Kwach?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robkar95
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 50

    Kwach?

    Jestem po ok. 30 warce. Ostatnią warkę zabutelkowałem 3 tyg. temu. Po ok 1 tygodniu otworzyłem butelkę - młode piwo, obfita piana i wyraźzny smak drożdży, ale wszystkie młode piwa tak smakują. Po trzech tygodniach coś odwrotnego - piana po nalaniu natychmiast topnieje (jak w coli) smak nieciekawy -co prawda kwasu jeszcze nie czuję, ale zapach nie jest obiecujący, czy jak bedę je dłużej leżakował to może mi się zkwasić?
    Piwo po tygodniowej cichej, leżakujące na balkonie, temp. wacha się od 10 w nocy do 22 w dzień. Ciekawe, że z tej samej warki 10 butelek zakapslowałem odrazu po burzliwej i również ono stało na balkonie a smakuje tak jak powinno i piana też jest ok.
    Co może być tego przyczyną?
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Skoro to bez cichej jest ok, to pewnie na cichej przyplątała się jakaś infekcja, która teraz się rozwija. Brak piany nie musi, ale może świadczyć o rozwijającym się kwasie.
    blog.kopyra.com

    Comment

    Przetwarzanie...
    X