Proszę o radę!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lukas84
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.06
    • 17

    Proszę o radę!

    Wczoraj uwarzyłem piwo .Problem polega na tym, że drożdże dołożyłem gdy temp. brzeczki miała 30st C- wiem, źle zrobiłem, tak nie wolno.Całe szczęście nie zabiłem drożdży, bo słycha, że pracują no i widac bombelki.Natomiast nie ma piany, nawet na 1cm.Moje pytanie brzmi:czy to normalne i czy zawsze musi byc piana??
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    nie przejmuj się piana raz jest innym razem jej nie ma , albo szybko znika
    Last edited by anteks; 2007-09-04, 19:44.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Może jeszcze będzie. Na razie drożdżaki sie mnożą, a jak przejdą do przeżerania cukrów na alkohol, to i piana się pojawi.

      Moim zdaniem, nich mnie ktoś poprawi jeśli źle mówię, 30C jest górną granicą w jakiej można zadać drożdże. Zaobserwowałem, że drożdże (górne) lepiej startują, czy to w starterze czy bezpośrednio w fermentorze, jeśli zada się je w temp 25-27C. Także myślę, że im krzywdy nie zrobiłeś, pytanie, czy nie wpływa to w jakiś sposób na ich zdegenerowanie.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • peter007
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.06
        • 2820

        #4
        Kilka razy zdarzyło mi się zadać drożdże w temp. około 30 st. i wszystko dobrze się skończyło. Możesz także spróbować wszystko napowietrzyć może ruszą pełną parą. Bez stresu!
        Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #5
          Przy 30*C fermentacje burzliwą mogłeś zwyczajnie przegapić ( odbyła się w nocy gdy spałęś ) sprawę definitywnie wyjaśni pomiar odfermentowania (blg). Jeżeli jest po burzliwej nie wolno napowietrzać.

          Comment

          • Lukas84
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2007.06
            • 17

            #6
            Dzięki za szybką odpowiedź!Wasze posty uspokoiły mnie, mimo, że dzisiaj też nie ma piany.Po prostu denerwowałem się sam na siebie, że temp. 30st. C mogła by za wysoka i zrobiłem krzywdę warce, a tego bym sobie nie wybaczył

            Comment

            Przetwarzanie...
            X