Sprawa dyskusyjna. Ja nie napisałem, że nie przefermentują tylko, ze sie nie namnożą. Szybkość fermentacji zależy od ilości drożdży. Jeżeli tlenu w piwie jest mało to można przyjąć, że ilość drożdży jest stała i w klarownym piwie po f. cichej niezbyt duża. Skutek: powolne nagazowanie piwa.
Słabe nagazowanie po użyciu suchego ekstraktu słodowego
Collapse
X
-
pod kapsel
Gorzej jeśli alnus nie nalewał pod kapsel, bo i ta teoria padnie.
To może, w oczekiwaniu na odpowiedź, jeszcze jedno pytanie do alnusa:
Ile trwała fermentacja burzliwa i ile cicha?Comment
-
Wystraszony opowieściami na forum o wybuchających butelkach wymyśliłem, że gaz potrafi się bardziej sprężyć niż ciecz i bardzo uważałem, żeby nie nalać za dużo do butelek. Teoria o braku powietrza upada. Fermentacja burzliwa trwała 6 dni, to znaczy tyle piwo stało w fermentorze przykrytym luźną pokrywką, a sama fermentacja skończyła się po 4 dniach, później Blg już się nie zmieniało i pozostało 3*Blg ( z początkowych 11*), a cicha, po zdekantowaniu i w szczelnym fermentorze z rurką trwała 5 dni i w tym czasie Blg się nie zmieniło, a jeśli już to minimalnie i potraktowałem to jako błąd odczytu. Nie zanotowałem też pęcherzyków w rurce. Nie zaniepokoiło mnie to wcześniej, bo uważałem, że drożdże przetrawiły to co było i teraz tylko muszą opaść na dno, niekoniecznie produkując na cichej CO2. W tej chwili zaczynam już podejrzewać wszystko
W desperacji wstrząsnąłem dzisiaj porządnie wszystkimi butelkami. Uznałem, że nie powinno to zaszkodzić, a może jakieś ucieśnione na dnie komórki drożdży wezmą się do roboty, zwłaszcza po tym, jak trafią na ewentualne resztki powietrza. Za parę dni zobaczę czy coś się zmieniło. W każdym razie wszelkie sugestie mile widziane.Comment
-
Miałem coś takiego- zrobiłem część warki z cichą fermentacją w balonie, a część fermentowała bezpośrednio w butelkach. Do obu części dodałem przy butelkowaniu glukozę, piwo bezpośrednio rozlane zagazowało w tydzień, a warka po rozlaniu z balonu potrzebowała prawie miesiąca (na glukozie!) żeby ruszyć z gazem - chciałem już wylać, ale zapomniałem że stoją i po półtora miesiąca było OK. Miałem też kiedyś parę nieszczelnych butelek (wiem że to wbrew sztuce, ale szkoda wylać) - przelałem do dobrych i zadałem jeszcze raz glukozą - z egzemplarzami nie podkwaśniałymi sztuka się udała.Comment
-
Wstrząśnięcie prawdopodobnie pomogło - piwo z dzisiaj otwartej butelki delikatnie szczypało już w język. Niestety zachowałem się niemetodologicznie i nie zostawiłem żadnej niewstrząśniętej butelki do porównania. Następną otworzę za jakieś 2 tygodnie. Może jeszcze drożdże zrobią swoje. Póki co mam po sobotnim wypadzie "do wód" koszyczek słowackich tmavych i svetlych które umilą mi oczekiwanie
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam wszystkich,
Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam serdecznie.
Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.
Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...-
Channel: Surowce
-
-
Jak w temacie - muszę najpóźniej jutro rano zabutelkować piwo. W ostateczności zrobię to dodając zwykły cukier, ale gdyby ktoś z Warszawy mógł na kilka dni pożyczyć lub odsprzedać około 230 gram suchego ekstraktu słodowego to byłbym wdzięczny. Jeśli znalazłby się chętny to prosiłbym...
-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment