Pierwszy zestaw

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Tomek-Pasieka
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.10
    • 197

    #61
    a ja z wygotowywania czegokolwiek (prócz kapsli) zrezygnowałem. Spróbujcie zalać wrzątkiem rurke do rozlewu... powygina się na wszystkie strony, a dolna część zlezie bez problemu i później będzie miała luzy...
    Mym zdaniem ryzyko zwiazane z gotowaniem tworzyw jest zbyt duże...

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #62
      Gotowanie może, z tego co kiedyś czytałem, dramatycznie pogorszyć szczelność kurka. Fermentor - 30zł, a zawsze można dwie warki na raz nastawić, także się przydaje. Ja mam w BK 3 fermentory klasyczne + 1 z kurkiem. Jak leżakowałem Koelscha 3 czy 4 tygodnie na cichej to się przydały.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #63
        Już planuję dokupić min 1 fermentator...
        Mam pytanko - jak powinna wyglądać pierwsza dezynfekcja nowego sprzętu? Mam piro i oxi. Dokupić jakieś Ace?
        PS. To już jutro!

        Comment

        • banaszek
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.02
          • 617

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
          Już planuję dokupić min 1 fermentator...
          Mam pytanko - jak powinna wyglądać pierwsza dezynfekcja nowego sprzętu? Mam piro i oxi. Dokupić jakieś Ace?
          PS. To już jutro!
          Ja do plastików używam Ace, czasem pirosiarczyn sodu. I jedno i drugie śmierdzi
          Ace lub roztworem pirosiarczynu po prostu smaruję cały pojemnik. W obu przypadkach płuczę wodą. Ace obficie.
          Ja mam 3 fermentory bez kranika. Pozwala to na:
          - jednoczesne warzenie 2 warek
          - wykorzystanie trzeciego fermentora jako bufora przy przelewaniu burzliwa->cicha
          Fermentora z kranikiem używam tylko i wyłącznie do:
          - filtracji (+ kadź z dziurkami)
          - rozlew do butelek/beczułek

          Seta - POWODZENIA!


          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #65
            Dzięx Banaszek!
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek Wyświetlenie odpowiedzi
            Ja do plastików używam Ace, czasem pirosiarczyn sodu... /ciach!/
            Czyli pierwsze mycie nowego sprzętu nie różni się zasadniczo od mycia standardowego?

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
              Już planuję dokupić min 1 fermentator...
              Mam pytanko - jak powinna wyglądać pierwsza dezynfekcja nowego sprzętu? Mam piro i oxi. Dokupić jakieś Ace?
              PS. To już jutro!
              Przy pierwszej warce nie ma się za bardzo co przejmować, bo w wiadrach nie ma żadnych pozostałości piwa, brzeczki czy bakterii. Ponieważ jednak strzeżonego Pan Bóg strzeże, więc wsyp 2-3 łyżeczki piro lub oxi na dno fermentora, zalej to wodą (może być ciepła) i przykryj pokrywą (pozostaw to na kilkanaście minut). Nie wiem jak w przypadku OXI, ale jeśli chodzi o piro, to dezynfekują opary. Oczywiście wcześniej sensowne byłoby umycie wszystkich sprzętów płynem do mycia naczyń, no ale to dość oczywiste.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek Wyświetlenie odpowiedzi
                - wykorzystanie trzeciego fermentora jako bufora przy przelewaniu burzliwa->cicha
                I to jest właśnie główna zaleta dodatkowego fermentora, pozwala zaoszczędzić jedno przelewanie. A nie kosztuje wiele.

                Comment

                • banaszek
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.02
                  • 617

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dzięx Banaszek!

                  Czyli pierwsze mycie nowego sprzętu nie różni się zasadniczo od mycia standardowego?
                  Przed dezynfekcją przemyj płynem do naczyń, zmyj brudy... Zresztą po warzeniu robi się to samo, zmyć resztki słodu płynem, potem dezynfekować. Jak z brudnymi naczyniami tylko... potem dezynfekować (talerzy nie dezynfekuję, na razie )


                  Comment

                  • Samael
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2007.09
                    • 153

                    #69
                    Witam Szanownych Piwowarów !

                    Jak pisałem wcześniej zdecydowałem sie na zakup zestawu- WES Super start. Zestaw od dawna leży w domu, ale niestety w Polsce Mieszkam od ponad roku w Irlandii, no i ów zakup zrobiłem przed wyjazdem na święta Bożego Narodzenia i wg wszystkich znaków na niebie właśnie w swieta miał być mój debiut...Niestety dzieki naszej "ukochanej" Poczcie Polskiej przesyłka zamiast 48h (priorytet) szła 3 tygodnie !!! Urlop mi sie skonczył i "w p...u wyladował i cały misterny plan też w p...u" Niestety w Polsce nie wiem kiedy będe i kiedy wykorzystam moj sprzęt dlatego zdecydowałem sie na zakup takiego samego zestawu tutaj.
                    Najlepszą ofertę znalazłem tu :
                    the homebrew company

                    Jednak patrząc na ofertę, to jest ona w porównaniu z naszymi sklepami lekko mówiąc biedna...Pomijając sam zestaw, który wydaje się być ok, chciałbym zapytać o same surowce.
                    Zdecydowałem się na zrobienie piwa pszenicznego na początek i nastepujących produktów :
                    John Bull Wheat Beer 1.8kg
                    Safbrew WB - 06
                    Spray-Dried Wheat Malt 3kg

                    Niestety w tym sklepie jak i innych nie uświadczysz ekstraktu pszenicznego w syropie tylko w/w spray malt w proszku.Pytanie moje jest nastepujace - Chciałbym uzyskac piwo o ok 5% zaw. alkoholu, więc ile i jak dozować ten spray malt na puszke 1,8kg ? Czy trzeba go jakos rozrobic przed dodaniem czy zwyczajnie wciepać do brzeczki ? Kolejna moja watpliwość to różnica pomiedzy puszką 1,8 kg a 3 kg Johna Bulla tego samego produktu - wg tej strony uzyskuje sie taka samą ilość brzeczki 22,5 l, wiec o co chodzi ? Mam nadzieje, że znajdzie sie ktoś życzliwy i udzieli odpowiedzi na moje pytania.Pozdrawiam

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #70
                      WB-06 nie zachwycają, może znajdziesz inne.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Samael
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2007.09
                        • 153

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        WB-06 nie zachwycają, może znajdziesz inne.
                        Dostępne drożdże suche z płynnych juz wszystko wyprzedali

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samael Wyświetlenie odpowiedzi
                          Dostępne drożdże suche z płynnych juz wszystko wyprzedali
                          Te bym kupił: http://thehomebrewcompany.ie/index.p...782a2b1ef78e4c
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            Bardzo dobre drożdże, ale do... witbiera. Do Hefeweizen jednak lepsze są WB-06, ze wszystkimi swoimi mankamentami.

                            Różnica między brewiktem, a ekstraktem słodem 3kg bierze się stąd, że w brewkicie oni zakładają dodatek cukru i nic o tym nie piszą. Czyli z ekstraktu masz 22,5l piwa, a z brewkita też 22,5l jak dodasz 1,5kg cukru.
                            Do puchy 1,8kg dodałbym ok 1,5kg suchego ekstraktu pszenicznego.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • Samael
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2007.09
                              • 153

                              #74
                              Zastanawiałem sie rowniez nad tymi drozdzami co podal Jacer, ale czy beda one miały jakis negatywny wplyw czy jednak kupic WB -06 ?

                              Chyba kolega Kopyr zle cos zrozumiał Chodzi mi o roznice pomiedzy:John Bull Wheat Beer 1.8kg a John Bull Master Class Wheat Beer 3kg ?

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                                ze wszystkimi swoimi mankamentami.
                                Czyli z całkowitym klarowaniem.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X