litra brzeczki. Część idzie do refermentacj, część na startery. Bardzo wygodne. Trzymam wszystko w lodówce. Refermentacja brzeczką jest dla mnie bardzo wygodna. Obliczam ile, wlewam, zamieszam i rozlewam. Były kiedyś dyskusje, że niby jak się refermentacje robi brzeczką z tej warki to piwo lepsze. Nie wiem, trudno mi sie wypowiadać.
Co do sterylności. Wszystkie butelki wyprażam w 150-180 c. Miałem taką sytuację, że wlewając do kega brzeczkę refermentacyjną nie zauważyłem, że w jednej butelce jest pleśń. Ot ,tak se tam pływał placek pleśniowy. Żywy, martwy, nie wiem. Warkę zabutelkowałem. Przy okazji zrobiłem eksperyment. Resztę, której nie wlałem, zostawiłem do obserwacji w jednym naczyniu. W drugim dobrą brzeczkę. Po 2-3 dniach w naczyniu z felerną brzeczką pleśń tak się rozrosła, że prawie wylazła. W drugim nic. Wkradł sie niepokój, że załatwiłem warkę. Po 6 miesiącach mogę stwierdzić, że nie miało to żadnego znaczenia. Co było przyczyną pleśni w butelce? Nie wiem. Piwo było ok, na żadnym etapie dojrzewania i spożywania nie było cyrków. Zresztą już prawie wypite. Dodam, że to była trochę pechowa warka. A to coś mi wpadło do fermentora, to łapą wyciągnąłem itp.
Jaki z tego wniosek ?
Żaden - poprostu tym razem sie udało, choć można stwierdzić, że czasami można sobie poluźnić rygory super sterylności. Choć nie jestem do końca tego pewien. I tym optymistycznym akcentem kończę swój post. Więcej nie będę dziś pisał, bo będę niedysponowany. Dziś Krzysztof ma imieniny - raz w roku !!!
PozdrawiamComment
-
Nastrajam się właśnie do butelkowania Czeskiego Pilsa 12*
Mam miarkę cukru (z CP), wg, której na 0,5l butelkę piwa wsypuje się 4g cukru.
Przeliczając to na 20l piwa -wychodzi 160g cukru (sacharozy).
Tym razem chcę jednak zrobić syrop i wlać cukier do całości przed rozlewem, korzystając z kalkulatora zamieszczonego w FAQ: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/brew/widgets/bp.html wyliczyłem, że dla tegoż piwa na 20l powinno się dodać 100g sacharozy.
Która ilość jest poprawna? Skoro ten kalkulator miewa błędy, to wolę zapytać...Comment
-
Nastrajam się właśnie do butelkowania Czeskiego Pilsa 12*
Mam miarkę cukru (z CP), wg, której na 0,5l butelkę piwa wsypuje się 4g cukru.
Przeliczając to na 20l piwa -wychodzi 160g cukru (sacharozy).
Tym razem chcę jednak zrobić syrop i wlać cukier do całości przed rozlewem, korzystając z kalkulatora zamieszczonego w FAQ: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/brew/widgets/bp.html wyliczyłem, że dla tegoż piwa na 20l powinno się dodać 100g sacharozy.
Która ilość jest poprawna? Skoro ten kalkulator miewa błędy, to wolę zapytać...
Do pilsa daję 2 lub 2,5g.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam.
Dwie warki AIPA mam już za sobąPierwsza średnia, druga się okaże, ale już czuję dobry posmak.
Natomiast pytanko - chodzi o kalkulatory do refermentacji.
Należy w nich podać temperaturę rozlewu. Zgadza się?
Jeśli tak to co w sytuacji...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...-
Channel: Czechy
-
-
Witajcie, moje pierwsze piwo z brewkitu zostało rozlane do butelek. Dosypałem odpowiednią ilość glukozy i teraz przez kilka dni postoją w temperaturze 20-23 stopnie Celsjusza.
Czytałem kilka różnych instrukcji, w których napisano, że po mniej - więcej tygodniu piwo należy przenieść...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Antillia Brewing Co. to browar rzemieślniczy z wyszynkiem na wyspie Santa Lucia, kolejnym małym kraju na Karaibach.
Obiekt ma doskonałą lokalizację, znajduje się przy samym porcie, gdzie cumują wielkie wycieczkowce z tysiącami turystów z całego świata.
W małej knajpce w karaibskim...-
Channel: Ameryka Północna i Środkowa
2023-04-20, 21:47 -
-
W holenderskiej części karaibskiej wyspy Sint Maarten na Małych Antylach, od 2020 roku działa browar przemysłowy o nazwie SXM Beer.
Jest to aktualnie największy browar na wyspie, a jego nazwa pochodzi oczywiście od kodu IATA tutejszego lotniska Princess Juliana.
Lotnisko jest jedną...-
Channel: Ameryka Północna i Środkowa
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment