Słodzenie miodem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Plesniak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.07
    • 38

    Słodzenie miodem

    Kończy mi się w tym tygodniu drugi tydzień fermentacji cichej. Ze wzgledu na to że cicha przebiegała w dosyć wysokiej temperaturze (24 st.C) postanowiłem zabić owocowy smak - a taki się szykuje - miodem. Mam litr miodu z "domowej" pasieki, żadna tam chemia itp.

    Ile wlać miodu na 18 litrów piwa tak żeby już nie dosładzać niczym innym przed rozlewem do butelek. Druga sprawa, miód jest mocno skrystalizowany, rozumiem że musze go podgrzać, ale czy łatwo mi się taki miód rozcieńczy w młodym piwie o temp. 24 st.C.
    Last edited by Plesniak; 2007-07-25, 08:15.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    dlaczego chcesz dosładzać ?piwo to nie herbata
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Plesniak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.07
      • 38

      #3
      Dosładzam żeby ruszyła refermentacja w butelkach

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        #4
        Słoik wkładasz do garnka z wodą i podgrzewasz delikatnie. Skrystalizowany miód zrobi się bardziej płynny. Potem musisz niestety poczekać, aż ostygnie i jak będzie już chłodny dopiero wlać do młodego piwa. Ile? Nie wiem, ale gdzieś na forum było na ten temat. A może nie na tym forum...

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          byl taki przelicznik 100g cukru=105g glukozy=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          Przetwarzanie...
          X