Kwach?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robkar95
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 50

    #1

    Kwach?

    Jestem po ok. 30 warce. Ostatnią warkę zabutelkowałem 3 tyg. temu. Po ok 1 tygodniu otworzyłem butelkę - młode piwo, obfita piana i wyraźzny smak drożdży, ale wszystkie młode piwa tak smakują. Po trzech tygodniach coś odwrotnego - piana po nalaniu natychmiast topnieje (jak w coli) smak nieciekawy -co prawda kwasu jeszcze nie czuję, ale zapach nie jest obiecujący, czy jak bedę je dłużej leżakował to może mi się zkwasić?
    Piwo po tygodniowej cichej, leżakujące na balkonie, temp. wacha się od 10 w nocy do 22 w dzień. Ciekawe, że z tej samej warki 10 butelek zakapslowałem odrazu po burzliwej i również ono stało na balkonie a smakuje tak jak powinno i piana też jest ok.
    Co może być tego przyczyną?
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Skoro to bez cichej jest ok, to pewnie na cichej przyplątała się jakaś infekcja, która teraz się rozwija. Brak piany nie musi, ale może świadczyć o rozwijającym się kwasie.
    blog.kopyra.com

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • m2200
      Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
      m2200
      Witam,

      wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

      Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
      2019-05-16, 17:06
    • ohdesu
      Piana przy cichej fermentacji
      ohdesu
      To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
      2019-03-03, 14:39
    • bastion
      Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
      bastion
      Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
      2025-01-10, 21:09
    • darekd
      Kaiser Bräu, Veldensteiner Kräusen Helles
      darekd
      Duży browar z bawarskiej Środkowej Frankonii.

      Kräusen powstaje gdy do już gotowego piwa dodajemy młode jeszcze fermentujące piwo do dalszego dojrzewania w zbiorniku.
      Jest niefiltrowane

      11,6% ekstr.
      5,1% alk.

      https://www.veldensteiner.de/kraeusen-he...
      2024-12-16, 22:49
    • DrunkChaosMind
      Kunze i brak informacji o cichej
      DrunkChaosMind
      Tak czytam kunzego i szukałem tam jakiejś konkretniej informacji na temat różnicy między fermentacją burzliwą (główną), a cichą. Odnoszę wrażenie że nie ma tam zupełnie o tym informacji. Kunze podaje że po fermentacji głównej piwo kierowane jest od razu na leżakowanie.
      Czy...
      2017-09-18, 22:02
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...