Pytanie w recepturach podaje się różne ilości składowe danego przepisu na piwo.Przeważnie jest to na 20 litrów jak taki przepis na piwo przeliczyć na 40 litrów wody, ile muszę mieć słodu , chmielu itd.
ilość surowców
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika misiu36100 Wyświetlenie odpowiedziPytanie w recepturach podaje się różne ilości składowe danego przepisu na piwo.Przeważnie jest to na 20 litrów jak taki przepis na piwo przeliczyć na 40 litrów wody, ile muszę mieć słodu , chmielu itd.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika misiu36100 Wyświetlenie odpowiedziJestem nowy i nie bardzo wiem co to za określenie ekstrapolację liniową .
W tym przypadku należy wszystko pomnożyć przez 2.
Jak masz przepis na 20L i chcesz przeliczyć np. na 27L, wszystkie ilości mnożysz przez współczynnik (27/20) itp.
Comment
-
-
Witam, ja zabieram sie właśnie za pierwszą swoja warke z procesem zacierania i na początek (pierwszych kilka warek) chciał bym zacząć od trochę mniejszych porcji, że jeżeli zepsu, to mniejszą ilość
I tu nasuwa się moje pytanie a raczej prośba, żeby ktoś postarał się nakreślić mi jakie minusy, mogą płynąć z faktu warzenia np 5 litrów piwa?
Fermentować będę w balonie 10l.
Dobór składników, jak wyżej już było przeliczę łatwo.
Czy ma ktoś jakieś uwagi?
Comment
-
-
Minusów nie powinno być.
W NL warzą tylko 10 litrów, wszystkie przepisy są na 10l.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Dla mnie szkoda czasu na 10l jak można zrobić 20. Samego czasu szkoda. Choć na samym początku warto może jest robić 10l, bo przynajmniej mniej się zmarnuje jeśli się skwasi.
Tylko sam mało sobie wyobrażam dzielić suche drożdże na pół (jak zachować sterylność otwartej paczki drożdży).Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziTylko sam mało sobie wyobrażam dzielić suche drożdże na pół (jak zachować sterylność otwartej paczki drożdży).
Comment
-
-
U mnie sprawa z drożdżami sie komplikuje, ponieważ do tej warki będę używał drożdży płynnych...
Problemem jest to, że na dzień dzisiejszy mam garnek tylko około 7 - 7,5 litrowy i finansowo nie podołam zainwestowaniu w garnek 25L...Ostatnia zmiana dokonana przez lukrobax; 2007-09-11, 18:02.
Comment
-
-
Zadaj całą saszetkę tych płynnych drożdży. Dzięki temu zrobisz tylko dobrze temu piwu; na pewno nie zaszkodzisz. Po fermentacji gęstwę drożdżową staranie zbierz (instrukcję znajdziesz na tutejszym forum) i wykorzystaj do kolejnych warek.
Podkreślam: dawka drożdży płynnych, dla warki o planowanej przez Ciebie objętości, jest i tak niższa od optymalnej. Ale jest o niebo lepsza od zadania jej do warki np. 20-litrowej.
Znam piwowarów (jak choćby mistrzyni Marusia), którzy drogę saszetkowych drożdży celowo rozpoczynają od kilkulitrowych warek, które traktują jako swoisty starter drożdżowy. Moim zdaniem - mają rację.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTo akurat jest najmniejszy problem. Abstrahując od wielkości warki, to w BK robię tak, że jedną saszetką drożdży obdzielam co najmniej 3 warki. Robię to tak, że w momencie zacierania, robię starter, do którego sypię 1/4 lub 1/3 (na oko) zawartości torebki drożdży, następnie resztę zamykam spinaczem, czy też zaklejam taśmą przezroczystą, to w woreczek i do lodówki. Zrobiłem już w ten sposób kilka (6-8) warek i wszystko w porządku. Uważam, ze to 10 razy bardziej bezpieczne niż bawienie się ze zbieraniem gęstwy.
Saszetkę zawinąłem kilka razy w miejscu jej nacięcia, a następnie owinąłem szczelnie taśma klejącą.
Interesuje mnie jednak, jak długo można przechowywać tak opakowane drożdże w lodówce.
Ewentualnie ile czasu (najdłużej) je przechowywałeś i nie było później problemów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miksiok Wyświetlenie odpowiedziInteresuje mnie jednak, jak długo można przechowywać tak opakowane drożdże w lodówce.
Ewentualnie ile czasu (najdłużej) je przechowywałeś i nie było później problemów.
Tak jak zauważył muavmf dobrze mieć jakąś jedną, dwie saszetki w zapasie.
Najpierw robisz starter z drożdży z napoczętej saszetki. Jak rusza ładnie, pachnie ładnie i w ogóle wszystko jest w normie szczepisz tym brzeczkę. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości, albo dosypujesz drożdży z napoczętej saszetki, albo dajesz te ze świeżej.
Doszedłem zresztą do wniosku, że najlepiej robić starter dzień przed warzeniem.
Comment
-
Comment