Słodzenie miodem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Plesniak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.07
    • 38

    #1

    Słodzenie miodem

    Kończy mi się w tym tygodniu drugi tydzień fermentacji cichej. Ze wzgledu na to że cicha przebiegała w dosyć wysokiej temperaturze (24 st.C) postanowiłem zabić owocowy smak - a taki się szykuje - miodem. Mam litr miodu z "domowej" pasieki, żadna tam chemia itp.

    Ile wlać miodu na 18 litrów piwa tak żeby już nie dosładzać niczym innym przed rozlewem do butelek. Druga sprawa, miód jest mocno skrystalizowany, rozumiem że musze go podgrzać, ale czy łatwo mi się taki miód rozcieńczy w młodym piwie o temp. 24 st.C.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Plesniak; 2007-07-25, 08:15.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    dlaczego chcesz dosładzać ?piwo to nie herbata
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Plesniak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.07
      • 38

      #3
      Dosładzam żeby ruszyła refermentacja w butelkach

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19291

        #4
        Słoik wkładasz do garnka z wodą i podgrzewasz delikatnie. Skrystalizowany miód zrobi się bardziej płynny. Potem musisz niestety poczekać, aż ostygnie i jak będzie już chłodny dopiero wlać do młodego piwa. Ile? Nie wiem, ale gdzieś na forum było na ten temat. A może nie na tym forum...

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10795

          #5
          byl taki przelicznik 100g cukru=105g glukozy=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Greizer, Füllhorn
            darekd
            Browar z malowniczego miasteczka Greiz w Turyngii pod granicą z Saksonią i niedaleko od Bawarii.

            Jest to "Honig Trunk" czy piwo miodowe (w składzie jest go 2,5%)

            5,4% alk.

            Na swojej stronie: https://www.greizer.de/ nie chwalą się nim w ogóle.
            ...
            2024-09-21, 23:30
          • Flino
            Jak czytać przepis ?
            Flino
            Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
            1. Składniki:
            • pilzeński Litovel 4,25 kg;
            • monachijski Litovel 0,9 kg;
            • karmel jasny 0,5 kg
            • caraaroma 0,35;
            • chmiel Marynka granulat 40 g;
            • chmiel Lubelski granulat 25 g;
            • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
            2....
            2021-11-17, 10:49
          • darekd
            Hofstetten, Hochland
            darekd
            Piwo z Górnej Austrii. Bio z bio miodem (dodano go w proporcji 4%).

            https://www.hofstetten.at/honigbier

            Ekstr. 14,5%
            Alk. 5,5%

            Kiedyś podobne piwo było opisywane:

            https://www.browar.biz/forum/piwo/pi.../101310-hofste...
            2021-08-17, 21:10
          • wpadzio
            Panevėžio, Dundulis Devyniaragio
            wpadzio
            Devyniaragio to piwo w bardzo mało znanym u nas stylu braggot, z pograniczna piw i miodów pitnych. Do brzeczki poza słodem i chmielem dodaje się miodu, i co ciekawe, tego miodu może być nawet więcej niż słodu. Geolokalizacja takiego stylu absolutnie nie dziwi, wszak Litwa to kolebka miodosytnictwa....
            2019-05-03, 19:37
          • bastion
            Słowacja, Smolenice, Tovarenska 10a, Vcelco.
            bastion
            Smolenice, niewielka miejscowość u podnóża Małych Karpat, jest znana z malowniczo położonego pałacu który widoczny jest już z wielu kilometrów. Dzięki temu praktycznie przez cały rok jest celem tak indywidualnych jak i zorganizowanych wycieczek. Rodzinna firma zajmująca się od 2007 roku...
            2021-08-13, 21:29
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...